Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İKSV ve Mercedes-Benz Türk’ten Deprem Bölgesindeki Sanatçılara Açık Çağrı

İKSV ve Mercedes-Benz Türk’ten Deprem Bölgesindeki Sanatçılara Açık Çağrı

6 Şubat depremlerinden etkilenen görsel sanatçılar, Mercedes-Benz Türk ve İKSV’nin ortaklaşa oluşturduğu sanatçı destek fonu ile üretime teşvik ediliyorlar.

6 Şubat depremlerinin ülkemize ve afet bölgesinde yaşayan insanlarımıza ne kadar zarar verdiğini bir kez daha anlatmaya gerek yok. Ancak büyük felaketin üzerinden bir yıl geçmişken, bölgeyi eski normaline döndürmeye yönelik her adımın ve her projeyi daha fazla insana duyurmak gerektiğine inanıyoruz. İşte İKSV ve Mercedes-Benz Türk’ün ortaklaşa oluşturduğu, depremden etkilenmiş görsel sanatçıları hedefleyen SaDe (Sanatçı Destek Fonu) bu harika sosyal sorumluluk projelerinden biri.

Hali hazırda sanat üretimlerine Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ illerinden birinde / birkaçında devam eden veya ikametgahı halen bu şehirlerimizden birinde bulunan görsel sanatçıların davetli olduğu bu yaratıcı etkinlik, seçilecek 5 görsel sanatçının tasarı aşamasındaki işlerine küçük fon destekleri vermeyi amaçlıyor.

Yalnızca 30 yaş altındaki ve resim, heykel, seramik, fotoğraf, cam, illüstrasyon, çizim veya baskı teknikleri dallarıyla uğraşan sanatçıların katılabileceği fon seçmelerine dahil olmak için projenin web sitesinde yer alan kriterleri sağlayan bir sunum hazırlanması gerekiyor. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, bu fon başvurusu, kendisini amatör olarak tanımlasa dahi işlerini ve sanatsal bakış açısını yeterli biçimde ifade edebilecek tüm sanatçılara açık olmasıyla dikkat çekiyor. Ve portfolyo sunumu değerlendirmesi sonucunda seçilecek 5 aday, 5000’er avro sanatçı destek fonu ile ödüllendirilmenin yanı sıra alanında uzman mentorlarla çalışma imkanı da yakalıyor.

Fransız sanatçı Saype, deprem konusunda global bir kamuoyu yaratmak için Hatay’da sanatın gücünden faydalanmıştı.

2024 dönemi için başvuru koşullarını sağlayan projeleri değerlendirecek jüride, sanatçı ve akademisyen Şive Neşe Baydar, sanatçı Burçak Bingöl, sanatçı Sinem Dişli, sanat alanı yöneticisi ve sanatçı Erkan Özgen ile sanatçı ve akademisyen Evrim Kavcar yer alıyor. Jürinin değerlendirmesi ve ön elemenin ardından finale kalan 10 isim arasından programa katılacak 5 sanatçının İKSV tarafından belirlenmesi bekleniyor.

Projeye başvurular, başvuru formu aracılığıyla 10 Mayıs 2024 17:00’ye kadar yapılabiliyor.

 

Görsel: Youtube, İKSV