Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılbaşı Ruhunu Taşıyan Animasyonlar [Bigumigu’da 2017]

Yılbaşı Ruhunu Taşıyan Animasyonlar [Bigumigu’da 2017]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Yılbaşı coşkusunu sıcacık animasyonlarla yaşatan markalar.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Bu yıl da yine reklamverenler ve ajanslar en sevdikleri sezonlardan biri olan yılbaşı geldiğinde içlerindeki bütün umudu ve mutluluğu bizlere aktardı. Belki yeni bir yıla girme, yılı bitirme gibi nedenlerden ötürü böyle umutlar hissettiriliyor bizlere. Nedeni ne olursa olsun umut güzel bir duygu. 2016 yılbaşı için hazırlanan ve Cannes Lions gibi yarışmalarda ödüle layık görülen Justino‘dan sonra yılbaşı animasyonlarında da bir yükseliş görülüyor. Yılın en umut dolu dönemini animasyonun iç ısıtan etkisiyle birleştirerek daha güçlü hikayeler anlatılıyor. Animasyon yılbaşı filmlerinin sayısı şu anda çok fazla olmasa da, Justino’dan yola çıkarak, bu filmler de ödüllendirilirse önümüzdeki yıllarda daha çok animasyon görebiliriz.

Benim gelecek yılbaşı için bu konu özelinde dileğim tabii ki de daha fazla animasyon reklam görmek. Çünkü insanların onları gülümseten işler görmeye ihtiyacı var.

Baba-Kız Arasındaki Bağ Üzerine Sevimli Bir Hikaye

BBC’nin kendi yaratıcı ekibi tarafından hazırlanan 2 dakikalık film; 10 yaşındaki bir kız ile işe gömülmüş babasını konu alıyor. Kız bir yetenek yarışması için hazırladığı dans gösterisi için sürekli çalışırken babası işiyle meşgul ve kıza pek ilgi gösteremiyor. Kız ne yaparsa yapsın babasının dikkatini çekmeyi başaramıyor. Ta ki gösteri günü kız sahneye çıkıp da karşısında kalabalığı görünce heyecandan donakalana kadar… O noktada babasının kızının yaptığıyla o kadar da ilgisiz olmadığını anlıyoruz. Kızın gerçekten ihtiyacı olduğu anda baba devreye girerek bir anlamda günü kurtarıyor.


Yıllara Yayılan Bir Sevgi Hikayesi

İngiliz moda perakende zinciri Jigsaw, yılbaşı filmi için tanınmış film okulu National Film and Television School (NFTS) ile iş birliği yaptı ve okulun öğrencilerinin beraberlik, dahiliyet gibi temalar çerçevesindeki fikirlerini değerlendirmeye aldı. Reklam ajansı The Corner’ın briefi verdiği ve başvuruları değerlendirdiği süreçte, yıllara dayanan bir sevgiyi ve dostluğu konu alan stop-motion film seçildi. “Together Through the Years” adını taşıyan 90 saniyelik film, sürrealizm esintili daha büyük bir kampanyanın bir ayağı. Filmde, Isabel ve Caspian adlı iki kuklanın yıllara yayılmış ilişkilerini izliyoruz.  Aynı mahallede oturan ve birbirlerini çok seven çocukluk arkadaşları Isabel ve Caspian, yıllar içerisinde iletişimlerini kaybediyorlar. Ancak seneler sonra birbirlerinin izini tekrar buluyorlar.


Kardan Adam Yılbaşında Ne Diliyor?

Reklam ajansı Mortierbrigade tarafından yaratılan film, aslında markanın 2015’te yaptığı ilk yılbaşı filminde karşımıza çıkan kardan adam ve arkadaşlarını yeni bir hikaye içerisinde kullanıyor. Aralarına katılan yeni karakterlerle eski filme göre daha büyük bir dünya kuran filmde bu sene insanlar da yer alıyor. 1 dakikalık canlandırma film, karlı bir bahçedeki kardan adamla açılıyor. Yalnız başına soğukta bekleyen kardan adam kayan bir yıldızla birlikte bir dilek tutuyor. Sıcak ve mutlu bir Noel geçirmeyi dileyen kardan adamın sevimli hayvan arkadaşları ise onun bu dileğini gerçekleştirmek için çalışıyor.


Yılbaşı Süslerinden Sıkılan Elf Kendine Yeni Arkadaşlar Arıyor

Clemenger BBDO tarafından yaratılan ve “Wallace & Gromit” gibi filmlerde de imzası olan, ödüllü canlandırma stüdyosu Aardman tarafından animasyonu gerçekleştirilen “Elf’s Journey” (Elf’in Yolculuğu) isimli filmde, markanın geçtiğimiz 3 seneki işlerinde de kullanılan karakterleri gündeme getiriyor. Filmin baş kahramanı olan Elf; her yıl kullanılan yılbaşı süsleri olan Geyik, Melek ve Fare’den artık sıkılmıştır. Ağaç süslenirken geyik yapıp işi ciddiye almayan bu süslere kızan elf, daha üstün nitelikli, işi hakkıyla yapacak süsler bulmak için yola çıkar. Bunları ararken de karşısına değişik karakterler çıkar.


Yılbaşında Bir Canavarla Arkadaş Olabilir Miyiz?

Bir yıl daha bitiyor ve sonunda John Lewis‘in yılbaşı reklamı internetteki yerini alıyor. John Lewis her sene o kadar tatlı filmlerle yeni yıla merhaba diyor ki, 10 yıla yakındır reklamların sevenleri, yılbaşı sabahı heyecanıyla yeni reklamı bekliyorlar. Bu seneki 2 dakikalık reklam Joe adındaki bir çocuk ve onun yatağının altında karanlıkta beliren Moz adındaki canavar hakkında. Canavar Moz, yatağın altında olduğu müddetçe, başlarda doğal olarak onunla iletişim kurmayan Joe ondan korkuyor. Hepimiz çocukken bir süre bu düşünceyle tartışmışızdır zaten “gerçekten orda bir canavar var mı?” 2 dakika boyunca Joe ve Canavar Moz’un Noel yaklaştıkça nasıl iyi anlaşmaya başlayıp arkadaş olduklarını izliyoruz.

Görsel: Mortierbrigade