Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eşit Bir Dünya için Eşit Masallar

Eşit Bir Dünya için Eşit Masallar

Odeabank için Punch BBDO tarafından hazırlanan "Eşit Masallar" projesiyle klasik masallar kadın-erkek eşitliği çerçevesinde yeniden yorumlandı.

Cinsiyetçilik insanlık tarihinde çok derinlere kök salmış durumda. Oyuncaklar, masallar, şarkılar, dil, söylemler, renkler, iş hayatındaki ücretlendirme politikaları, güzellik standartları, teknoloji, reklamlar ve hatta trafik işaretleri bile bu ilkel tutumun izlerini görebileceğimiz alanlar. Bu yüzden kökünü kazımak da uzun ve zorlu bir süreç. Bu mücadele sürecinde farkındalık kampanyaları, geniş kitlelere ulaşabilmek ve zihinlere yerleşmiş ayrımcı kodları sarsabilmek açısından önem taşıyor. Punch BBDO tarafından Odeabank için hazırlanan Eşit Masallar projesi de bu anlamda oldukça dikkate değer bir çalışma.

Klasik masallar, eşitlikçi bakış açısıyla yeniden yorumlandı

Beyaz atlı güçlü prensler, kurtarılmayı bekleyen güzel ve pasif prensesler, “çirkin” cadılar, kaderinin en zirve noktası bir prensle evlenmek olan kadın kahramanlar. Bu masallardaki tehlikelerin farkında olan kaç kişiyiz? Hâlâ çocuklara bu masallar okunuyor olması, savaş ve şiddet dolu dünyada hâlâ oyuncak silahların satılıyor olması gibi korkunç bir durum. Bu döngüyü kırmak, yeni nesillerin kalıplaşmış kadın-erkek rolleriyle kodlanmamış özgür zihinlerle yaşamasını sağlamak gerekiyor. Bu mücadeleye Eşit Masallar’ın nasıl bir katkı yaptığına gelin hep birlikte bakalım.

Proje kapsamında, üç farklı klasik dünya masalı eşitlikçi bir bakış açısıyla yeniden yorumlanmış. Bu masallar; Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel ve Sindirella. Masallar çağdaş Türk edebiyatı yazarları Gamze Arslan, Mevsim Yenice ve Murat Gülsoy tarafından Sindirella’nın Bilmecesi, Kırmızı Başlıklı Kız ve Rapunzel isimleriyle yeniden kaleme alınmışlar. Kitaplar; Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un (psikolog) içerik danışmanlığında ve Can Yayınları iş birliğiyle hayata geçirilmiş. Kitaplardaki illüstrasyonlar Sena Karakaş, Göktuğ Karahan ve Cemre Arslan’ın imzasını taşıyor. Eşit Masallar için hazırlanan reklam filminin prodüksiyonu Lunapark Film gerçekleştirmiş. Poster çizimleri Berat Pekmezci’ye Müzik, Nova Norda’ya ait.

Kitapları, tüm Odeabank şubelerinden edinmek mümkün. Dijital ve sesli kitaplara ise odeabank.com.tr üzerinden ulaşabilecek. Bol bol okunması dileğiyle!

Eşit Masallar Eşit Masallar Eşit Masallar

Künye:

Reklamveren: Odeabank
Reklam Ajansı: Punch BBDO

Proje Ortağı: Can Yayınları
Yazar ve Çizerler: Sena Karakaş, Sibel Açıkalın Akgün, Cemre Arslan, Mert Tügen, Göktuğ Karahan, Hikmet Hükümenoğlu, Gamze Arslan, Mevsim Yenice, Fadime Uslu ve Murat Gülsoy

Reklamveren Temsilcisi: Zeynep Karaman, Tuba Arslantaş Top, Ege Naz Güngör, Halil Söyler
CCO: Ali Musa Paça
Kreatif Direktör: Mert Şentürk
Kreatif Ekip Lideri: Mehmet Güven
Kreatif Ekip: Burcu Üngör Akça, Sena Karakaş
Müşteri Ekibi: Aylin Baysal, Özlem Şimşek
Prodüktör: Koray Öztürk, Beray Odabaşı
Grafiker: İlker Ugan, Ozan Küme
Motion: Buğra Bahadır
Prodüksiyon Şirketi: Lunapark Film
Yönetmen: Mustafa Çoşar
Müzik: Nova Norda
Telif ve Celebrity Yönetimi: Som Entertainment Communications

Görsel: Eşit Masallar