Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir

Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir

Alex Senna, çalıştığı bölgelerin insanından ilham alarak abartılı boyutlarda gölgelere sahip mural karakterleri yaratıyor.

Mural sanatında stillerini imza haline getirmiş olan çok sayıda sanatçı var. Onların işlerine baktığınızda biçim, renk paleti ve semboller doğrudan yaratıcılarını akla getiriyor. Alex Senna da uzun gölgeli figürleriyle tanınan bir sokak sanatçısı. Renk körü olan sanatçı, siyah beyaz murallar yaparak kendini ifade ediyor.

Gölgeler karakterlerin gizli benlikleri

Sanatçının murallarında göze çarpan en önemli unsur, oranlarla ve perspektifle oynaması. Özellikle gölgeler oldukça abartılı büyüklüklere varabiliyor hatta kompozisyonun içinde figürden daha fazla gölge yer kaplayabiliyor. Senna’ya göre gölgeler karakterlerinin gizli benliklerini temsil ediyor. Çoğunlukla karakterleri kuş bakışı olarak çiziyor. Seçtiği konum müstakil bir binanın duvarı, terk edilmiş bir yapının duvarı ya da bir köprü ayağı olabiliyor.

Brezilyalı sanatçı figürlerini, kendi fikirlerini aktarabileceği semboller olarak görüyor. Resimdeki karakter zengin ya da fakir olabilir, farklı ırkların olduğu bir aile, kol kola girmiş sevgililer veya tek başına yürüyen yapayalnız bir insan da resmin odağı olabilir. Senna’ya göre önemli olan bu figürlerle neyi anlatmaya çalıştığı. Senna karakterlerini yaratırken; muralı yaptığı bölgeden, bölgenin insanlarından ve yaşam biçimlerinden de ilham alıyor. Örneğin Güney Kore’de çizdiği salıncakta sallanan çocuk figürü aşağıda onu izleyen çocuklarda büyük heyecan yaratmış. Çocuklar bu resmin kendilerinden biri olduğunu düşünmüş. Öte yandan kompozisyonlar başka sanatçılara gönderme niteliği de taşıyabiliyor. Örneğin, Detroit’te çizdiği kuş bakışı bisikletl, adam resmi, Brezilyalı fotoğrafçı Thomaz Farkas’ın iyi bilinen siyah-beyaz bir fotoğrafına övgü niteliğinde.

Alex Senna, sokak sanatını bir şehrin yaşadığının belirtisi olarak görüyor. Mural, grafiti veya herhangi bir müdahale, çok kontrollü bir şehirde bile insanların kuralları yıkarak istediklerini yapmaya kararlı olduklarını, hala hayata bağlı olduklarını ve iletişim kurduklarını gösteriyor ona göre.

Alex Senna‘yı Instagram ve Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir Bazen Tek Arkadaşın Gölgendir

Görsel: Alex Senna
Manşet görseli düzenlenmiştir.