Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tutkal Kullanmadan Birleştirilebilen Üç Parçalı Spor Ayakkabı

Tutkal Kullanmadan Birleştirilebilen Üç Parçalı Spor Ayakkabı

Nike’nin döngüsel ekonomi ilkesi kapsamında tasarladığı modüler ISPA Link modeli, herhangi bir yapıştırıcı kullanmadan monte edilebiliyor ve geri dönüşüm zamanı geldiğinde kolayca ayrıştırılabiliyor

Nike’nin ISPA (Doğaçlama Yap, Topla, Koru, Uyum Sağla) ekibi, tasarımın her aşamasında deneysel yaklaşımı benimseyen ihtiyaç odaklı çözümler üreten, markanın tasarım anlayışının yansıtan, sürdürülebilir çözümler yaratmaya çalışan bir felsefeye sahip.

Geri dönüşüm için parçalara ayrılabilen modüler spor ayakkabı Nike ISPA Link de Nike ISPA ekibinin bu görevini yerine getiren ve markanın tasarım felsefesini taşıyan bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Nike’nin döngüsel tasarım sistemine geçişinin bir parçası olarak sunulan ISPA Link koleksiyonu, yıpranmış ve eskimiş spor ayakkabıyı hızlı ve kolay bir şekilde geri dönüştürmek için yaratıcı bir çözün sunuyor.

ispa link

8 dakika içinde birleştirilebilen ve kolayca üç parçaya ayırabilen Nike ISPA Link

Koleksiyondaki ayakkabılar yapıştırıcı olmadan birbirlerine geçen üç farklı parçadan oluşuyor. Ürünü kolayca parçalara ayırabilme fikrini destekleyen fütüristik görünüm aynı zamanda bir böceğin gözlerini andırıyor. Bu tasarımsal yaklaşım sürdürülebilirliğe dokunan tarafının yanı sıra her bir ayakkabının yaklaşık 8 dakika içinde monte edilmesine ve kullanıma hazır hale gelmesine imkan tanıyor. Aynı şekilde parçalara ayırma işlemi de bu kadar sürüyor. Kullanıcılar geri dönüşüm ve bağış olan Nike mağazalarına bu parçaları bırakabiliyor.

Esnek ve dayanıklı ayakkabılarda geleneksel olarak parçaları birbirine bağlayan eleman ipler ve yapıştırıcılar oluyor. ISPA ekibinin dairesel tasarım ilkesi kapsamında kolay geri dönüşüm için dikkat çektiği nokta burası oluyor. Yapıştırıcılar ve diğer bağlama elemanları geri dönüşümü neredeyse imkansız hale getirirken ayakkabıları parçalanma için yüksek miktarda enerji gerekiyor. Bu durum da daha fazla harcamaya ve dolaylı yoldan çevre kirliliğine neden oluyor. Tutkal kullanmadan üretilebilen ISPA Link koleksiyonun tasarımı bu soruna çözüm oluyor.

ISPA Link, tasarımsal açıdan Air Presto koşu ayakkabısı ve iki parçadan oluşan ZVEZDOCHKA modelinden ilham alıyor. ISPA Link ve ISPA Link Axis isimli iki modelde de malzeme seçimi atık yönetimi ve dairesel tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak yapılıyor. Her malzeme geri dönüştürülmüş ya da geri dönüştürülmeye uygun olacak şekilde seçiliyor. Tasarımlar markanın sıfır atık ve sıfır karbon hedeflerini destekliyor. Nike ISPA Link modellerinin 2023 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Eski spor ayakkabı parçalarından üretilen yeni ayakkabılar, robotlarla geri dönüştürülmek üzere tasarlanmış RUEI-01, tek malzemeyle üretilen 3B baskı spor ayakkabı Print 001 ya da Laura Munth tarafından tasarlanan ve son kullanma tarihine sahip Shoes with an Expiration Date gibi ayakkabı dünyasında sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm odaklı yazdığımız diğer haberleri bu bağlantıda bulabilirsiniz.

ispa link

Görsel: Nike, dezeen