Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hız Resimleri

Hız Resimleri

Mimar ve sanatçı Ioann Zelenin, kendi yaptığı bir aleti kullanarak motorlu araçların hız yaptığı anları resimliyor.

Resim sanatında hareketi ve hızı tasvir etmek kolay değildir. Hele de yarış otomobillerini tasvir etmeye çalışıyorsanız, hız hissini gerçekçi bir şekilde vermek eserinize hayat vermenin anahtarı sayılır. Alman sanatçı Ioann Zelenin, oldukça gerçekçi olan karakalem çalışmalarına sinema kalitesi katarak bunu başarmanın akıllıca bir yolunu bulmuş. Zelenin, kompozisyonlarındaki çizgileri akıllıca bulanıklaştırmak için lastik parçalarla kaplı tahta bir çubukla çalışarak hız yanılsaması yaratıyor.

Sanatçı, yapım sürecini kare kare fotoğraflayarak animasyona dönüştürüyor

Ioann Zelenin’in resimlerinde yer verdiği araçlar arasında sadece yarış otomobilleri değil, klasik otomobiller, uçaklar, motosikletler, kaykaylar da yer alıyor. Klasik araçlar ormanların ve çöl manzaralarının içinden hızla geçerken, yarış otomobilleri ise ilk sırada yer alma hedefiyle resmin içinden geçiyor. Sanatçı, “Pistteyken hız göstergeniz etrafınızdaki nesneleri ve nesneleri bulanıklaştıracak kadar yüksek bir hızı gösterdiğinde, her şey o kadar hızlı geçiyor ki hızın özünü hissediyorsunuz. O anda, uzayda yarışan sen ve otomobilin, başka hiçbir şey yok.” diyor.

Kendi yaptığı özel aleti kullanmada ustalaşan Zelenin, yaratıcı pratiğini animasyonlarla bir sonraki seviyeye taşımış. Aletle resmin üzerinden geçtiği her kaydırmadan sonra çiziminin bir fotoğrafını çekiyor. Daha sonra bunları birleştirerek stop-motion bir video oluşturuyor. Aletin üzerindeki belirli lastik parçalarını sökerek,hız efektlerini resmin farklı bölgelerine aşama aşama uyguluyor. Bu sayede stop-motion için daha fazla malzeme çıkıyor. Çoğu videonun ikinci yarısında bu stop-motion’ları görebilirsiniz.

Berlin’de yaşayan sanatçı ve mimar Zelenin, Johann, St. Petersburg Sanat Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuş. Karakalem ile kömür kalemi, geleneksel illüstrasyon ve çeşitli sulu boya tekniklerini birleştiren işler üretiyor.

Ioann Zelenin’in yeni çalışmalarını Instagram’ı ve internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Ioann Zelenin