Pek çoğumuz maskelerle hoş olmayan deneyimler yaşıyoruz. Yaz sıcaklarının dayanılmaz etkisini artırması, nefes almaya engel olması, iletişim kurarken yarattığı sıkıntılar, yeniden kullanılabilir maskeleri sterilize etme derdi ve sorumsuz insanlar tarafından sokaklara çöp olarak saçılan kullan at maskeler bunların başında geliyor. Çoğu insanın bu sıkıntıları yaşamamak için maske takmaktan kaçınması ise en büyük sorunlardan biri. Dün yer verdiğimiz C-Mask, 9 dilde anlık çeviri yapan teknolojisiyle maske takmayı özendiren projelerden biri. Sterilize edilip yeniden kullanılabilen ve FDA onaylı ilk şeffaf maske olan LEAF de tüm dünyada büyük ilgiyle karşılandı. Artırılmış gerçeklik, kamera, kulaklık ve mikrofonla donatılan yeni nesil maskeler ise kirli hava ve virüs geçirmeyen yapılarıyla yeni anormalin gözdesi olmaya aday. Şimdi de bu tür heyecan uyandıran tasarımlardan biri olan UVMask var sırada.
UVMask bakteri, virüs ve kirli hava geçirmiyor
UM Systems tarafından UVMask için Kickstarter’da başlatılan kampanyada, 90 dakikadan az bir sürede hedeflenen fon toplanmış. Topladıkları destek, 1 hafta içinde 500.000 bin doları aşmış. Geliştirilmesi iki yıl olan bu yeni nesil yeniden kullanılabilir maske; bakteri, virüs ve kirli hava geçirmiyor. Toz, polen, sigara dumanı ve yangın dumanı da bu maskeyi geçemiyor. Çünkü tüm bunların % 99,99’unu nötralize eden dahili UV-C sterilizasyon sistemine sahip. UVC’nin dezenfekte özelliğini, akıllı telefonun flaşıyla çalışan dijital dezenfektan haberinde detaylı olarak açıklamıştım.
Kullanıcının dışarı verdiği havayı da temizliyor
UVMask 2 adet UV-C LED ile donatılmış. Etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bu 50.000 microwatt’lık LED’ler sayesinde havadaki patojenlerin genetik materyalini parçalıyor. Maske, FDA onaylı bir laboratuvar tarafından bağımsız olarak test edilmiş ve sertifikalandırılmış. Diğer maskelere göre en büyük farklarından biri, kullancının aldığı nefesin yanı sıra dışarı verdiği nefesi de temizlemesi. Bu nedenle toplum sağlığını korumada diğer maskelere göre bir adım önde.
Siyah ve beyaz renk seçenekleriyle sunulan maske, USB-C bağlantı noktası üzerinden şarj edilebiliyor ve tek şarjla altı saate kadar çalışıyor. Hava geçirmeyen yumuşak yüz pedi ve ayarlanabilir kayışlarıyla rahat bir kullanım vadediyor. Gözlüğünün buğulanmasından bıkanları da düşünen UVMask, yan hava girişleri sayesinde bu durumu önlüyor. Maske şu anda patent onayı bekliyor.
UVMask’in erken siparişlerinin Ekim 2020’de sahiplerine gönderilmesi planlıyor. Erken siparişte % 60 indirimli fiyat (99 dolar) geçerli. Maske 40 ila 50 saat koruma sağlayan bir filtreyle teslim edilecek ve kullanıcı isterse ek filtreler alabilecek.
Görsel: Kickstarter