Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını diğer derlemelerimizde de görebilirsiniz. Bu derlemede, sokak sanatı işlerini bir araya getirdik.
Bu yıl, sanatçıların kendilerinin keşfettiği teknikler sayesinde kağıt sanatında yaratıcılığın sınır tanımadığına bir kez daha şahit olduk. Karton katmanlarını yırtarak, ürün ambalajlarını kullanarak ya da kitap sayfalarındaki metinleri kullanarak yapılan çalışmalar bunun örnekleriydi. Zim & Zou’nun, Hermès vitrini için yaptığı tasarım hepimizi büyüledi. Detaylı mimari heykeller ve panaromik manzaralar da dikkat çekenler arasındaydı. Gelin hep birlikte bu çalışmalara yakından bakalım.
Karton Katmanlarını Soyarak İllüstrasyonlara Boyut Katmak
Ekvadorlu illüstratör Javier Pérez; mütevazi malzemeleri, zekası ve eşsiz tekniğiyle dikkat çekmeyi başarmış bir isim. Sanatçı, oluklu mukavvanın üst tabakasını soyarak, delerek ve yırtarak minimalist çizgilerine boyut ve doku kazandırıyor. Örneğin bir denizcinin çizgili gömleğini, köpeğin tüylerini, bir figürün sakalını, arının çizgilerini, parktaki bankı, gitarın sapını veya kedi tırmıklarının bıraktığı izleri bu yolla ifade edebiliyor. Alttan görünen oluklar, çizimlere hoş bir estetik katıyor.
360° Kitaplar
Mimar, tasarımcı ve sanatçı Yusuke Oono’nun 360° Book serisindeki pop-up kitapları, açıldıklarında panoramik manzaralara dönüşüyor. Kitaplar açıldığında dinamik bir sayfalar çemberi halinde genişliyorlar. Her sayfa, izleyiciyi iki boyutlu dünyadan üç boyutlu dünyaya çeken incelikle hazırlanmış bir eserin birimleri. Ayrıntıları ve estetik güzellikleri onları harika bir hediye veya dekorasyon unsuru haline getiriyor.
Ürün Ambalajlarından Yapılmış Kağıt Heykeller
Harukiru ürün ambalajlarını ustalıkla kesip katlayarak heykelcikler yapıyor. Ambalajın üzerindeki baskıları heykeli tamamlayan bir unsur olarak kullanıyor. Harukiru’nun kullandığı ambalajlar arasında boş şeker, bisküvi ve çikolata kutularına ve ramen paketlerine rastlamak mümkün. Sanatçı yapım sürecinde bol bol kesme ve katlama işlemi yaparak kirigami tekniklerini uyguluyor. Kirigami, Japon kültüründe hem kesme hem de katlama işleminin kullanıldığı geleneksel bir kâğıt sanatı türü. Origamideki katlama kuralıyla sınırlı kalınmadığından yaratıcı olasılıkları da artıran bir teknik bu.
Hermès Vitrininde El Yapımı Uzay Gemisi
Zim & Zou, Hermès’in vitrini için yaptıkları Journey of a Lifetime adlı tasarımda uzay gemisinde seyahat etmekte olan bir astronotu tasvir ediyor. Kumanda kolları, düğme ve gösterge panellerindeki detaylarla hayran bırakan bu tasarım, bir astronotu uzay gemisinde seyahat ederken tasvir ediyor. Renk paletine baktığımızda, Zim & Zou’nun önceki işlerinden de aşina olduğumuz pembe, mavi ve kırmızı tonların hakim olduğunu görüyoruz. Her şey tamamen ve büyük bir özenle kağıttan yapılmış heykellerden oluşuyor. Tasarım, Hermès’in Tokyo’daki mağazasının vitrinine yerleştirilmiş.
Bu Minik Heykeller Uyumlu Renkleri Gösteriyor
Charles Young’ın kağıt heykel serisi, uyumlu renkleri mimari modellerde yan yana getiriyor. Proje, Sanzo Wada’nın Dictionary of Colour Combinations (renk kombinasyonları sözlüğü) isimli çalışmasından ilham alıyor. Charles Young, bir yıl içinde 108 renkli kağıt model inşa etmiş ve bu çalışmaları Hollanda’daki CODA Paper Art 2021 fuarında sergilenmiş. Sanatçı sıralama açısından karışık ilerliyor ancak şu sıralar yaptığı paylaşımlara göre 200’ü aşkın renk kombinasyonu heykelini geride bırakmış görülüyor.
Eski Bilgisayarların Kendin Yap Kağıt Modelleri
Rocky Bergen’ın tasarladığı retro bilgisayar ve oyun konsolu modellerinin şablonları, ücretsiz olarak indirilebiliyor. Bergen’ın sunduğu kendin yap modellerinden biri, ilk Apple II bilgisayar. Üstelik ekranına Oregon Trail detayı da eklenmiş. Daha az bilinen bir mikrobilgisayar olan IMSAI 8080, Amiga 500, çeşitli Commodore modelleri, IBM 5150, Sega Master, Atari ve çeşitli Nintendo modelleri de koleksiyonda yer alıyor. Bilgisayarlar ve konsollar – hatta bir de CONION C-100F müzik seti var – tamamen aslına sadık bir şekilde yaratılmış. Bergen’in 20 ücretsiz indirilebilir şablonunu kullanarak bu modelleri yeniden yapmanız mümkün. Tek yapmanız gereken şablonları yazdırmak, katlamak, kesmek, yapıştırmak ve çocukluğunuza doğru zaman yolculuğuna çıkmak.
Kağıttan Yapılmış Karmaşık Mimariler
Michael Velliquette, yavaş ilerleyen bir doğaçlama yöntemiyle kağıttan mimari yapılar inşa ediyor. Velliquette yapım sürecine dair şunları söylüyor: “Küçük eşmerkezli şekilleri kesmeye ve onları katmanlara ayırmaya başlıyorum. Bunlar heykelin merkezi oluyor. Daha sonra bunlara yanıt veren daha ayrıntılı bileşenler oluşturuyorum. Bu şekilde inşa etmeye devam ediyorum. Ben buna ‘ağır çekim doğaçlama’ diyorum.”
Dantel Gibi İnce İnce İşlenmiş Kağıt Heykeller
Patrick Cabral, kağıt kesme tekniğiyle ürettiği bol katmanlı hayvan heykellerine yenilerini ekledi. Kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı olan Cabral, kağıt kesme tekniğini de yıllardır geliştiriyor. Bir şeyleri tasvir etmenin yenilikçi yollarını bulmak için sürekli kendini zorluyor. Kendi deyimiyle bu tür mühendislik yaklaşımı gerektiren işler yaratmayı seviyor.
Optik Yanılsamalı Kağıt Sanatı İşleri
Hint sanatçı Parth Kothekar, M.C. Escher’in baskı çalışmalarından ilham alarak optik yanılsamalı kağıt sanatı işleri üretiyor. Kothekar çalışmalarında sadece tek bir sayfa beyaz kağıt kullanarak oldukça karmaşık kağıt sanatı işleri yaratabiliyor. Özellikle doğadan, mimariden, sanattan ve kendi kültüründen ilham alıyor. Optik yanılsamalı işlerindeki ilham kaynağı ise Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı M.C. Escher’in ikonik baskıları.
Kağıt Manzaralara Işıkla Hayat Vermek
Ayumi Shibata, beyaz kağıt katmanlarıyla yarattığı detaylı şehir manzaralarına ışıkla ruh katıyor. Heykellerinden bazıları avuca sığacak kadar küçük bazıları ise içinden geçebileceğiniz kadar büyük boyutlu yerleştirmeler. Hepsi ışık ve gölge etkileriyle masalsı bir görünüm kazanıyor. Eserlerde bol kubbeli mimariler, ağaçlar, ormanlar ve deniz manzaraları ele alınmış. Manzara ne olursa olsun gökyüzünün tasvirine de ayrı bir önem verilmiş. Manzaralar, belirli bir yere ait değiller. Gelecekte gezegenin nasıl görüneceğine dair sanatçının umutlarına ve hayal gücüne dayanıyor.
Metinlerle Bezeli Heykeller
Cecilia Levy, eski kitaplardan kestiği bölümlerle kağıt heykeller üretiyor ve böylece anlatılara görsel bir boyut katıyor. Levy, eserlerinin birçoğunu evinde bulunan nesnelerden aldığı silikon kalıplarla modelliyor. Ancak çalışmaya yön veren yalnızca şekil değil, genellikle metinlerin kendisi. Örneğin, “Poësie” sözcüğü, aynı adı taşıyan bir çay fincanı heykelinin ortasına yerleştirilmiş. “Lena” veya “Rosa” isimli ayakkabı heykellerinde ise doğrusal olmayan içe içe geçmiş bir motif izlenmiş.
Görsel: Zim & Zou