Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Postmodern Mimari İllüstrasyonları

Postmodern Mimari İllüstrasyonları

Adam Nathaniel Furman "Postmodern Icons" adlı illüstrasyon serisinde, postmodern yapıları canlı renklerde tasvir ederek ölümsüzleştiriyor.

Genellikle renkli ve eklektik bir stilin tercih edildiği postmodern mimari, 1980’lerde ve 1990’larda modernizmin işlevsel yaklaşımına karşı bir geri çekilme olarak gelişti. Modern yapıların ve Viktorya dönemi yapıları gibi tarihi binaların sıkça illüstrasyonu yapılıyor. İllüstratörlerin pek ilgisini çekmeyen postmodern dönemin yapıları ise tasarımcı Adam Nathaniel Furman’ın Postmodern Icons adlı yeni serisinin konusu oldu.

Postmodern Icons minimalist bir yaklaşımla yapıların temel karakterini ön plana çıkarıyor

Adam Nathaniel Furman, Isle of Dogs Pumping Station’ı (Londra) ve mimar Helmut Jahn’ın yakın zamanda yıkımdan kurtarılan James R. Thompson Center’ı (Şikago) gibi ikonik binaları, bakmaya doyamacağınız canlı renklerle tasvir etmiş. Temel karakterlerini ön plana çıkarmak için detayları en aza indirmiş. Yapıları parlak renkli bloklarla özetleyerek mümkün olduğunca minimalist bir yaklaşımı korumuş.

Seri, 2020 koronavirüs kapanması sırasında ortaya çıkmış tamamen kişisel bir proje. Eskiden de sevdiği binaları çizmeyi seven Furman, kapanma sırasında bu hobisine geri dönme fırsatı bulmuş. Çizmek için yalnızca sevdiği binaları seçiyor. Tüm favorileri seri için uygun değil elbette ama bir bütünlük yakalamak için büyük ölçüde postmodernizme odaklanıyor.

Mimar James Stirling’in London’s No 1 Poultry’si ve mimar John Outram’ın Isle of Dogs Pumping Station’ı gibi bazı binalar için sonuç, Furman’ın “sadece doğru miktarda bilgi, daha fazlası değil” olarak özetlediği oldukça basitleştirilmiş örnekler. Tabii artık hepimiz farkındayız ki basit olanı yakalamak yaratıcılığın en zor kısmı ve Furman bunu en iyi şekilde başarmış.

Mimar Shin Takamatsu’nun imzasını taşıyan Syntax binası (Kyoto’da idi ancak yıkıldı) gibi bazı örnekleri ise daha ayrıntılı olarak tasvir etmiş. Bu istisnalarda, mimarın tasarımındaki görkemi anlatmak için bunun gerekli olduğuna inanıyor Furman. Kengo Kuma’nın M2 binası ve Philip Johnson ile John Burgee’nin AT&T binasının çizimleri de dahil olmak üzere birkaç çizim ise daha soyut bir stilde.

Furman, illüstrasyonlarını Instagram’da yayınlıyor ve internet mağazasında kupa, bez çanta üzerine baskı yoluyla ticari ürünler olarak satıyor. Elbette bunlar yalnızca ticari çalışmalar değil, bu seriyle dünyanın postmodern mimari mirasına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Görsel: Instagram