Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Ayakkabının Dokumasında Bakteriler Kullanıldı

Bu Ayakkabının Dokumasında Bakteriler Kullanıldı

Tasarımcı ve araştırmacı Jen Keane "This is grown" projesinde tekstil uygulamalarını, geleceğin biyoteknoloji felsefesiyle birleştiriyor.

Mikroorganizmalarla kulaklık, mürekkep, aydınlatma, alfabe ve terledikçe serinleten spor giysi yapıldığına şahit olmuştuk. Yine PUMA ve MIT Design Lab iş birliğiyle bakteri içeren ayakkabılar ve tişörtler üretilmiş, bu yolla sporcunun performansını iyileştirecek yenilikler test edilmişti. Şimdi ise Jen Keane’in mikrobiyal dokumayla ayakkabı tasarladığı This is grown projesi var sırada.

“This is grown” projesinin kahramanı k. rhaeticus bakterisi

Modern Synthesis’in kurucusu Jen Keane tasarım ve bilim, teknoloji ve zanaat alanlarında disiplinlerarası çalışan bir tasarımcı ve yaratıcı araştırmacı. Yeni dijital ve biyolojik araçlardan etkilenen ve sürdürülebilirliği prensip edinen Keane, yeni nesil hibrit malzemeler tasarlamaya odaklanmış. Bu malzemelerin, ürün tasarlamaya olan yaklaşımımızı değiştirmek için nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.

This is grown

Tasarımcının bitirme tezi için hazırladığı This is grown projesi, malzeme tasarımına biyolojik bir yaklaşım sunuyor. Bu yaklaşımın ardında, her geçen gün gezegenimizi çıkmaza sürükleyen plastiğin yerine daha sürdürülebilir bir malzeme bulma çabası yatıyor.

Jen Keane bu projede modern seri üretim tekstil uygulamalarını, geleceğin biyoteknoloji felsefesiyle birleştirmiş. Yeni bir “mikrobiyal dokuma” biçimi ortaya koymak üzere k. rhaeticus bakterisinin büyüme sürecini optimize etmiş. Bu sayede sadece güçlü değil aynı zamanda hafif olan hibrit bir malzeme ortaya çıkmış.

“Malzeme tasarımında organizma odaklı bir yaklaşım benimseyerek, k. rhaeticus bakterisinin büyüme sürecini manipüle ettim. Süreç, dayanıklı ve hafif olan yeni bir hibrit malzeme dokumak için bakteriyel selülozun doğal özelliklerini optimize ediyor. Tüm modellerin ve ürünlerin çok az fireyle veya sıfır fireyle tasarlanıp büyütülmesine olanak tanıyor.” diyor Jen Keane.

Ayakkabının üst kısmı, bakterilerin ürettiği selüloz tarafından yerinde tutulan tek parça iplikle, dikişsiz ve tamamen bütün bir parça olarak inşa edilmiş.

This is grown

Görsel: Jen Keane