Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Emziren Bir Anne ve Oğlu Bir Tabuyu Yıkabilir Mi?

Emziren Bir Anne ve Oğlu Bir Tabuyu Yıkabilir Mi?

Gap, oğlunu emziren bir anne görseliyle sosyal medyada büyük beğeni toplarken emzirme tartışmalarındaki tarafını da belli etti.

Kadın denince dünyaca tabumuz çok. Kıl, tüy, regl, hatta nedense emzirme… Çocukluğumda emziren bir anne görüntüsü kimseyi rahatsız etmezdi diye hatırlıyorum mesela, şimdilerse ise bu bile tartışma konusu. Annelerin bebeklerini açık alanda beslemesi kabul edilemez bir mevzu oldu. Örtü örtsün, kapalı bir yere gitsin diyenler, iğrenç bulanlar… Oysa dünyanın en doğal şeyi, bir annenin çocuğunu beslemesi. Neyse ki böyle düşünen insanlar ve markalar da var. Mesela, geçtiğimiz günlerde emzirme paylaşımıyla beğeni toplayan Gap’in çalışması. Kadınlar Günü için yapılmış bir iş değilse de bugüne gayet uygun, kadın olmayı anlatan güzel bir adım…

Günümüzde emziren bir kadın görüntüsünün haber olacak kadar cesur bir hamle olması acayip ama Gap’in aslında tek yaptığı bir Instagram paylaşımı. Manken Adaora Akubilo’yu 20 aylık oğlu Arinze ile gösteren bir fotoğraf serisi… İlk görünen fotoğrafta Gap’in Love geceliklerini giymiş anne ile kucağındaki oğlu görünüyor. Diğer fotoğrafa geçtiğinizde ise tatlı bir emzirme anı var. Fotoğrafın paylaşım mesajı ise emzirmeden çok Love/Sevgi üzerine.

22 Şubat’ta yüklenen postun altında bugün itibariye 44 binin üzerinde beğeni ve 2000’in üzerinde yorum var. Bunların büyük kısmı takdir ve övgü. Hatta Gap’e destek vermek için hemen gecelikten siparişi verecekleri söyleyenler de çok. Post,  Gap’in sıradan paylaşımlarının aldığı ortalama beğeni sayısın kat be kat geçmiş durumda. Bu da markalar için cesur ve samimi bir duruşun sağlam geri dönüşleri olabildiğini gösteriyor.

Sosyal medyada coşkuyla karşılanan paylaşım üzerine konuyla ilgili açıklama yapan Gap, bugünün toplumu içerisinde kadını olmak istedikleri şey her ne ise; anne, eş, partner ya da arkadaş, onu olmak için güçlendirmeyi ve cesaretlendirmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Normalize Breastfeeding Hareketine Dolaylı Destek

Paylaşım doğrudan olarak emzirmenin normalleştirmesine dair bir söylem içermese de bugünlerin yükselen hareketi Normalize Breastfeeding’e (#normalizebreastfeeding) selam yolladığı da açık. Hareket genel olarak emzirmenin normal ve doğal olduğunu söyleyen ve anneleri bu etiketle emzirme fotoğrafları paylaşmaya davet eden bir hareket. Gap’in paylaşımı da doğrudan Gap tarafından etiketlenmese de repost yoluyla harekete destek verir hale gelmiş tabii.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle emziren-emzirmeyen, anne olan- olmayan tüm kadınların Kadınlar Gününü kutlarken, kadın olmanın en doğal hallerinin bile tartışma konusuna dönüşmeyeceği günler dileriz. ??

emzirme_gap_bigumigu_6

Görsel: Instagram