Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tenis Topları Spor Ayakkabılara Dönüşüyor

Tenis Topları Spor Ayakkabılara Dönüşüyor

El yapımı spor ayakkabı NoTime; tenis topları, kahve atıkları ve otomobil lastikleri kullanılarak sürdürülebilir prensiplere göre üretiliyor.

Sürdürülebilir spor ayakkabı NoTime, tüketicilere sıradan ayakkabılara dayanıklı bir alternatif sunmak üzere birinci sınıf malzemeler kullanılarak üretiliyor. Adil ve güvenli çalışma koşullarında hayat bulan bu el yapımı ürünün en dikkat çeken malzemesi geri dönüştürülmüş tenis topları. Bunun yanı sıra kullanılan malzemeler; mikroplastikler, organik pamuk, doğal kauçuk ve kenevir olarak sıralanıyor. Ayakkabının kendisi de ömrü tükendiğinde %100 geri dönüştürülebiliyor.

NoTime çevre dostu, vegan ve sosyal sorumluluğa önem veren bir ayakkabı

İspanya’da sürdürülebilir yaşama sıkı sıkıya bağlı yaşayan ve dünyayı değiştirme hayaliyle hareket eden bir ekip (arkadaş grubu) tarafından yaratılan ürün, vegan bir profile sahip. Marka, ayakkabılara tüketicilerin kendilerini iyi hissedebilecekleri sosyal bir avantaj eklemek için A LA PAR Vakfı’yla iş birliği yapıyor. A LA PAR Vakfı, bu bireylerin hakları için çalışan ve karşılaştıkları engelleri aşmaları için onları destekleyen bir kuruluş. NoTime da bu iş birliği üzerinden gelirinin %20’sini, tasarım sürecine de katılan zihinsel engelli bireylere desteklemek için ayırıyor. Marka bu konuda şu açıklamaları yapmış: “Öğrenme güçlüğü çeken insanlarla hakları için çalışan ve engel buldukları yerde onları destekleyen bir kuruluş olan A LA PAR Vakfı ile işbirliği yapıyoruz. Entegrasyonlarının toplumu herkes için daha iyi hale getirdiğine inanıyoruz. Tüm tasarım süreçlerimize dahil oluyorlar.”

NoTime geçtiğimiz yıl Kickstarter’da hedeflediği desteği toplayarak başarı elde etmiş. Kampanya sayfasında şu açıklamalara yer verilmiş: “Her yıl 300 milyondan fazla tenis topu çöpe gidiyor. Onları geri dönüştürmenin bir yolu olmadığı için çevreyi kirletiyorlar. Her bir topun ayrışması, yaklaşık 2.500 yıl alıyor. Bu bizi ilgilendiriyor, bu yüzden onları spor ayakkabılarımızın tabanına dahil etmenin basit ve yenilikçi bir yolunu bulduk. Malzeme %100 vegan. Bu toplara ikinci bir hayat veriyoruz!”

“Emek sömürüsüne katkıda bulunarak maliyetleri düşürmeyi reddediyoruz”

Kampanya sayfasında şu açıklamalara da yer vermişler: “İspanya, ayakkabı üretiminde yüksek kalite standartlarıyla tanınır. Bu nedenle spor ayakkabılarımızı Elche’de (Alicante, İspanya) yapmaktan gurur duyuyoruz. Yerel üretim, adil koşullarda el yapımı, değerlerimize uygun bir üretim süreci. Fabrikamız %100 güneş enerjisi kullanmakta. Ayrıca, üretim sürecinde görev alan herkesin adil bir ücret alması, rahat bir çalışma ortamına ve iyi çalışma saatlerine sahip olması bizim için önemlidir. Diğer ülkelerdeki emek sömürüsüne katkıda bulunarak maliyetleri düşürmeyi reddediyoruz.”

Her aşamada olduğu gibi tasarımda da etik bir yaklaşım izlenmiş. Etik ve çevreye duyarlı bir yaşam tarzı sürenler için minimal, unisex ve zamansız bir spor ayakkabı tasarlamayı hedeflemişler.

Ayakkabı; Natural, Mountain, Beige ve Wood isimli dört renk seçeneğiyle sunuluyor. Spor ayakkabılar geri dönüştürülmüş karton ve sürdürülebilir banttan yapılmış %0 plastik içeren ambalajlarla müşterilere teslim ediliyor.

Spor ayakkabı, kullanılan malzemelerin ayrıştırılmasının zorluğu nedeniyle geri dönüşümü sağlanamayan ürünlerden. Bu durum son yıllarda dev markaları ve bağımsız tasarımcıları bolca inovasyon yapmaya yöneltti. Radarımıza takılan diğer sürdürülebilir spor ayakkabı haberlerine şuradan göz atabilirsiniz.

NoTime NoTime

Görsel: Kickstarter