Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paylaşmaya Teşvik Eden Ayakkabılar

Paylaşmaya Teşvik Eden Ayakkabılar

Netha Goldberg NETINA projesinde, insanların tanımadıkları insanlara bir şeyler vermeyi deneyimlemesi için tasarladığı 3 farklı ayakkabı sunuyor.

İnsanın diğerlerine yardım etmesi aslında kendine yaptığı bir iyilik olsa gerek. Yaşlı bir kadının karşıya geçmesine yardım ettiğinizde, ayağı takılıp düşen birinin kalkması için elinizi uzattığınızda, yoksul bir çocuğun ihtiyacı olan bir şeyi ona hediye ettiğinizde içinize dolan o iyi enerjiyi hatırlayın. İnsanlara bir şeyler veren biri, parayla satın alınamayacak denli değerli olan olan o yaşam enerjisini kazanıyor. Tasarımcı Netha Goldberg de “insanlara bir şeyler vermenin rahatlık ve mutluluk kaynağı olduğu” inancıyla NETINA başlıklı bir dizi ayakkabı tasarlamış.

NETINA insanlara karşılık beklemeden bir şeyler vermenin nasıl bir his olduğunu hatırlatıyor

NETINA serisindeki ayakkabılar estetik olarak fazla iddialı olduğundan günlük yaşamda onları giymek biraz cesaret istiyor. Bir de kibritli olan beyaz ayakkabılar, sigara örneğiyle tanıtıldığı için eleştiri toplayabilir. Yine de yan masadaki doğum günü pastası mumlarını yakmak için ateş arayan insanlara bir kibrit uzattığınızı hayal ederek daha masum örneklerini de düşünebilirsiniz.

NETINA, “insanların olabildiğince az çabayla diğerlerine bir şeyler vermesi” temasıyla tasarlanmış. Kullanıcının halihazırda sahip olduğu kaynakları hareket halindeyken diğerleriyle paylaşabilmesini sağlıyor. İnsanlar arasında sağlıklı bir sosyal ilişki geliştirerek, tamamen yabancı olan birine yardım etmenin verdiği huzuru deneyimletiyor. Netha Goldberg insan bedeninin, kendisi ve çevresindekiler için faydalı olabilecek nesneleri taşımak için çeşitli imkanlar sunduğunun altını çiziyor. Ayaklar hareketin temel kaynağı ise ayakkabılar da hareket halindeyken bir şeyler taşınabilecek en temel araçlardan biri olsa gerek.

NETINA serisinde 3 farklı ayakkabı yer alıyor. Beyaz olan ateş arayan insanlara ateş uzatmak için kibritlerle donatılmış. Kırmızı olan ayakkabı ise regl olan bir kadına tampon ikram edebilmek üzere tamponlarla çevrelenmiş. Mavi olan ayakkabı, şarjı biten insanların cihazlarını şarj edebileceği USB portlarla bezenmiş. Ayakkabının tabanında taşınabilir güç kaynağı gizlenmiş. Her bir çift, kullanıcının taşıması gereken nesneleri açıkça sergilemesi şeklinde bir yaklaşımla tasarlanmış.

https://www.instagram.com/p/CGNYR5fgGSJ/

https://www.instagram.com/p/CGFCPngAFZz/

https://www.instagram.com/p/CGFI9XEg1R2/

 

Görsel: Netha Goldberg