Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Saype Duvarların Ötesinde Projesi için İstanbul’da

Saype Duvarların Ötesinde Projesi için İstanbul’da

Fransız sanatçı Saype (Guillame Legros), sembolik insan zinciri oluşturduğu Beyond Walls projesinin sekizinci ayağında İstanbul’daydı.

Saype olarak tanınan İsviçreli sanatçı Guillame Legros arazi sanatı, sokak sanatı ve graffiti arasında gezinen devasa boyutta işler üretiyor. Kömür, kireç taşı ve su karışımı kullanarak yüzde 100 biyolojik olarak parçalanabilen boya kullanılıyor. Sanatçının, Akdeniz’i aşmaya çalışan mültecilerin sorununa ve geleceğine dikkat çeken Message from future projesine daha önceden yer vermiştik. SOS Mediterranean derneği için Cenevre Gölü kıyısına yaptığı iş, geleceğe ve geleceğin toplumuna dair yorum içeriyordu.

Yardımlaşmaya ve birlikte yaşamaya davet eden eller

2019 yılında Forbes dergisinin sanat ve kültür alanında otuz yaşında altında en etkili otuz kişiden biri olarak gösterdiği Saype, çimlere resim yapmayı insanlara hitap etmenin bir yolu olarak görüyor. Sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini oluşturmak isteyen Saype, birkaç yıldır Beyond Walls (Duvarların Ötesinde) projesi için dünyanın farklı noktalarını geziyor. İnsanları yardımlaşmaya, nezakete ve birlikte yaşamaya davet etmek amacıyla tokalaşan iki eli çimlerin üzerine özel boyasıyla çiziyor.

Proje kapsamında daha önceleri Paris, Andorra, Geneva, Berlin, Ouagadougou, Yamoussoukro ve Torino kentlerinde tokalaşan elleri çizen Saype projenin sekizinci ağında İstanbul’da 3 ayrı esere imza attı. Proje; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Beşiktaş Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, İsviçre Başkonsolosluğu, Türkiye Fransız Kültür Merkezi ve UPS’in desteğiyle gerçekleşti.

Beyond Walls projesinin sergisi 8 Kasım’a kadar ziyaret edilebiliyor

Beyond Walls kapsamında; Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Bahçesi, Haliç’te yüzen bir platform ve Beykoz Çayırı dünyanın en büyük insan zincirine dahil oldu. Biyolojik olarak çözünen boya toplamda 6300 metrekarelik alanda kullanıldı.

Beyond Walls için Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da basın toplantısı yapıldı. Eserlerin fotoğrafları Taksim Sanat’ta sergileniyor. Sergi 8 Kasım’a kadar devam edecek. 7 Kasım tarihinden itibaren Institut Français Türkiye’nin İstiklal Caddesi cephesinde sergilenecek.

saype

Görsel: Twitter, Instagram 1, 2