Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike Grind ve Plastik Şişe Atıkları Akustik Tavan Bölmelerine Dönüşüyor

Nike Grind ve Plastik Şişe Atıkları Akustik Tavan Bölmelerine Dönüşüyor

Kirei, Nike'nin geri dönüştürülmüş ayakkabı atıklarını ve plastik şişe atıklarını kullanarak akustik tavan bölmelerine sürüdürülebilir bir yaklaşım getirdi.

Sürdürülebilir iç mekan tasarımında uzman bir şirket olan Kirei, geri dönüştürülmüş ayakkabı ve su şişelerinden yapılmış bir akustik tavan bölmesi olan Air Baffle‘ı piyasaya sürdü. Tasarım için Nike Air Max’ten ilham alınmış. Bölmeler, geri dönüştürülmüş PET keçenin akustik özelliklerini Nike Grind’den yapılan yumuşak dolguyla birleştiriyor. “Nike Grind nedir?” diyenler için bir parantez açalım. Nike Grind, Nike’nin; üretim artıkları, Reuse-A-Shoe programıyla tüketiciden alınıp geri dönüştürülmüş eski ayakkabılar ve satılamayan ayakkabılardan oluşturduğu bir geri dönüştürülmüş malzeme koleksiyonu.

Üst düzey iç mekan tasarımında sürdürülebilirliği geliştirmek

Bölmelerde, bu sürdürülebilir Nike Grind dolgusunun görünmesini sağlayan pencereler bulunuyor. Bu dolguyu kullanmak, sosyal sorumluluk açısından bir artı puan elbette. Satın alan kişi/şirket, bu pencerelerin büyüklüğü konusunda tercih yapabiliyor, isterse penceresiz bölme de kullanabiliyor. Kirei başkanı John Stein, bunun şirketin şimdiye kadarki en yüksek performanslı ve en sürdürülebilir ürünü olduğunu belirtmiş. Kirei, atıkları azaltarak ve döngüsel bir ürün yaşam döngüsünü destekleyerek üst düzey iç mekan tasarımında sürdürülebilirliğin yükseltilmesi için öncülük etmeyi hedefliyor.

Ürün tasarımcısı Michael DiTullo; Google, Honda ve Converse gibi markalar için ikonik ürünler yaratarak geçen 20 yılı aşkın deneyimi sayesinde Air Baffle’ı yaratmış. DiTullo, 2019’da Kirei’de kreatif direktör olmadan önce Nike’de ayakkabı tasarımına, paketlemeye, reklam kampanyalarına ve marka konumlandırmasına katkıda bulunmuş. Bu benzersiz deneyim sayesinde akustik ürünlerde eşi görülmemiş bir yaklaşım geliştirmiş.

DiTullo, “Kariyerim boyunca Nike, Jordan, Converse ve diğer markalar için yüzlerce ayakkabı üzerinde çalıştım. Kullanım ömürlerinin sonunda bu ayakkabıları çöplükten kurtarmaya yardımcı olan bir ürün tasarlamak ve görsel olarak çarpıcı bir mimari akustik ürün ortaya çıkarmak gerçek bir keyifti.”

Bölmelerin dış kabuğu olarak 12 milimetrelik EchoPanel kullanılmış. Pencereler, GREENGUARD iç mekan hava kalitesi sertifikalı bir ko-polyester reçinesi olan A Sınıfı yangına dayanıklı PETG ile yapılmış. Her bölme %40 oranında tüketici öncesi geri dönüştürülmüş ayakkabı atığı içeriyor ve %100 geri dönüştürülebilir.

Bölmeler, askı kabloları ve montaj donanımı kullanarak mekana yerleştirilebiliyor. Düşük VOC’ye (Uçucu Organik Bileşik) sahip olan EchoPanel, Red List Free (Kırmızı Listede Bulunmayan) malzemelerden yapılmış. Bu malzemenin içeriğinde, %60 geri dönüştürülmüş PET bulunuyor. Her bir EchoPanel, 235 tek kullanımlık plastik şişeyi çöplüklerden ve okyanustan uzaklaştırıyor.. Woven Image bu plastiği 2004 yılında, geri dönüştürülmüş şişelerden tasarladı. O zamandan beri şirket, çöplükten 5.505 tondan fazla PET plastik veya 275 milyon plastik şişeyi uzaklaştırdı. Nike, 1992’den beri ortakları için 130 milyon pound (58.967.008 kg) Nike Grind dolgusunu geri dönüştürdü.

Görsel: Kirei