Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kağıttan Yapılmış Karmaşık Mimariler

Kağıttan Yapılmış Karmaşık Mimariler

Michael Velliquette, yavaş ilerleyen bir doğaçlama yöntemiyle kağıttan mimari yapılar inşa ediyor.

Günümüzde kağıt sanatı alanında üretim yapan sayısız sanatçıyla karşılaşmak mümkün. Bunların bir kısmı farklı üslup, teknik ve konu seçimiyle diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Michael Velliquette da onlardan biri. Onun kağıt heykellerine bakarken yapıların ve dişli çarkların detaylarında kaybolabilirsiniz. Sanatçı, ülkemizde kağıt telkari olarak da bilinen kağıt kıvırma sanatındaki (quilling) tekniklerden faydalanıyor.

Bir heykelin tamamlanması 300-500 saat sürüyor

Velliquette yapım sürecine dair şunları söylüyor: “Küçük eşmerkezli şekilleri kesmeye ve onları katmanlara ayırmaya başlıyorum. Bunlar heykelin merkezi oluyor. Daha sonra bunlara yanıt veren daha ayrıntılı bileşenler oluşturuyorum. Bu şekilde inşa etmeye devam ediyorum. Ben buna ‘ağır çekim doğaçlama’ diyorum.”

Velliquette’ın kağıt heykellerinin tek ilgi çekici yanı şekilleri değil. Eserlerin bronz ve metalik renkleri de bir o kadar çarpıcı. Sanatçı renklere verdiği önemi, “renk ruh halini etkiler” diyerek açıklıyor. Renk tonları, metodik ve organik olarak, her heykele özel karakterini aşılıyor; sanatçının üretim sürecindeki meditatif deneyimine de rehberlik ediyor.

Sanatçı sabır ve konsantrasyon arasındaki farka dikkat çekiyor

Velliquette, makas ve X-Acto bıçakları kullanarak her bir heykel üzerinde 300 ila 500 saat çalışıyor. “Benim için ‘sabır’ ile ‘konsantrasyon’ arasında bir fark var. Sabır, katlanmak zorunda olduğum tatsız bir şey olduğunda ortaya çıkar, işimi yapmak söz konusu olduğunda nadiren görülen bir durumdur. Bununla birlikte, tanıdığım çoğu sanatçı, uzun süre odaklanmış bir durumda oturma yeteneği olan iyi konsantrasyon becerileri geliştiriyor. Yani evet, işim konsantre olma yeteneği kazanmama yardımcı oldu. Çok stresli veya yorgun hissetmeden altı ila sekiz saat boyunca bir parça üzerinde çalışmak benim için alışılmadık bir durum değil.”

Sanatçıya göre güç ile kırılganlık arasında bir yerde duran kağıt gibi bir malzemeyle çalışmak, konsantrasyonu tetikleyen bir oyun oynamaya benziyor. Üretim sırasında tüm enerji, eldeki görev üzerinde çalışmaya yönlendiriliyor. ”Farkındalığın boşluğundaki deneyimin doluluğu”nda, gözün görme ve kavrama yeteneğindeki hızlanma şaşırtıcı dereceye ulaşıyor. Merak ve trans hali; konsantrasyonun ve derin gözlemin uçsuz bucaksızlığını ortaya koyuyor. Böylece basit ve günlük çabalarımızdan karmaşık ve güzel bir çalışma ortaya çıkıyor.

Michael Velliquette’ın çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

kağıt sanatı kağıt telkari Michael Velliquette

kağıt sanatı kağıt telkari Michael Velliquette kağıt sanatı kağıt telkari Michael Velliquette

Görsel: Instagram