Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kübik Top

Kübik Top

Oliver Binnian ve Willem Slegers, futbolda cinsiyet eşitliğini savunan bir konsept olarak UNPLAYABALL adlı kübik bir top tasarladı.

UNPLAYABALL, yaklaşan FIFA Kadınlar Dünya Kupası için beklentiler artarken dikkatleri kadınların futbolda karşılaştığı zorluklara çekmeyi amaçlıyor. Tasarım, futbol dünyasını empatiye ve eyleme davet ediyor.

Onlarca yıldır norm olan geleneksel küre biçimli futbol topunun aksine, bu konsept değişimin gerekliliğine işaret eden kübik bir tasarımı benimsiyor. Oynanamayan top anlamına gelen isminden de anlaşılacağı üzere, oyunun artık bu haliyle oynanamayacağına işaret ediyor.

Erkek egemen oyun, bu kübik top gibi oynanabilir olmaktan uzak

Oliver Binnian ve Willem Slegers, bu konsept üzerinden kadın oyuncuların sahaya çıktıklarında karşılaştıkları sorunlara dikkat çekiyor. İlk bakışta, sahada pratik olmayacağı düşüncesine saplanıp kalanlar olabilir. Ancak tasarımcıların aklında daha derin bir amaç var. Topun köşeli şekli, erkek egemen spor dünyasında, özellikle de futbolda kadın oyuncuların karşılaştığı engelleri ve bariyerleri temsil ediyor.

futbolda cinsiyet eşitliği

Tasarımcılara göre son yıllarda spor dünyasında cinsiyet eşitliğine yönelik önemli ilerlemelere rağmen futbolda eşitlik sağlanabilmiş değil. Finansman eşitsizlikleri, sınırlı fırsatlar gibi engellerle karşılaşmaya devam ediyor. UNPLAYABALL, kadın oyuncular için adil bir düzene ve eşit fırsatlara duyulan ihtiyacın konuşulmaya devam etmesini istiyor.

Tarih boyunca yuvarlak top, ​​birlik ve kapsayıcılık anlamına gelen sporun ikonik bir sembolü oldu. Ancak tasarımcı ikili, böyle bir birliğin ancak kadınların sahada ve saha dışında eşit şekilde temsil edilmesi ve saygı görmesi durumunda tam olarak sağlanabileceğine inanıyor.

Oynamak için tasarlanmasa da UNPLAYABALL, futbol camiasına sporda engelleri yıkma ve cinsiyet eşitliğini teşvik etme sorumluluğunu almaları için bir eylem çağrısı.

Görsel: UNPLAYABALL