Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Bakteriler Telefonunuzda Yaşıyor Olabilir

Bu Bakteriler Telefonunuzda Yaşıyor Olabilir

Unilever'in antibakteriyel sabunu Lifebuoy için hazırlanan açıkhava çalışması, gündelik hayatta kullandığımız eşyalardan alınmış yaşayan bakteri kültürlerini sergileyerek insanlara el yıkamanın önemini hatırlatıyor.

Her gün farkında olmadan bakteri ya da mantar gibi pek çok mikro organizma ile karşılaşıyoruz. Bunların pek çoğuna bağışıklık kazanmış durumdayız ama bir kısmı tehlikeli hastalıklara yol açabiliyor. Buna rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde el yıkama alışkanlığı çok yaygın değil. Unilever de tam bu sebeple antibakteriyel sabun markası Lifebuoy için The Electric Factory ile birlikte, el yıkamanın önemini anlatan çarpıcı bir işe imza attı. Uruguay için hazırlanan çalışmada posterler ve raketler içlerinde bakteri kültürlerinin yeşerdiği deney tüplerine dönüşüyor. Böylece insanlar el yıkamanın önemini birebir görme imkanı buluyor.

Çalışma için günlük hayat içerisinde sık kullandığımız ve bakteri ya da mantarların en yoğun bulunduğu sıradan nesneler seçilmiş. Banknotlar, oyun konsolları ve akıllı telefonlar gibi eşyalardan elde edilen bakteri ve mantarlar bu iş için özel üretilmiş devasa bir petri kutusuna yerleştirilmiş. Bu bakteri ve mantarlar bir süre beslendikten sonra elde edilen kültürler ve çıkarıldıkları eşyalar, yan yana sergilendikleri posterlere dönüşmüş. Bunlar da kalabalık alışveriş merkezlerine yerleştirilmiş. Yaşayan bakteri kültürleri günden güne çoğalarak hayatlarına devam ederken gelip geçenlerin tepkileri de görmeye değer…

Proje için The Electric Factory mikrobiyologlar ve bilim insanlarıyla çalışmış. Projenin yaratıcılarına göre, labaratuvar çalışmaları sırasında bakteri ve mantarların büyümeye başladığını görmek ve bunların gündelik eşyalar içerisinde yaşıyor olduğuyla yüzleşmek herkes açısından ufuk açıcı olmuş. Kampanyanın esas amacı da tam olarak bu, görünmeyen tehlikeleri görünür kılarak insanları uyandırmak, onlarda el yıkamanın önemine ilişkin bir farkındalık yaratmak. Bilim insanlarının önerisi günde en az 7-8 kere ellerimizi yıkamak

Şu an için “Bacteriads” posterleri sadece Uruguay’ın alışveriş merkezlerinde görülebiliyor. Ancak, Unilever kampanyayı diğer Güney Amerika ülkelerine de taşımayı hatta daha büyük bir çalışmayla devamını getirmeyi planlıyor.

Künye:
Reklam Ajansı: The Electric Factory, Uruguay
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Juan Ciapessoni
Yaratıcı Yönetmen: Federico Cibils, Gustavo Etchandy
Sanat Yönetmeni: Javier Gómez
Yönetici Yapımcı: Gabriela Roselli
Yapım: The Electric Factory
Yönetmen: Piter Moreira
Yönetici Yapımcı: Federico Masini
Yapım: María Noel Machado, Rosario Strauch

Görsel: Trust Collective