Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yuki Kawae’nin Büyüleyici Zen Bahçeleri

Yuki Kawae’nin Büyüleyici Zen Bahçeleri

Yuki Kawae, yapım sürecini birer sanat performansı gibi paylaştığı Zen bahçeleriyle Instagram'da ses getiriyor.

Yuki Kawae, kendisi için inşa ettiği Zen bahçelerinde büyüleyici geometrik kompozisyonlar yaratıyor. Sanatçı, çalışmalarının büyük bir kısmını, yapım sürecini gösteren sessiz eğitim videoları eşliğinde paylaşıyor. Bu videolarla Instagram’da adeta kendi perfonman sanatını icra ediyor. Hatta kendi internet sitesinde kendine ait bir bahçe inşa etmek isteyen herkes için rehber niteliğinde içerikler sunuyor.

Yuki Kawae her tasarımını ince ince planlayarak inşa ediyor

Kawae çalışmalarında farklı alanlardan ilham alıyor. Bazen, tahta tırmıkla matematik ve geometri odaklı bir yaklaşım izliyor. Bazen, farklı tırmıkların kum üzerinde ne tür desenler oluşturabileceğine dair merakı itici güç oluyor. Bazen okyanus dalgaları ve benzeri doğal motiflerden bazen de Satürn’ün halkaları gibi kozmik motiflerden ilham alıyor.

Yuki Kawae, doğaçlama hareket ediyor gibi görünse de aslında oldukça planlı bir şekilde inşa ediyor Zen bahçelerini. Mermerlerin arasındaki mesafeleri ve zen bahçe genişliğini ölçüyor ve yapmak istediği deseni elde etmek için doğru ölçülerde bir tırmık yapıyor. Yeni motifler ve modeller keşfetmek için de bolca denemeler ve testler yapıyor.

Japon kültürünün bir parçası olarak dünyaya yayılan Zen bahçesi, kabaca tanımlamak gerekirse kayalık bahçe anlamına geliyor. Bu bahçeler yaygın bir inanca -doğruluğu tartışmalı- göre Japon Zen rahipleri tarafından meditasyon amaçlı kullanılıyordu. Herkes evinin bahçesinde bir köşeyi Zen bahçesi haline getirebilir. Ayrıca bu sanatın trend olmasıyla beraber masa üstünde oynayabileceğiniz minyatür ebatlarda zen bahçeleri de mevcut. Günümüzde bir meditasyon aracı olarak görülmesinin yanı sıra görsel sanatlarda ve tasarımda da (örneğin; Zen bahçelerini andıran kum saati) sıkça ilham alınan bir pratik.

Görsel: Instagram