Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike’nin Demonte Edilebilen Sürdürülebilir Spor Ayakkabısı

Nike’nin Demonte Edilebilen Sürdürülebilir Spor Ayakkabısı

Nike, döngüsel tasarım felsefesi ISPA girişimi altında geliştirdiği ISPA Mindbody 'Olive Grey' spor ayakkabısını piyasaya sürdü.

Nike’nin atıkları değerlendirerek uzun ömürlü ürünler üretmeyi amaçlayan döngüsel tasarım felsefesine sahip girişimi  ISPA (Doğaçlama Yap, Topla, Koru, Uyum Sağla) günlük hayattan ilham alarak sürdürülebilir tasarımlara imza atıyor. Geçtiğimiz yıl tutkal kullanmadan birleştirilen spor ayakkabı koleksiyonu ISPA Link‘i tanıtan girişim, serinin yeni versiyonu ISPA Mindbody ‘Olive Grey’ spor ayakkabısını SNKRS uygulaması üzerinden piyasaya sürdüğünü duyurdu.

Daha önce koşuculardan aldığı geri bildirimlerden yola çıkarak  çorabı andıran, destek ve dayanıklılık sağlayan Flyknit adlı bir kumaş geliştiren Nike, bu parça ile kişinin ayağını ayakkabı platformuna sabitleyebiliyor. Yeni piyasaya sürülen ISPA Mindbody ‘Olive Grey’ modelinde de taban astarı yerine geri dönüştürülmüş ipliklerden üretilen yüksek bir Flyknit yer alıyor. Kolayca demonte edilebilen ISPA Mindbody, birbirine sağlam şekilde kenetlenen az sayıda bileşenden meydana geliyor.

Her ne kadar arkeolojik kazı alanından henüz çıkmış tarihi bir eser gibi görünse de, ISPA Mindbody ‘Olive Grey’ modelinin felsefesi hayli güncel. Kullanıcıların yürürken çevreyle girdikleri etkileşimin farkına daha iyi varmaları ve yer çekimsiz ortamda yürüyormuş hissi vermesi için son derece hafif bir tasarıma sahip olan spor ayakkabı, demonte yapısıyla döngüsel tasarım ilkelerine uygun olarak geliştirildi.

Parçalarına ayrılarak sökülebilen ayakkabı, tüm bileşenleri birarada tutan tek bir kordon sistemine sahip olduğundan yapıştırıcı gerektirmeden eski haline dönüştürülebiliyor. Nike, kullanım ömrü dolan ayakkabıların ayrıştırılmasına veya çöpe atılmasına gerek olmadığını belirtiyor. Kullanıcıların ömrü biten ayakkabıları herhangi bir Nike mağazasına bırakması yeterli. Böylece Nike tarafından döngüsel tasarım sürecine yeniden dahil edilerek farklı ürünlere dönüştürülebilecekler.

Görseller: Instagram, Nice Kicks