Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocukların Ücret Eşitsizliği Konusuna Verdikleri Tepkiler

Çocukların Ücret Eşitsizliği Konusuna Verdikleri Tepkiler

Finansforbundet, yaptığı sosyal deneyle çocukların ücret eşitsizliğine verdikleri tepkileri ele alarak önemli bir mesaj veriyor.

Kadın-erkek ayrımı denince ücret eşitsizliği konusunun gündeme gelmemesi mümkün değil. Her ne kadar bu konu kimilerince “Öyle bir şey yok!”diyerek savuşturulsa da istatistikler ve raporlar aksine işaret ediyor. Geçtiğimiz sene pek çok marka kadın-erkek konusuna ve özellikle de ücret eşitliğine eğilen işler yaptı. Bu seneki Kadınlar Günü vesilesiyle bu önemli gündeme değinen bir başka iş de Norveçli Finansforbundet (Finance Sector Union of Norway) için geldi. Daha önce çocuklara özel hazırlanan bir oyun aracılığıyla toplumsal eşitsizliğe tepkilerinin incelendiği sosyal deneye benzer bir çalışmayla Finansforbundet de çocukların eşit ücret meselesine bakışını ele aldı.

Reklam ajansı Morgenstern ve yapım evi Willynikkers tarafından hazırlanan videoda, aynı iş için farklı kişilere (cinsiyetlere) farklı ücret ödenmesine çocukların verdiği tepkiler yansıtılıyor.  Çalışmada kız-erkek karışık ikili takımlar olarak gelen çocuklara mavi topları bir vazoya, pembeleri bir diğer vazoya koyma görevi veriliyor. Çocuklar işlerini bitirince ödüllerini almayı bekliyorlar ve ödülleri geliyor ama şaşırtıcı bir şekilde! Emeklerinin karşılığı olarak gelen ödüller eşit değil!

ücret eşitsizliği_Finansforbundet_Morgenstern_8-mart_norveç_bigumigu

Aynı İşe Eşit Olmayan Ödüller

Erkek çocuklar ağzına kadar dolu bir bardak şeker kazanırken takımın diğer üyesi olan, aynı şekilde çalışmış kız çocuklar yarım bardak şeker kazanıyor. Burada çocukların bakışları ve tepkileri görülmeye değer. “Ama aynı işi yaptık!” diyor bir kız, “O da benim kadar iyi çalıştı, aynı ödülü almalıydık!” diye itiraz ediyor sevimli bir oğlan. Neden diye sorulduğunda ise “çünkü diğer türlüsü haksızlık olur!” diye yanıtlıyor. Tüm çocuklardan, kız-erkek fark etmeksizin benzer yanıtlar var, kızların erkeklerden eksik olmadığı, herkesin eşit olması gerektiğine ilişkin de derin mesajlar…

Küçücük çocukların doğal olarak bildiği ve sezdiği gerçekleri koca koca insanların veya patronlarımızın görmezden gelmesi nedendir peki? Film de tam olarak bu soruyu soruyor zaten: Ücret eşitsizliği çocuklar için kabul edilemez bir şeyken biz yetişkinler bunu neden kabul etmeliyiz? Bir de istatistik geliyor sonra. Finans sektöründeki kadınların erkeklerden %20 oranında daha az kazandığı bilgisi paylaşılıyor.

6 Mart’ta sosyal medya üzerinden Norveççe ve İngilizce versiyonlarıyla yayına giren video şimdiden büyük paylaşım ve beğeni sayılarına ulaştı.  Tabii beğenenler olduğu kadar, “Kadınlar (feministler!) yine mi ücret eşitsizliğinden yakınıyor” tandanslı erkek söylemleri ve ücret eşitsizliğinin olmadığını savunanlarla yapılan hararetli tartışmalar da videolar altında mevcut.

Bu noktada filmin tatlı bir mesaj veren sonunu hatırlatalım. Filmin sonunda tüm takımların üyeleri şekerleri paylaşıp, iki tarafın ücretini eşitliyor. Olması gereken çözüme çocuklar kolaylıkla ve doğallıkla ulaşıyor yani. Darısı başımıza diyelim, ne diyelim?

ücret eşitsizliği_Finansforbundet_Morgenstern_8 mart_norveç_bigumigu

Künye:

Reklamveren: Finansforbundet
Reklam Ajansı: Morgenstern
Yapım Şirketi: Willynikkers

Görsel: Facebook