Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Farklı Yapbozlardan Parçaları Birleştiren Kolajlar

Farklı Yapbozlardan Parçaları Birleştiren Kolajlar

Tim Klein, farklı yapbozlardan aynı kalıp kesimine sahip olan parçaları birleştirerek gerçeküstü yapbozlar üretiyor.

Tek yumurta ikizlerinin yapboz portreleri, CMYK yapboz gibi ilginç çalışmalarla, günümüzde yapbozun sanat ve tasarımda nasıl kullanılabildiğine şahit olduk. Peki farklı yapbozlardan aynı kalıp kesimine sahip olan parçaları birleştirmeyi hiç düşündünüz mü? Tim Klein, bir tür yapboz kolajı ya da yapboz montajı olarak nitelendirebileceğimiz yöntemle sanat çalışmaları üretiyor.

ABD’li sanatçı Tim Klein bu tekniği, sanat profesörü Mel Andringa’dan öğrenmiş. Tim Klein’in gözlemlerine göre bu sanatı ilk ve tek icra edenler yalnızca ikisi. Hatta profesörün şu sıralar başka bir şeyle uğraştığını ve kendisinin yapboz montajı yapan tek kişi kaldığını düşünüyor.

Çalışmalarında vintage yapbozları kullanıyor

Tim Klein günümüzdeki yapbozların çoğunun Photoshop’la üretildiğini belirtmiş. Kendi çalışmalarında ise dijital çağdan önce üretilen yapbozları kullanmayı tercih ediyor. Bu vintage yapbozlarda basitçe tek bir objenin, canlının ya da bir binanın fotoğrafı kullanılmış genellikle. Bunları bulmak için çok uğraşıyor ve kendini bazen arkeolog gibi hissediyor sanatçı. Bunlarla yeniden bir şeyler inşa etmekten de büyük haz duyuyor.

Yöntem gayet anlaşılır. Parça büyüklükleri uyumlu olan iki ya da daha fazla yapboz seçiyorsunuz ve gerçeküstü stilde tek bir tane oluşturuyorsunuz. Bazen mizahi, bazen tuhaf bazen de duygu dolu işler ortaya çıkıyor Klein’e göre. Tırın önüne monte edilmiş Sfenks, dört nala giden bir lokomotif, kedi içinde kedi gibi sahneler ortaya çıkmış. Gerçekten montajların büyük kısmı o kadar başarılı ki montaj olduklarını ilk bakışta anlamıyorsunuz. Yapması da oldukça keyifli olsa gerek.

Görsel: Tim Klein, Facebook