Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Spor Yaparken Kıyafetlerinizdeki Bakteriler Size Yardım Etsin

Spor Yaparken Kıyafetlerinizdeki Bakteriler Size Yardım Etsin

PUMA ve MIT Design Lab; bio tasarım alanındaki projeleriyle kıyafetlerde kullanılan canlı organizmaların sporcuya nasıl destek olabileceğini araştırıyor.

Dünyanın önde gelen teknik üniversitelerinden olan MIT; bünyesindeki laboratuvarlarında yürütülen çalışmalarla önemli buluşlara imza atıyor. Bunların bazıları markaların da ilgisini çekiyor. Yakın zamanda gördüğümüz, BMW ve MIT Self Assembly Lab’in iş birliğinin ürünü Liquid Printed Pneumatics bu çalışmalara bir örnek. Şimdiyse karşımızda bir başka markanın, PUMA’nın bio tasarım alanında MIT Design Lab ile yürüttüğü ilgi çekici bir proje var.

Bio tasarım; yosun, alg, mantar veya bakteri gibi canlı “malzemelerin” ürün tasarımında kullanılmasını araştıran bir alan. Bu sayede; lambanızı evinizde yetiştirebiliyorsunuz, su şişeniz içindeki bittiğinde yok olabiliyor veya su kabağından bardak üretilebiliyor. PUMA ve MIT Design Lab’in projesi ise bioteknoloji ve bilim alanındaki gelişmeleri günlük hayatımıza ve spor dünyasına taşımayı, buradaki sınırları genişletmeyi amaçlıyor.

2017 Haziran’ından beri yürütülen proje; Nisan ayında Milano Tasarım Haftası kapsamında tanıtıldı. Prototip yaratma platformu olan Biorealize‘ın da desteklediği çalışma; canlı organizma kullanımının yeni nesil spor ayakkabı, kıyafet ve giyilebilir teknolojilere performans artıracak şekilde nasıl entegre edilebileceğini araştırıyor.

puma_mit design lab_bio tasarım_bigumigu_5

puma_mit design lab_bio tasarım_bigumigu_9

Yaşayan Ayakkabılar, Canlı Tişörtler

Proje kapsamında 4 ana başlık altında deneyler bulunuyor: Deep Learning Insoles (Derin Öğrenme İç Tabanları), Breathing Shoe (Nefes Alan Ayakkabı), Carbon Eaters (Karbon Yiyiciler) ve Adaptive Packaging (Uyarlanan Ambalaj).

Breathing Shoe isimli spor ayakkabı, ayakları serin tutacak şekilde kendi hava koridorlarını yaratan, biyolojik olarak aktif bir ayakkabı. Onunla beraber çalışan iç tabanlar; Deep Learning Insoles ise sporcunun performansını gerçek zamanlı geri dönüşlerle yükseltmeyi hedefliyor. Tabandaki organizmalar; kısa ve uzun vadede yorgunluğa işaret eden kimyasal belirtileri ölçümleyebiliyor. Carbon Eaters tişört ise çevresel etmenlere tepki veren mikro organizmalar içeriyor. Tişörtün değişen görünümü sayesinde kullanıcı hava kalitesi hakkında bilgilendiriliyor. Adaptive Packaging ise tamamen çözünebilir, canlı bir ambalaj.

PUMA ve MIT Design Lab’in bu iş birliği, moda dünyasında daha sürdürülebilir ve daha yüksek performans sunan çözümler bulmak adına oldukça önemli bir adım. Konu hakkındaki gelişmeleri heyecanla beklemekteyiz.

puma_mit design lab_bio tasarım_bigumigu_5

puma_mit design lab_bio tasarım_bigumigu_5 puma_mit design lab_bio tasarım_bigumigu_9

puma_mit design lab_bio tasarım_bigumigu_5

Görsel: PUMA Basın Bülteni