Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Frank Lloyd Wright’ın Mimari Yapılarını Kirigami ile İnşa Edin

Frank Lloyd Wright’ın Mimari Yapılarını Kirigami ile İnşa Edin

Frank Lloyd Wright'ın en çok sevilen 14 mimari yapıtını Frank Lloyd Wright Paper Models adlı kitaptaki kirigami yöntemleriyle yeniden inşa edebilirsiniz.

Modern mimarlık tarihinin en önemli isimlerinden ABD’li mimar, yazar ve eğitimci Frank Lloyd Wright, son derece basit ve yalın iç mekanlara, düzenli ve geometrik cephelere sahip tasarımlarıyla biliniyor. Wright’ın bilinen 1.141 ayrı tasarımının 532’si inşa edilmiş. 1959’da tamamlanan New York Guggenheim Müzesi ve ABD’deki en ünlü konutlardan biri olan Şelale Evi, onun en çok bilinen ve mimari tarihinde de ikonlaşmış yapıtları arasında yer alıyor. Mimariye ve kirigami sanatına ilgi duyuyorsanız, Wright’ın 14 ayrı projesini kirigami sanatıyla kağıttan inşa edebileceğiniz Frank Lloyd Wright Paper Models adlı kitap ilginizi çekebilir.

Kağıdı katlayarak ve keserek hayata geçirebileceğiniz projeler

Kirigami hem kesme hem de katlama yöntemlerini kapsayan geleneksel bir Japon sanatı. Sözcük olarak da Japonca “kiru” (kesmek) ve “gami” (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Dolayısıyla kitaptaki modelleri kağıtları keserek ve katlayarak hayata geçiriyorsunuz. Binaları yapmak için kitapta yer alan şablonları kullanıyorsunuz. Her projeyi adım adım nasıl uygulayacağınıza dair talimatlar da sunulmuş. Kendi modelinizi oluşturmak için şablon üzerindeki çizgileri takip ederek kağıdı kesip katlıyorsunuz. Tek ihtiyacınız olan bir maket bıçağı, bir kesim altlığı ve bir de cetvel. İpuçları, zorlandığınız noktalarda yardımınıza koşarken modellerin bitmiş fotoğrafları da kılavuz işlevi görüyor. 

Kitap, kirigami sanatçısı ve tasarımcı Marc Hagan-Guirey tarafından tasarlanmış ve yayınevi Laurence King tarafından basılmış. Tasarımcı, daha önce Samsung Galaxy, Procter & Gamble ve Decorex International gibi markalar için kirigami işler tasarlamış. 

Görsel: Laurence King