Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İyi Haberlerin Bir Yılı

İyi Haberlerin Bir Yılı

İllüstratör ve animasyon yönetmeni Martin Smatana, 2022 yılının mutluluk veren gerçek haberlerine tasarımlarıyla hayat vererek onları “A Year of Good News” kitabında bir araya topladı.

Saymaya başlasak şimdi burada, 2022 yılının ne çok olumsuzluğu, tatsızlığı çıkar ortaya. Malum tıpkı medya gibi insan hafızası da kötüye iyiden daha fazla yer ayırmasıyla ünlü. Sıkça unutuyor ve bazen aramamıza rağmen mutlu haberlere denk gelemiyor olsak da, bir MFÖ şarkısı gibi güzel şeyler de oluyor hayatta.

İllüstratör ve animasyon yönetmeni Martin Smatana, yeni çalışmasıyla 2022’yi geride bırakmaya hazırlanırken dünya genelinde yaşanan mutlu olayları hatırlatmak istemiş. Dünyanın farklı noktalarından 52 iyi haber hikayesi, Smatana’nın çizim ve tasarımlarıyla hayat buldu.

2020 yılındaki pandemiyle birlikte dünyanın dört bir yanından iyi haberler aramaya başlayan Smatana, bu haberleri sürdürülebilir tasarım teknikleriyle görselleştirerek morallerini yükseltmek amacıyla arkadaşlarına gönderiyor. Tasarımlarını daha sonra Kasım 2021’de “A Year of Good News” adıyla kitaplaştırıyor.

Bu çalışmasının ardından kitabın okurlarından kendisine çok sayıda iyi haber iletiliyor ve Smatana’nın iyi haber koleksiyonu giderek genişliyor. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla iyi haber arayışlarını yeniden yoğunlaştıran Smatana, ikinci ‘iyi haberlerin bir yılı’ çalışmasını 2022 yılı için yayınladı. Yıl boyu gözlerden kalpler çıkartan iyi haberlerin bazılarına gelin birlikte göz atalım:

Patron adlı bu köpek, Ukrayna’da 200 patlamamış bomba bulmasına yardım etti ve Başkan Zelenski tarafından Cesaret Nişanı ile ödüllendirildi.

Brezilyalı paraşütçü Luigi Cani, Amazon ormanlarında yanmış bir bölgenin üzerinde atlayış yaparak 28 yerel ağaçtan 100 milyon tohumu havadan bölgeye saçtı.

Yok oluşun eşiğinden dönüş: Kırk yılın ardından Mozambik’teki Zinave Ulusal Parkı’na yeniden kazandırılan gergedanlar

1982 yılında Japon Kenichi Horie, Pasifik’i tek başına geçen ilk kişi olmuştu. Altmış yıl sonra yolculuğunu tekrarladı ve Japonya’dan ABD’ye kesintisiz geçiş yapan en yaşlı kişi oldu.

Teksaslı iki yaşındaki Barrett, annesinin cep telefonuyla oynarken yanlışlıkla 31 hamburger sipariş etti. Siparişi iptal edemediği için komşulara da hamburger ziyafeti çekmiş oldu.

Hırvatistan’da tırmanış sırasında yaralanan bir dağcı, köpeği tarafından donarak ölmekten kurtarıldı. Hayvan, kurtarıcılar onlara ulaşana kadar 13 saat boyunca onu sıcak tutarak onun üzerine uzandı.

Görseller: Martin Smatana, Youtube