Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Akıllı Telefonun Flaşıyla Çalışan Dijital Dezenfektan

Akıllı Telefonun Flaşıyla Çalışan Dijital Dezenfektan

Akıllı telefonun flaşı üzerine monte edilen UVLEN, uzak-UVC ışığıyla ellerinizi ve çeşitli yüzeyleri dezenfekte edebiliyor.

Akıllı telefonların klozetlerden daha fazla zararlı mikroorganizma içerdiği konusundaki araştırmaları duymayanımız kalmadı. Salgın süresince de yetkililer akıllı telefonların temizliğine dikkat etmemiz gerektiğini sürekli hatırlatıp durdular. Peki bir bakteri ve virüs taşıyıcı olarak gördüğümüz bu araçlar, suya ve sabuna erişecek imkan bulamadığımızda yardıma koşan bir dezenfekte cihazına dönüşebilir mi? Güney Koreli biyoteknoloji girişimi UVLEN Technologies Korea, UVLEN isimli küçük bir cihazla bunun mümkün olduğunu gösterdi.

UVLEN, akıllı telefonların flaşı üzerine takılıyor ve flaşı ışığını UV ışığına dönüştürüyor. Bu yolla koronavirüs de dahil pek çok virüsü ve bakteriyi ellerden temizliyor. Bu arada haberdar olmayanlar için bir parantez açalım; bilimsel bir araştırma gösterdi ki uzak-UVC (far-UVC) ışınlarına maruz bırakıldıklarında koronavirüslerin % 99,9’u ortadan kalkıyor. Bu araştırmaya, UVC ile kendini temizleyebilen şeffaf maske haberinde de yer vermiştik.

Elbette UV’nin sağlığa zararları konusunda aklınıza soru işaretleri gelecektir. Çünkü UV radyasyonu cilt ve göz hasarına neden olabiliyor. Dolayısıyla geleneksel UVC ışık kaynakları kanserojen. Ancak yukarda bahsettiğimiz bilimsel araştırmada da belirtildiği gibi dalga boyu 207 ila 222 nanometre arasında olan uzak-UVC ışığı, cilde zarar vermeden mikropları etkisiz hale getirebiliyor. UVLEN de uzak-UVC ile dezenfekte ediyor.

UVLEN elleri, yüz maskesini ve diğer yüzeyleri dezenfekte edebiliyor

UVLEN bir yapışkan bant ile birlikte geliyor. Üreticiye göre kullanıcı cihazı akıllı telefonun flaşı üzerine yapıştırıp dezenfekte etmek istediği hedefe tuttuğunda patojenleri yaklaşık yüzde 100 verimlilikle öldürüyor. UVLEN, çeşitli günlük senaryolarla klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış. Elleri günde 50 kez dezenfekte edebiliyor. Bir el dezenfekte işlemi 10 saniye sürüyor. Üstelik sadece eller için değil, yüz maskeleri, bilgisayar klavyeleri ve evdeki diğer yüzeyler için de kullanılabileceği belirtiliyor. Hatta cihazın evcil hayvanlarda bile güvenle kullanılabileceğini iddia ediliyor. Herhangi bir rahatsız edici koku açığa çıkarmaması da avantajlarından biri olarak sayılıyor.

Cihaz telefona sabitlenmiş olsa da yana kaydırılabildiğinden telefonu flaş/fener olarak kullanmak istediğinizde UVLEN’i çıkarmanıza gerek kalmıyor. Dolayısıyla sürekli telefonun üzerine yapışık bir şekilde durması sorun yaratmıyor.

Kullanıcının telefonuna UVLEN uygulamasını yüklemesi gerekiyor. Bu uygulama cihazın kontrol paneli olarak işlev görüyor. Uygulama, zarar vermeden gönderilmesi gereken doğru dalga boylarını da düzenliyor. Uygulama, bildirimler yoluyla cihazın ömrü ve performansıyla ilgili verileri kullanıcıya gösteriyor. Önerilen 10 saniyelik dezenfekte süresini geri sayan bir zamanlayıcı işlevine de sahip.

UVLEN’de kullanılan yüksek dirençli silisten yapılmış ince film tabakası, eriten sıcaklıklara ve termal şoka karşı dayanıklı. Ancak yine de kullanım ömrü yaklaşık 6 ayla sınırlı. Film UVC nedeniyle tamamen yanmadan önce kullanıcı uygulama üzerinden yeniden sipariş verebiliyor.

Günlerdir “çok yakında” ibaresiyle piyasaya çıkması beklenen UVLEN için ben bu haberi yazarken geri sayım yapılıyordu. Birkaç dakika önce geri sayım sona erdi ve ürün satışa açıldı. Ancak mağazada aktif hale gelen bir satın al butonu ya da fiyat bilgisi yok. Daha önceden e-posta adresini bırakan 1 milyonu aşkın kişinin %50 indirim için sırada olduğu görülüyor.

Görsel: UVLEN