Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kirigamiyle Le Corbusier Yapıları İnşa Etmek

Kirigamiyle Le Corbusier Yapıları İnşa Etmek

Marc Hagan-Guirey Frank Lloyd Wright'ın mimarisini konu aldığı ilk kirigami kitabının ardından "Le Corbusier Paper Models" adlı ikinci bir kitap hazırladı.

Marc Hagan-Guirey daha önce Frank Lloyd Wright’ın en çok sevilen 14 mimari yapıtını Frank Lloyd Wright Paper Models adlı kitapta toplayarak, mimari tutkunları için heyecan verici bir işe imza atmıştı. Kirigami sanatçısı ve tasarımcı, bu defa Le Corbusier mimarisini kirigami ile buluşturmuş ve Le Corbusier Paper Models adlı bir kitap hazırlamış. Önümüzdeki ay yayınlanacak kitapta, kesip katlayarak yapılan 10 farklı Le Corbusier binası yer alıyor.

Kitapta, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki 10 Le Corbusier tasarımı yer alıyor

Marc Hagan-Guirey’e göre Le Corbusier’nin yapıları kirigami sanatı için çok uygun. Binaları monolitik ve cepheleri yalnızca pencerelerle kesintiye uğruyor. Bu ayırt edici silüetleri, bu yapıların kirigamide kolayca inşa edilebilir kılıyor. Tasarımcıya göre kitap bu nedenle kirigami sanatına yeni başlayanlar için de oldukça uygun.

Hagan-Guirey Le Corbusier’nin tasarımlarıyla ilk olarak Manchester’da sanat okurken karşılaşmış ve çok etkilenmiş. İsviçre asıllı Fransız mimar Le Corbusier (asıl adı Charles-Edouard Jeanneret / 1887 – 1965) modernizm’e yaptığı katkılarla tanınıyor. Avrupa’da, Hindistan ve Rusya başta olmak üzere dünya genelinde oldukça önemli binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı. Modern yüksek tasarımın öncülüğünü yapan mimarın odaklandığı en temel konu, kalabalık şehirler ve toplu konutlar için daha iyi yaşam koşulları sağlamak idi. Bazı eleştirmenler tarafından stili ruhsuz monolitler olarak eleştirildi.

Kitap, Poissy’deki Villa Savoye, Firminy’deki Maison de la Culture ve Chandigarh’daki Punjab and Haryana High Court (Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi) gibi İsviçre-Fransız mimarisinin en iyi bilinen binalarından bazılarını içeriyor. Hepsi 2016 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Le Corbusier tasarımı 17 bina arasından seçilmiş.

Le Corbusier Paper Models

Le Corbusier Paper Models

Le Corbusier Paper Models

Görsel: Marc Hagan-Guirey