Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Son Kullanma Tarihi Olan Ayakkabılar

Son Kullanma Tarihi Olan Ayakkabılar

Laura Muth, hızlı moda ürünü ayakkabılara alternatif olarak doğada tam anlamıyla ve kısa sürede çözünebilen "Shoes with an Expiration Date" adlı ayakkabıları tasarladı.

Spor ayakkabı evreninde sürdürülebilirlik üzerine yoğun bir rekabet sözkonusu. Emilie Burfeind’ın dökülen köpek tüylerinden yapılan kompostlanabilir ayakkabısı Sneature son dönemdeki en ilginç örneklerdendi. Jen Keane’in dokumasını bakterilerle yarattığı ayakkabı projesi This is grown ve tabanı atık sakızlardan yapılan Gumshoe da yaratıcı projelerdendi. Şimdi de Laura Muth’un Shoes with an Expiration Date adlı kompostlanabilir ayakkabı tasarımı var sırada.

Modüler ve tamamen kompostlanabilir bir tasarım: Shoes with an Expiration Date

Spor ayakkabılar, geri dönüştürülmesi zor nesneler olduğundan dünyada en çok atık ortaya çıkmasına neden olan ürünlerden. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde, her yıl yaklaşık 300 milyon çift ayakkabı çöpe atılıyor ve sonunda doğada parçalanmaları 40 yıl kadar sürüyor. Ayakkabı atıklarının gezegenimiz üzerindeki çevresel etkisini fark eden Laura Muth, tamamen doğada çözünebilir malzemeden yapılmış bir modüler bir tasarım olan “Shoes with an Expiration Date” (Son Kullanma Tarihi Olan Ayakkabılar) adlı spor ayakkabı prototipini yarattı.

Shoes with an Expiration Date

Hızlı moda endüstrisinde ayakkabı gibi öğeleri inşa etmek için genel olarak petrokimya tekstili gibi karbon yoğun, yenilenemeyen kaynaklar kullanılıyor. Bu da bu endüstriyi günümüzde en çok karbon salımı yapan sektörlerden biri haline getiriyor.

Muth’un modelleme aşamasında olan Shoes with an Expiration Date prototipi, geliştirilmeye devam ediyor ve dolayısıyla henüz piyasaya sürülmeye hazır değil. Muth ilginç bir şekilde şu an piyasadaki plastik gibi yenilenemeyen kaynaklardan yapılan ayakkabılardan çok daha kısa ömürlü bir ayakkabı yaratmayı hedefliyor. Böylece tam anlamıyla kompostlanabilir olacaklar.

Tasarım, modüler yapısı sayesinde toksik yapıştırıcılara olan ihtiyacı ortadan kaldırmış. Ayakkabının tüm parçaları kompostlanabilir ayakkabı bağıyla birbirine bağlanabiliyor. Bütün parçalar el yapımı ve tüketicinin bulunduğu yer neresi olursa olsun yerel kaynaklardan sağlanabilen, kompostlanabilir malzemelerden yapılmışlar.

Ayakkabının tabanı; karahindiba kökü, saman, talaş ve doğal boyalardan elde edilen lateks özünden yapılmış. Rahatlık ve ortopedik destek göz önünde bulundurularak kalıplanmış. Ayakkabıyı bir arada tutan ip ve yan destek selüloz keçe ve dokuma kenevirden yapılmış.

Shoes with an Expiration Date

Görsel: YouTube