Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kleopatra İçin Özel Olarak Tasarlanmış Bir Kot Pantolon

Kleopatra İçin Özel Olarak Tasarlanmış Bir Kot Pantolon

3B tarama teknolojisiyle Antik Mısır kraliçesi Kleopatra için özel olarak tasarlanan kot pantolon, herkesin bedenine uygun giysi üretmenin mümkün olduğu sürdürülebilir bir moda sektörünü işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’na göre her yıl tekstil ürünlerinin yüzde 85’i çöpe atılıyor. Bu sadece ABD’de bile 2,3 milyar kilogram atık ve 15 milyon ton karbon salınımını yaratıyor. Çevrim içi satın alınan ürünlerin geri iade edilmesindeki en büyük neden giysinin bedene tam uymaması. Bu atıkların sonucunda ortaya çıkan karbon salınımı bir tarafa giysilerin üretim aşamasında da yüksek miktarda su ve enerji kullanılıyor. Kot pantolon üretiminde kullanılan denim kumaş ise oldukça popüler olmasına rağmen aynı zamanda gezegeni en çok kirleten kumaş türü arasında yer alıyor.

Sürdürülebilir ve atıksız bir moda sektörü mümkün

Tayvan merkezli teknolojisi stüdyosu TG3D ve Wunderman Thompson tarafından yaratılan Cleopatra’s Jeans kampanyası, teknoloji sayesinde beden ölçüleri nedeniyle yaşanan tekstil israfının önüne geçilebileceğini gösteriyor. Standart bir kot pantolon gibi gözükse de Cleopatra’s Jeans kampanyası için hazırlanan bu ürün meşhur Mısır kraliçesi Kleopatra’nın beden ölçülerine göre tasarlanıp üretilmiş bir parça. Bu sayede her müşterinin beden ölçülerine kusursuz bir şekilde uyacak ve kumaş israfının yaşanmayacağı bir üretim sürecinin mümkün olduğu anlatılmaya çalışılıyor.

TG3D, kişiye özel her türlü tasarımlar yaratılması için vücut şekillerini tarayan bir teknoloji şirketi. Markaların tekstil atıklarını an aza indirerek üretim yapabileceğini, daha çevreci ve ekonomik bir seçeneğin mümkün olduğunu göstermek isteyen teknoloji şirketi, vücut tarama teknolojisinin sürdürülebilir modada ne denli etkili bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Kleopatra’nın beden ölçüleri için 3B tarama teknolojisi kullanılıyor

Vücut tarama teknolojisiyle binlerce yıl önce yaşamış bir kadın için kot pantolon üretilebilirse herkes için bedenine uygun giysi üretmek ve atıkları azaltmak mümkün olabilir. Bu içgörüden beslenen kampanya, Kleopatra’ya özel kot pantolonu yaratmak için aylarca süren tarih araştırması ve veri toplama sürecinin yanı sıra genetik açıdan antik kraliçeye benzeyen yüzlerde Mısırlı kadının ölçüsünü derliyor.

Antik kraliçenin vücut ölçülerini hesaplamak için son teknoloji 3B tarama teknolojisi kullanılıyor. Tarihsel ve genetik araştırmalar ışığında Kleopatra’nın tahmini beden ölçüleri hesaplanıyor. Bu sayede Mısır kraliçesi için özel olarak tasarlanmış kot pantolon ortaya çıkıyor.

Kampanya kapsamında tasarlanan kot pantolonlar Amsterdam’da yer alan ve sürdürülebilir moda konusuna eğilen Fashion for Good Müzesi’nde gerçekleştirilen bir lansman ile gösterildi. Kleopatra kot pantolonun proje süreci, tasarlanması ve arkasındaki teknoloji, kampanya için özel olarak açılan mikro sitede gösteriliyor.

Yakın zamanda yapılan bir Wunderman Thompson araştırmasına göre pandemi sonrası moda alışverişlerinin üçte ikisinden biraz fazla çevrim içi gerçekleşiyor. E-ticaret sirkülasyonu hızlandırsa da çok fazla giysisin geri gönderilmesine neden oluyor. Moda sektöründeki israfa dikkat çeken kampanya büyük markalar için sürdürülebilir ve atıksız bir geleceğin anahtarını sunuyor.

Künye

Müşteri: TG3D
Ajans: Wunderman Thompson
Küresel CCO: Bas Korsten, Daniel Bonner, Sheung Yan Lo
ECD: Carlos Camacho/ ECD WT Amsterdam
Sanat Direktörü: Tunchan Kalkan
Yapımcı: Martijn van Hees
Yaratıcılar: Jasper Korpershoek, Khlaus Feldhaus
Site Tasarımı: Nando Correa
Proje Yöneticisi: Charlotte Lilly
İnternet Sitesi Geliştiricisi: James Yong
Hareket Tasarımı: Tim Arnolds
PR: Jessica Hartley
Prodüksiyon Şirketi: Macarena Films
Ses: Canja Audio Culture
Fotoğraf: Ale Burset

Görsel: Wunderman Thompson