Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geleneksel Tekstil Motiflerinden İlhamla Boyanan Merdivenler

Geleneksel Tekstil Motiflerinden İlhamla Boyanan Merdivenler

Xomatok, geleneksel And tekstillerinde kullanılan motiflerden ilham alarak Lima sokaklarındaki merdivenleri boyadı.

Muralı etkileyici kılan unsurlardan bir de tuval olarak nasıl bir yapının tercih edildiği. Bu, sanat yapıtının bağlamını da büyük ölçüde değiştirebilicek bir unsur. Seçilen tuval bazen şişme bir yapı olabilir, bazen bir baraj duvarı, bazen bir liman bazen de baştan sona bir köy olabilir. Perulu sanatçı Xomatok ise özellikle sokaklardaki merdivenlerin üzerine çizdiği tekstil motifi benzeri resimleriyle dikkat çekiyor.

And dokumalarının motifleri kenti süslüyor

Xomatok’un işleri, Lima’nın inişli çıkışlı tepelerine yayılan dik merdivenleri renklendirerek şehre inanılmaz bir güzellik katıyor. Xomatok, Alisos de Amauta’nın engebeli patikalarında yer alan 13 farklı merdiveni bu şekilde sanat eserine dönüştürmüş. Şehrin kültürel tarihini kutlama ve şehri güzelleştirme amacıyla boyanan merdivenler, bölgedeki geleneksel tekstil sanatından izler taşıyor.

Xomatok

Görsel sanatçı ve sanat yönetmeni Xomatok, yöre sakinleriyle işbirliği içinde çalışmış. Geleneksel şallar ve llicllas adı verilen battaniyeler başta olmak üzere, And dokumalarında yaygın olarak bulunan canlı motiflerden ilham almış. Bu kültürel mirası, kentin merdivenlerine geometrik tasarımlar şeklinde yansıtmış.

Çalışmaların tamamlanabilmesi için sanatçı bölge sakinlerinin desteğini almış. Bu destek Lima Belediyesi’ne ait Pinta Lima Bicentenario girişimi tarafından organize edilmiş. Tüm merdivenler yaklaşık 2 aylık bir sürenin sonunda tamamlanmış.

Xomatok, renk unsurlarını ve insanların çevreleriyle olan ilişkilerini keşfetmeye çalıştığı kentsel sanat alanındaki girişimleriyle tanınıyor. Sanatçının çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca şurdaki derlememizden kendisinin diğer çalışmalarına göz atabilirsiniz.

xomatok Xomatok

Görsel: Instagram