Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Le Corbusier’nin Mural Çalışmaları İkonik Mimari Yapısıyla Buluşuyor

Le Corbusier’nin Mural Çalışmaları İkonik Mimari Yapısıyla Buluşuyor

Belçikalı sanatçı Xavier Delory; yarattığı kurgusal fotoğraf çalışmalarıyla Le Corbusier'nin gerçek mural çalışmalarından yola çıkarak, mimarın ikonik tasarımlarından Notre Dame du Haut şapelinin duvarlarını hayali olarak boyuyor.

Modern mimarlığın propagandacı babası Le Corbusier, 1938-1939 yılları arasında İrlandalı kadın mimar Eileen Gray‘in ‘ihtilaflı‘ senaryolara ev sahipliği yapan Güney Fransa’daki öncü modernist evi E-1027‘de misafir olarak kalırken, beyaz duvarları Kübist çalışmaları andıran sekiz adet kocaman mural ile kaplar. Peter Adam tarafından bir ‘tecavüz’, Eileen Gray tarafından ise ‘vandal bir eylem’ olarak tarihe geçen mural çalışmaları sanat eseri olarak kabul edildiği için duvarlardan silinemez.

Belçikalı görsel sanatçı Xavier Delory ise işte bu muralları inceleyip onlardan ilham alıp, genel üslubu çok doğru bir şekilde yansıtacak şekilde, Le Corbusier’nin ikonik mimari yapılarından Notre Dame du Haut şapelinin duvarlarını kurgusal olarak bu çalışmalarla kaplar.

Sadece Photoshop ile sahneye konmuş hayali bir görsel kurgu çalışması olsa da, Xavier Delory bu serisiyle Eileen Gray’in intikamını mı alıyor yoksa Le Corbusier’nin hem boyama hem mimari yeteneğini tek vücutta eriterek onu bir kez daha ölümsüz mü kılıyor, karar vermek zor.

Delory, Pilgrimage to Modernity adını taşıyan serisine Villa Savoye’yı grafitilerle kuşatarak başlamıştı.

Ayrıca meraklısı, Eileen Gray’in 20. yüzyıl mimarisine olan katkısını ve Le Corbusier ile aralarındaki münakaşayı anlatan The Price of Desire filmine de göz atabilir.

Kapak Görseli: Xavier Delory ve Architect Magazine
Görseller:
Xavier Delory