Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike’den En Çetin Sporcular Olan Annelere

Nike’den En Çetin Sporcular Olan Annelere

Nike, anneler ve anne adayları için sunduğu koleksiyonu tanıtan "The Toughest Athletes" adlı yeni bir reklam filmi yayınladı.

Kadınlar anne olduklarında, maruz kaldıkları cinsiyetçi yaklaşımlar ve tabular adeta ikiye katlanıyor. Kamusal alanda emzirme tartışmaları, kariyerle ve sosyal yaşamla ilgili sınırlamalar derken özgürlüklerinin iyice kısıtlandığı bir cendereye giriyorlar. Nike da son zamanlarda annelere destek vermeye çalışan markalardan. Örneğin kadınların hamilelik ve doğum sonrası dönemde sporla olan ilişkilerini desteklemek amacıyla “Nike (M)” adlı bir kapsül koleksiyon hazırlamıştı. Bu koleksiyonu tanıtan yeni reklam filmi The Toughest Athletes ile annelere olan desteğini sürdürüyor.

Annelerin performansı herkesinkini gölgede bırakır

Nike’ın tüm sosyal medya kanallarında dün yayınladığı The Toughest Athletes, adeta 1 dakikalık bir yıldızlar geçidi. Bu yıldız sporcular eşliğinde hamileliğin çeşitli aşamalarına, doğum sonrasına ve ilk annelik yıllarına değiniyor. Serena Williams ve kızı Olympia, Amerika Birleşik Devletleri Kadın Millî Futbol Takımı (USWNT) oyuncusu Alex Morgan ve Shelly-Ann Fraser-Pryce, Perri Shakes-Drayton, Nia Ali ve Bianca William gibi yıldız atletler filmde rol almış.

Filmdeki sporcuların anne olarak nasıl zorlu bir performans gösterdiğini anlatan film metniyle de bu fikri destekliyor. Anlatıcı “Sporcu nedir? Hareket eden biri mi? Size benziyor” gibi sorularla ve tespitlerle ilerliyor. “Sen. Acıyla uğraşan, sınırına ulaşan ve onu aşan biri. Sen, sen, sen. Yani, bir sporcu olabilir misin? Sen değilsen, kimse değildir.” şeklinde devam ediyor. Bu yolla da tüm annelerin doğası gereği zorlu bir sporcu olduğu vurgusunu yapıyor.

Peki ya Nike’nin anne olan atlet Allyson Felix’e %70 daha az ödeme yapmak istemesi?

Filme yönelik beğeniler kadar ve cinsiyetçi eleştiriler de yapılmış. Ancak insanların farkındalığının ne kadar yükseldiğini gösteren daha farklı yorumlar da mevcut. Örneğin Nike’ye “satış için feminizmi ve kadın haklarını kullanmayı bırak” diyenler olmuş. Bundan da öte Allyson Felix sayesinde 2019 yılında ortaya çıkan Nike skandalına dair yorumlara da sıkça rastlayabilirsiniz. 9 Olimpiyat madalyalı Amerikalı sporcu, o yıl New York Times için bir yazı kaleme almıştı. Nike’nin doğumdan sonra yüzde 70 daha az ödeme yapmak istediğini anlatmış, sponsorların “gebe kalmayın” dayatmalarını açığa vurmuştu. Dolayısıyla Nike’nin bugünkü “annelere destek” coşkusunu bir nevi “itibarını geri kazanma çabası” olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Şahsen ben bilinçli tüketicilerin asla bu tür art niyetli tutumları unutmaması taraftarıyım. Siz ne dersiniz?

Görsel: YouTube