Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Saype Hatay’da Dayanışma İçin Çizdi

Saype Hatay’da Dayanışma İçin Çizdi

Dünyaca ünlü Fransız sanatçı Saype, Duvarların Ötesinde projesini Hatay’a taşıyarak depremzedelerin bugün yaşadığı koşullara dikkat çekti.

Saype adyla tanınan sanatçı Guillaume Legros; arazi sanatı, sokak sanatı ve graffiti türleri arasında bir yerlerde duran devasa boyuttaki işleriyle biliniyor. Çalışmalarını çimlerin üzerine çevreye duyarlı boyalarla yapıyor. Kullandığı biyolojik olarak %100 parçalanabilen boyayı kendisi icat eden sanatçı, yerde devasa freskler yaratmasını sağlayan üretim sürecini yıllar içinde mükemmelleştirdi. Bugün yeni bir tür arazi sanatı hareketinin öncüsü olarak kabul ediliyor. 2019’da Forbes dergisi tarafından sanat ve kültür alanında dünyada otuz yaşın altındaki en etkili otuz kişiden biri olarak gösterilmişti. Birik, beraberlik gibi toplumsal mesajlar taşıyan eserleri o kadar ses getiriyor ki, eserlerin bulunduğu bölgelere siyasetçileri de çekiyor.

Saype son yıllarda Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) adlı projesiyle konuşuluyor. Sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini oluşturmak isteyen Saype, bu proje için dünyanın farklı noktalarını dolaşıyor. Gittiği yerlerde; insanları yardımlaşmaya, nezakete ve birlikte yaşamaya davet etmek amacıyla tokalaşan iki eli çimlerin üzerine özel boyasıyla çiziyor. Saype bu sembol çalışmalarını Hatay’da da çizdi. Hatay’ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada eser bıraktı. Amacı yukarıda da belirttiğim gibi depremzedelerin bugün yaşadığı koşullara dikkat çekmek.

“8 ay oldu ve kimsenin bizi önemsemediğini hissediyoruz”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Saype (@saype_artiste)

Projeye başlarken sosyal medyada yayınladığı bir video ile Türkçe olarak duyuru yapan sanatçı, gördüklerinden çok etkilenmiş. Süreci de paylaşımlarına Türkçe metinler ekleyerek paylaşmış. Çalışmalarını tamamlaması yaklaşık iki hafta sürmüş.

Enkaz kalıntılarının üzerine çizim yapan Saype, başlarda bunun Hatay halkını üzebileceğini düşünüp tereddütte kalmış. Fakat eserin nasıl bir mesaj verdiğini öğrenen Hataylılar bu durumu tam tersi çok olumlu karşılamış. Sanatçıya çok sıcak davranmışlar.

Saype BBC Türkçe’ye verdiği röportajda, Hatay’da neler yaşadığını detaylı olarak anlatmış. “8 ay oldu ve kimsenin bizi önemsemediğini hissediyoruz. Avrupa’dan bir sanatçı geliyor ve umursuyor” şeklinde geri bildirimler almış. Eserin tanıtımına Fransa ve İsviçre büyükelçileri de katılmış. Sanatçı bu sayede bu ülkelerle Hatay arasında bir bağ kurulmasını ve Hatay’a bir nebze umut olunmasını diliyor.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Saype (@saype_artiste)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Saype (@saype_artiste)

Görsel: Saype