Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gözü Ruh Sağlığımızın Üzerinde: HowWeFeel

Gözü Ruh Sağlığımızın Üzerinde: HowWeFeel

Veri bilimciler, tasarımcılar ve terapistler tarafından yürütülen HowWeFeel uygulaması, kullanıcıya ruh sağlığı farkındalığı ve kendi kendine yardım etme bilinci kazandırmayı amaçlıyor.

Çok değil bundan birkaç yıl öncesine kadar adeta bir tabu olan ruh sağlığı olgusu, artık rahatlıkla yüksek sesle dile getirilebilen bir konuya dönüştü. Bu yüzden dijital dünyada da bireylerin ruh sağlığı konusundaki farkındalığını yükseltmeye yardımcı olan birçok uygulama mevcut. Kar amacı gütmeyen HowWeFeel uygulaması, kendi içine bakmak; bir anlığına durup duygularını ve mental ihtiyaçlarını analiz etmek isteyenlerin yararlanabileceği bu uygulamalardan biri.

Her şey COVID-19 ile başladı

Bill & Melinda Gates Vakfı’nın destekleriyle, 2020 yılında Ben Silbermann ve Feng Zhang tarafından kurulan HowWeFeel uygulamasının o zamanki amacı, kullanıcılara ruh sağlığı desteği sağlamak değildi. Kullanıcıların, hissettikleri Covid 19 semptomlarını değerlendirerek risk altında olup olmadıklarını analiz eden ve bu kişilerin sağlık kayıtlarını tutan uygulama, Covid’in şekil değiştirmesiyle bir mental sağlık uygulamasına dönüştü. Pandemi sonrası dünyada ruh sağlığı farkındalığına olan ihtiyacın dramatik biçimde arttığını gören kurucular, böylece HowWeFeel’ı kullanıcıya kendi ruh haline karşı bilinç kazandırmayı amaçlayan bir platforma evrilttiler.

Veri bilimciler, kullanıcı deneyimi tasarımcıları, terapistler ve mühendislerden oluşan bir ekip ile geliştirilen bu yeni uygulama deneyimi kullanıcıya, hissettiği duyguları anlamdırmaya yönelik kullanışlı arayüzler sunuyor. İçerisinde, analiz edilen ruhsal krizlere yönelik farkındalık önerileri, videolar ve egzersizler bulunduran uygulama, kullanıcıya seçtiği saatte ve dilediği frekansta bildirimler göndererek, ona iç dünyasını ihmal etmemesi gerektiğini anımsatıyor.

App Store’dan ücretsiz indirilebilen bu uygulama şu an yalnızca bağışlarla hizmet veriyor ve dilediğiniz takdirde paylaştığınız kişisel ruh sağlığı verileriniz akademik çalışmalarda kullanılmak üzere, ruh sağlığı otoriteleri ile paylaşılabiliyor.

Görsel: HowWeFeel.org