Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Macintosh Cep

Macintosh Cep

80'li yıllarda yapılmış cep boyutunda bir Apple bilgisayar hayal eden Rex Sowards, "Macintosh Pocket"ı tasarladı.

Rex Sowards, Macintosh Pocket ile Apple tutkunlarını nostaljiye sürükleyecek bir tasarım yapmış. Bu tasarım, ilk Macintosh bilgisayar ile Game Boy’un evliliğinin nasıl olacağını hayal etmek gibi. “80’li yıllarda bir iPhone yapılsaydı neye benzerdi?” sorusunu da bir bakıma yanıtlamış oluyor.

Macintosh Pocket telefon ve bilgisayar arasında gidip gelen avuç içi boyutunda bir cihaz olarak kurgulanmış. 80’lere dönüp bakıldığında bir dokunmatik ekranın varlığı çok tuhaf olacağından tasarımda dokunmatik ekrana yer verilmemiş. Bunun yerine hafif kavisli bir CRT monitöre (tüplü ekran) sahip.

Tasarım fikir olarak, Rex Sowards yıllar önce “Unbreakable Kimmy Schmidt” isimli diziyi izlerken doğmuş. “Kimmy bir sığınaktaydı, uzun süredir dünyadan uzaktaydı ve artık dışarıda olduğu için dünyayı yeniden keşfediyordu. Eline bir iPhone aldı ve arkasındaki Apple logosunu gördükten sonra ‘Vay canına! Bu bir macintosh mu!’ diye haykırdı” diyor tasarımcı.

Macintosh Pocket

Sahte bir vintage ürün tasarlamak

Nihai yapı, eski MAC stilleri üzerinde titiz bir araştırmadan ve Apple meraklılarından gelen kapsamlı geri bildirimlerden sonra ortaya çıkmış. Tasarımcı özellikle Macintosh Classic, Performs ve Quadra gibi Apple ailesine ait modelleri bolca incelemiş ve uzun süre tasarımda değişiklikler yapmış. Araştırmalarının sonunda Game Boy’u da düzen/yerleşim kılavuzu (layout guide) olarak kullanmaya karar vermiş.

Tasarımcınıne en çok zamanının alan şeylerden biri, imleçle kontrolün nasıl yapılacağına karar vermek olmuş. O dönemde dokunmatik ekran yoktu ve trackpad’ler de 80’lerden sonra geldi. Sonunda da, Blackberry telefonları anımsatan bir trackball koymaya karar vermiş. Başlangıçta daha büyük olan trackball’u küçültüp, klavyenin üzerinde sağ tarafa yerleştirmiş. Böylece Apple logosu ve etiketi için de yer açılmış.

Gelelim cihazın arka kısmına… Rex Sowards, Game Boy’un pillerinin olduğu yere, Macintosh Pocket için gizlenmiş bağlantı noktaları yerleştirmiş. Game Boy’un arka kapağının hemen hemen aynısını bu tasarımda kullanmış. Macintosh Classic’in arka bağlantı noktalarında bulunan portların çoğunu (Apple Desktop Bus /ADB, Printer, Modem ve SCSI DB-25)
tasarıma dahil etmiş ve bu kapağın arkasına gizlemiş. Apple Desktop Bus (ADB), Yazıcı, Modem ve bir SCSI DB-25.’

Macintosh Pocket

Endüstriyel tasarımcı ve 3B sanatçı Rex Sowards’ın diğer çalışmalarına Instagram’ı üzerinden göz atabilirsiniz.

Görsel: Behance