Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [25 Ekim]

Bigumigu Pazar Gazetesi [25 Ekim]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Back To The Future‘ın öngördüğü geleceğin gerek kritik bir şekilde değerlendirmesi gerekse markalar için yeni bir iletişim fırsatı olması bizi de harekete geçirdi. En dikkat çeken marka iletişim örneklerinin yanı sıra “bu öngörüyü dünyada yapan bir kişi bile yoktur” denilen bazı maddeler tespit ettik. Eğer neyin ne kadar mümkün olduğu konusunda tespitlere doyamadıysanız veya ilk defa hepsine topluca bakayım diyorsanız popüler kültür derlememizi kaçırmayın!

Back To The Future kadar ses getiren bir diğer gündem maddesi Star Wars‘un yayınlanan fragmanıydı. Genç oyuncuların fragmanı izlerkenki görüntüleri göze çarpan bir PR stratejisi olarak akıllarda kaldı. Halihazırda sindirdiğimiz bu gelişmeleri bir kenara bırakırsak; özellikle dijital yayın ile sosyal ağlar, uygulamalar için yoğun bir gündemin bizi karşıladığını fark edeceksiniz. Keza uluslararası gündem de öyle.

Caz müzisyenlerine eşlik eden robotlar, Toshiba’nın üç dil konuşabilen kadın robotu, YouTube’un Red hizmetiyle başlayan içerik yaratıcısı ve seyirci eksenli tartışma, Yamaha’nın elektrikli motorsikleti, bir robot topluluğunun metal performansı, hem sanal gerçeklikle orman keşfine çağıran hem de sanal gerçeklikliği bir kenara bıraktırıp gerçek orman keşfine teşvik eden projeler ve devamı… Bizim de belgelerle işaret ettiğimiz günümüz ve gelecek burada!

Haftanın Müziği

İngiltere’nin house, garage sahnesinin kaydadeğer isimlerinden Disclosure, ikinci stüdyo albümü Caracal’ı yayınladı. Albüm öyle dinamik ki, RnB öğelerinden Deep House tınılarına kadar esniyor ve üretirken ikilinin sahip olduğu enerjiyi dinlerken gözlemleyebiliyoruz. The Weeknd’in düetiyle açılan albümde toplam 10 sanatçı konuk olarak yer alıyor. Caracal, hem güne başlarken sakin desibelde kahveyle hem de Cuma akşamı haftanın yorgunluğunu atarken eşlik edilebilecek bir albüm değerinde.

Haftanın ikinci albümünde ise çıkış albümü All We Need’i yayınlayan 19 yaşındaki Raury yer alıyor. Hip hop, folk ve soul altyapılarını harmanlayarak karakteristik bir tını yaratan Amerikalı müzisyenin tanınma öyküsü de bu füzyon altyapısıyla başlıyor. 2014’te Indigo Child isimli bir mixtape yayınlayan Raury’yi daha önce nerede duyduğunuzu düşünüyorsanız yanıt büyük ihtimalle “Higher” ve “Forgotten” isimli parçalara yaptığı düetle SBTRKT’ın Wonder Where We Land albümü olacaktır. Raury’nin ilk albümü All We Need’i Spotify ve Apple Music üzerinden dinleyebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A6c7LgalPL58r2tytqTU4Ax

Dizi / Sinema

  • 90’larda gişe rekorları kıran Amerikan draması Cruel Intensions, karşımıza bir dizi projesi olarak çıkmaya hazırlanıyor. NBC’ye senaryoyu satan filmin yönetmeni Roger Kumble tarafından verilen detaylar arasında Ryan Philippe, Sarah Michelle Gellar, Selma Blair ve Reeser Witherspoon’dan oluşan kadronun dizide yer alacağı henüz belirtilmedi.
  • Ekranlara yeniden gelecek projeler arasında Gilmore Girls dizisi de bulunuyor. 90 dakikadan oluşan dört bölümlük mini dizi formatında hazırlanacak proje Netflix’te yayınlanacak. Görüşmelerin devam ettiği projede Lauren Graham, Alexis Bledel, Kelly Bishop ve Scott Patterson’ın da kadroda yer alacağı söyleniyor.
  • Brit rock’ın efsanevi gruplarından Blur’ün 2008 sonrasında yeniden bir araya gelme hikayesi New World Towers adlı belgeselde işlenecek. Sam Wrench’in yönetmenliğini yaptığı konser film olarak sınıflandırılabilecek belgesele 2012 yılında Londra’daki Hyde Park’ta gerçekleşen konser, Magic Whip’in kayıt süreci ve albüm sonrasında Hong Kong’da gerçekleşen performansları konu olacak.

    • Bu hafta Star Wars’un yedinci filmi The Force Awakens’ı bekleyenlerin heyecanını ikiye katlayan gelişmeler yaşandı. Filmin resmi afişi ve ilk uzun fragmanı yayınlandı.
    • Marvel’ın Daredevil’den sonra Netflix ile ortak yapım süper kahramanı Jessica Jones’un ilk fragmanı yayınlandı. Dizi hem başroldeki Krysten Ritter ile hem de prodüksiyon kalitesiyle gelecek vadediyor.
  • Amazon ise iç yapımlarında kült bilimkurgu yapımlarından Philip K. Dick’in The Man in the High Castle kitabını diziye dönüştürüyor. Yayınlanan fragmanı ve Amazon faktörü çeşitli tedirginlikler yaratsa da genel kanı izlemeden hükme varmamak yönünde.
  • Bu hafta resmi fragmanı çıkan yapımlar arasında plastik paspas Miracle Mop’u icat eden Joy Mangano’nun hayat hikayesini anlatan Joy da bulunuyordu. Komedi drama türündeki filmin yönetmenliğini David O. Russell yaparken başroldeki Jennifer Lawrence’a Bradley Cooper ve Robert De Niro gibi isimler eşlik ediyor.

  • 22 Ekim’de vizyona giren Paranormal Activity: The Ghost Dimension şerefine ABD’deki belirli sinema salonları filme özel bir sanal gerçeklik demosu gösteriyor. Sanal gerçeklik deneyimi sunan VRWerx şirketi demoyu HTC, Valve, Epic Games ve Nvidia ekipmanlarıyla en iyi performans verecek şekilde hazırladı.

Popüler Kültür

  • Birçok marka gerçek zamanlı pazarlamanın büyüsüne kapılarak Twitter, Facebook, Youtube hesapları üzerinden Back To The Future II’de Marty McFly ve Doc Brown’ın geleceğe geldiği gün olan 21 Ekim 2015’e özel onlarca içerik hazırladı. Bu içerik derlemelerine ise buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.
  • Pepsi, zamanlama ve planlama başarısı göstererek, filmde geçen ürün yerleştirmesini temel alarak gerçek bir ürün sundu.

https://www.youtube.com/watch?v=XrwRdzFP-fY

  • Nike ise 2011’de tasarladığı ve sosyal sorumluluk projesi olarak konumlandırdığı kendiliğinden bağlanan ayakkabılarını, 21 Ekim’de yeniden tanıttı. 2011’de tasarımın patentini alan marka, bu kez ayakkabıya motorlu bir mekanizma ekledi.
  • Toyota, Fueled by Everything serisiyle Mirai modelinin her şeyi yakıta dönüştürebileceğini vurgulayan kampanyalar hazırlıyordu. Daha önce inek gübresi ve limonata ile yakıt ihtiyacını gideren Mirai bu kez Back To The Future’a selam çaktı.

https://www.youtube.com/watch?v=xFyY7_hc-14

  • Verizon ve Lyft iş birliğiyle hazırlanan kampanya 21 Ekim tarihinde Lyft üzerinden DeLorean ile seyahat etmeyi mümkün kıldı.
  • Kadıköy Belediyesi ise ikonik afişlerden birine minik bir görsel ekleyen hem eğlenceli hem de orijinal bir içerikle karşıladı Marty McFly’ı.

Görsel: Twitter, Kadıköy Belediyesi

  • 21 Ekim filmde geleceğe dair tahminlerin kaçının tutup kaçının tutmadığını değerlendirmek için de iyi bir fırsattı. Akıllı ev, videolu görüşme, hava durumu tahminlerinin doğruluğu, giyilebilir teknoloji, (ülkeye göre değişse de) polislerin biyometrik veriden yararlanması gibi maddeler filmin doğru tahmin ettiği gelişmelerden bazılarıydı.
  • Uçan araba hayalini gerçekleştirme amacını taşıyan AeroMobil’in 2017’de satışa çıkabileceği düşünülüyor.
  • Uçan kaykay öngörüsünün kısmen de olsa doğru olduğunu satışa çıkartmasa da Lexus’un gerçekleştirdiğini ve 21 Ekim’e özel yenilenen Hendo adlı kaykayla görebiliyoruz.
  • Tüm bedenlere uygun mont fikrinin de uygulanabilirliğini Instructables sitesinden Lara Grant gösterdi.
  • Uyku araçları, suyu çıkartılmış gıdalar, uçan arabalar, hologramdan reklam, beyin tarafından yönetilen video oyunları ve zaman yolculuğu ise tahmin edilen geleceğin biraz gerisinde kaldığımızı gösteriyor.
  • Stephen King’in The Shining adlı romanında geçen Overlook Hotel’in ilham kaynağı olan Colorado’daki Stanley Hotel bünyesine korku müzesi eklemeye hazırlanıyor. Halihazırda hayalet turu, korku film festivali gibi çeşitli organizasyonlara sahne olan otele müze kazandırmak için ihtiyaç duyulan miktarsa 11.5 milyon dolar.
  • NASA DSCOVR adlı uydusuyla elde ettiği görüntüleri günlük olarak paylaştığı bir websitesi açtı. Gezegenimizden muazzam görüntüler paylaşan websitesi kendi çevresindeki 24 saatlik hareketi de gözler önüne seriyor.
  • 28 Şubat 2016’da yayınlanacak 88. Akademi Ödülleri’ni Chris Rock sunacak.

Google

  • Google yazılım konusunda başka bir sağlayıcıyla anlaşan firmaların Google Docs’a geçişlerini kolaylaştıracak bir teklif sunuyor. Anlaşmaları sürerken Google Docs’tan yararlandıklarında çıkan masrafları teknoloji devi karşılayabileceğini bildirdi. Teklif şimdilik ABD ve Kanada’da geçerli.
  • Google Chrome, son versiyonu 46’yla, arkaplanda ses yapan sekmeleri tek tek tespit edip kapatmanızı önleyecek ‘mute tab’ seçeneğini tüm kullanıcıların kullanımına açtı. Susturmak istediğiniz sekmeye sağ tıklayıp ilgili seçeneğe tıklayarak sayfayı kapatmadan sorunu çözebilirsiniz.
  • Apple’ın iOS 9’la beraber getirdiği iki ekranı bir arada görebileceğiniz Split View özelliğinden artık Google Chrome üzerinden de yararlanabilirsiniz.

Görsel: Blogspot, Chrome

  • Google Chrome, alışveriş yaparken her seferinde kredi kartı bilgilerini girmenizi önleyen ‘autofill’ özelliğini de iOS ortamına getirdi.
  • Google Maps’in Android uygulamasına yapılan son güncellemeyle eczane, süpermarket, benzin istasyonu gibi noktalara daha tutarlı rehberlik yapacak.
  • Google Frightgeist Cadılar Bayramı’nın gelmesiyle birlikte ABD çapında en çok tercih edilen kostüm bilgilerini kullanıcılarla paylaşıyor. İnternet sitesi bulunduğunuz bölgeye göre en çok tercih edilen kostümleri göstererek daha özgün bir seçeneği değerlendirmenizi sağlıyor.
  • Google New York Times ile anlaşarak Kasım ayında bir milyon gazete okuyucusuna bedava Google Cardboard aparatı verecek. Promosyonun amacı NYT’nin sanal gerçeklik ortamı için hazırladığı özel içerikleri gazetenin uygulaması üzerinden deneyimleme fırsatı sunmak.
  • Google’ın yıllık olarak düzenlediği logo tasarım yarışması Doodle 4 Google’ın bu yılki kuralları açıklandı. 18 yaşın altındaki öğrencilerin katılabildiği yarışmada bu kez hazırlanan ‘doodle’larda malzeme ve mecra gözetmeksizin çalışmalar kabul edilecek.
  • Google ve Udacity iş birliği yaparak yazılım geliştiren girişimcilerin uzun vadede nasıl gelir modeli yaratabileceğini öğreten eğitici dersler yayınlamaya başladı.
  • Google’ın 2014 sonunda 542 milyon dolarlık yatırımıyla dikkat çeken ve o günden beri ne üzerinde çalıştığı belli olmayan artırılmış gerçeklik şirketi Magic Leap, ilk demo videosunu yayınladı.

Apple

  • Apple iOS 9 ve OS X El Capitan’ın ilk büyük güncellemesini yayınladı. iOS 9.1 ile Live Photos mekanikleri üzerinde, OS X El Capitan 10.11.1 sürümüyle de Office 2016 çakışmalarına yönelik yamalar yayınlandı.
  • Bu güncellemelerin en önemli boyutu ise Unicode 8.0 ile birlikte 184 yeni emoji yayınlaması oldu. Taco, hot dog gibi uzun zamandır beklenen emojilerin yanı sıra çeşitli el hareketleri ve dini yapılarla ilgili hemen hemen her kategoriye eklemeler yapıldı.
  • Apple eriştiği kullanıcı bilgilerini gizlice depolayan Çinli reklam şirketine ait yazılım geliştirme kitini (SDK) kullanan 250’den fazla uygulamayı mağazasından sildi.
  • iOS 9 sonrasında mobil reklamları bloklamayı kolaylaştıran Apple, son olarak kullanıcıyı mobil haber uygulaması Apple News’da yer alan reklamları görüntüleme konusunda uyarı vermeye başladı.

Microsoft

  • Mobil ödeme sistemleri üzerindeki etkinliğini arttırmak isteyen Microsoft, Windows 10 ile birlikte Windows Wallet uygulamasını yeniden yayınlamaya hazırlanıyor.
  • Microsoft, dünyanın en büyük mühendislik şirketlerinden ABB ile anlaşarak elektrikli araçları hızlı şarj edecek istasyonlar geliştirme kararı aldı.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Urbana-Champaign’de bulunan Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar caz müzisyenlerini dinlerken onlara gerçek zamanlı olarak eşlik edip caz çalabilen robotlar geliştiriyor.
  • Çinli şirket CellRobot üç farklı türdeki top şeklinde parçalardan oluşan bir robot geliştirmeyi hedefliyor. Robotların üretimi içinse 75 bin dolarlık Kickstarter kampanyası açıldı.
  • Toshiba Cuma günü Japonca, İngilizce ve Çince konuşabilen kadın robotu ChihiraJunco’yu tanıttı. Kardeşi ChihiraAico’ya göre daha problemsiz hareket edebiliyor ve birden fazla dil konuşabiliyor.
  • Robotlardan oluşan bir topluluğun verdiği metal performansı da hafta içinde dikkat çeken videolar arasındaydı.

  • Stanford biyokimya profesörü Patrick Brown’un kurucusu olduğu Kaliforniyalı girişim Impossible Foods; et ve peyniri, hiçbir hayvana zarar vermeden sadece bitkileri kullanarak üretmeyi hedefliyor. Hayvansal besinlere moleküler seviyede yaklaşan ve inceleyen Impossible Foods, vegan veya vejetaryen bireyleri değil etseverleri hedef alıyor ve et yerine birebir kopyalanmış bu bitkisel eti tüketmeye davet ediyor.
  • Stanford Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların otizmli çocukların duyguları tanıma ve sınıflandırmasını sağlayan projesine Google da katkı sağlıyor. Google Glass’ın söz konusu amaca ulaşmak için kullanıldığı Autism Glass Project, otizmli çocuklar için evde tedavi seçeneklerini inceleme imkanını da sağlıyor.
  • Yamaha, Tokyo Motor Show’da duyurduğu konsept elektrikli motosiklet aracıyla dikkat çekti. PES 2 ve PED 2 modellerinin en önemli özelliği çift teker çekişli olması.
  • Asus HoloLens benzeri bir artırılmış gerçeklik başlığı geliştirmeyi düşünüyor. Microsoft’la konuyla ilgili görüşmede bulunan Asus, böylece konuya ilgi duyan ilk bilgisayar üreticisi devi oldu.
  • nArchitects tarafından tasarlanan My Micro NY adlı rezidans kulesinin inşaatı Aralık ayında bitmiş olacak. En önemli özelliğiyse New York’ta modüler şekilde inşa edilen ilk bina olması.
  • Kickstarter üzerinde fonlanan Mogees, temas ettiği zemin üzerindeki titreşimleri algılayarak müzik yapmayı sağlıyor. Böylece gerçek dünyadaki her şeyi dijital bir enstrümana dönüştürebiliyor.
  • Bilim kurgu külliyatının önemli aktörlerinden Neon Genesis Evangelion’un 20. yılı şerefine 7 Eleven ve Sharp iş birliğiyle Evangelion 20. yıl özel seri akıllı telefonlar satışa çıkacak. Android tabanlı cihazlar özel arayüz, hologramlı kasa ve oyuncuların sesleriyle süslenmiş efektlere sahip olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=Ot2JWMNY9BY

  • Yatay olan video içerik formatı mobil platformlarla birlikte kare ve dikey olarak da çeşitlenmeye başladı. Bulut tabanlı video düzenleme hizmeti veren Grabyo ise kullanıcılarına mobil platformlara özgü içerikler sunmak için özel bir düzenleme programı hizmeti vermeye başladı.
  • Android işletim sistemiyle çalışan ve bulut öncelikli akıllı telefon Robin, Kickstarter’daki fonlanma sürecini bitirdi ve bu hafta ön siparişleri almaya başladı.
  • Revolights Eclipse, bisikletçilerin geceleri fark edilme sorununa her açıdan görülebilen ışıklandırmalarla çözüm üretiyor. Akıllı telefon bağlantısıyla kişinin sağlık verisini toplayan ışıklandırma aynı zamanda güvenlik için de kullanılabiliyor.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Bu hafta Meksika’da gerçekleşen Hurricane Patricia, ABD Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre saatte 200 mile ulaşarak kaydedilen en güçlü kasırga olma niteliğini taşıyor.
  • Avrupa Adalet Mahkemesi dijital para birimleriyle yapılan işlemlerin tüketim vergisi kapsamı dışında kalması gerektiğini geçerli kıldı.
  • Avrupa’nın Safe Harbor yasasını geçersiz bulmasıyla İrlanda’daki veri güvenliği yetkilileri Facebook’un veri transferini inceleyecek.
  • Vice, 27 Ağustos’ta Diyarbakır’da tutuklanan gazeteci Mohammed Rasool’un serbest bırakılması için Çarşamba günü tüm sosyal medya sayfalarını kararttı.

Görsel: Twitter, Vice

  • Kenhiro Sano tarafından hazırlanan tasarımın Belçika’daki Theatre de Liege logosuna benzerliği sonucu geçersiz sayılmasıyla Tokyo Olimpiyatları 2020 yetkilileri yeni logo için yarışma düzenliyor. Japon ve Japonya’da oturma izni olan kişilerin katılabileceği yarışmanın koşullarını buradan öğrenebilirsiniz.
  • Google çevre dostu enerji kaynaklarını yayma amacıyla Afrika’nın en büyük rüzgar santrali projesi olan Kenya’daki Lake Turkana Wind Power Project’e yatırım sözü verdi.
  • Apple, elektronik atıkların dünyaya verdiği zararı azaltmak adına Çin’de temiz enerji programları başlattı. Böylece ara mal üreticilerinin yarattığı etkiyi optimize etmeye yönelik bir adım atmış oldu.
  • Avrupa pazarındaki yerini güçlendirmeyi amaçlayan Çin’in e-ticaret devi Alibaba, Londra ofisini açmaya hazırlanıyor. Ardından ise İtalya, Almanya ve Fransa ofislerinin takip edeceği öngörülüyor.
  • Twitter CEO’su Jack Dorsey yaklaşık 200 milyon dolar değerindeki şirket hisselerinin %1’ini çalışanlarına vereceğini duyurdu.
  • YouTube paralı (reklamsız) abonelik programı Red’in piyasaya çıkmasıyla birlikte platformdaki içeriğin %99’una buradan erişim izni verdi. Ancak Red anlaşmasını imzalamayan içerik üreticilerinin videolarını kimsenin izleyememesi ve Red abonelerinin YouTube’u bedava kullananların izleyebildiği videolara erişememesi de tepki çekti.
  • Yeni abonelik modelinin izleyiciye ve içerik üreticilerine ne kadar olumlu veya olumsuz yansıdığı ise ayrıca tartışma konusu oldu.
  • ABD küresel televizyon kanallarından ESPN’in YouTube kanalındaki videolarının yok olması da akıllara şirketin Red anlaşmasına dahil olmadığı tahminini getirdi.
  • Airbnb yöneticisi Chip Conley 10 milyar dolarlık şirketi 10 yıl sonra nerede gördüğüne dair soruyu Nobel Barış Ödülü’nü kazananı olarak cevapladı.
  • Sosyal medya verisi ve metrik değerleri sunan Union Metrics, yayınladığı arama motoruyla kullanıcılarına Twitter’daki arşivlenmiş tüm içeriğe ulaşma imkanını sunuyor.
  • Samsung Pay, yayınlandıktan bir ay sonra Verizon ile resmi olarak son kullanıcıya ulaştı.
  • Amazon sahte ürün yorumlarına savaş açtı. Şirket tarafından açılan davanın odağında freelance iş sitesi Fiverr kullanıcıları tarafından atılan 1114 isimsiz sahte yorum var.
  • Angry Birds zincirinin ardındaki Finlandiyalı oyun şirketi Rovio, 200’den fazla iş pozisyonuna son vereceğini açıkladı.
  • Uber, Haziran ayında Microsoft’un harita yazılımı Bing’i satın almıştı. BuzzFeed’in haberine göre Uber’e transfer olan 100 Bing mühendisi, sokakları daha iyi haritalamak için çalışmalara başlamış.

Görsel: Sidney Reed

  • Kamusal hizmet kampanyaları yürüten kar amacı gütmeyen kuruluş Ad Council, internette zorbalığa karşı yeni emojiler hazırladı. Facebook, Twitter, Google, Apple, Adobe, Snapchat gibi platformlar tarafından da desteklenen “I Am A Witness” adlı kampanya bu ayın Ulusal Zorbalığı Önleme niteliği taşıması şerefine başlatıldı.
  • AND Festivali için hazırlanan “In the Eyes of an Animal” projesi katılımcıların sanal gerçeklik başlıkları aracılığıyla bir hayvanın gözünden orman turu yapmasına imkan tanıyor.
  • Teknolojiyi kullanarak sosyal fayda üreten Sosyal Atölye, el yapımı Cardboard sanal gerçeklik gözlüğüyle Şişli Etfal Hastanesi Onkoloji Bölümü’nü ziyaret ederek çocuklarla beraber bambaşka dünyalarda yolculuğa çıktı. Projenin düşük maliyetle büyük etki yaratması ve naifliği en önemli değer kalemleri arasında yer alıyor.

Görsel: Sosyal Atölye

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook iOS uygulamasının telefon şarjını kısa sürede bitirmesi şirkette çalışan bir mühendisin açıklama yapmasına sebep oldu. Şarj ömrünün dikkat çekici şekilde bitmesinin nedeni olarak izlenen videoya ait sesin bazen sessiz şekilde çalmaya devam etmesi ve yakın zamanda düzelmesini bekledikleri ‘CPU spin’ gösterildi.
  • Facebook, 17 Ekim’de yayınladığı bir blog gönderisiyle birlikte artık devlet merkezli hedef alınan hesapları listeleyerek hesap sahibine böyle bir gözetimin olduğunu bildireceğini açıkladı.
  • 31 Mayıs Pazar Gazetesi’nde Facebook’un masaüstünde GIF desteklediğini duyurmuştuk. Bu özelliği sadece profillere sunan Facebook, bu hafta itibariyle artık sayfaların da GIF paylaşmasına izin veriyor.
  • Facebook, arama motorunu değiştirerek herkese açık yayınlanan içerikleri derleyip anlık akış sunan bir modele geçişi sağladı. Twitter benzeri bu motor ile anlık gelişmeler konusunda da gelişme kaydetmek planlanıyor.
  • Facebook Instant Articles hizmeti tüm iPhone sahiplerinin kullanımına açıldı. Hizmetin Android kullanıcılar içinse beta testi sürüyor.
  • PHHHOTO isimli GIF formatında video çekip ileri geri oynatan uygulamaya Aralık 2014’te Bigumigu’da yer vermiştik. Bu hafta ise Instagram, PHHHOTO ile aynı işleve sahip, çektiği videoyu ileri geri oynatarak döngü yaratan uygulaması Boomerang’ı yayınladı.
  • Hızlandırılmış video uygulaması Hyperlapse ve kolaj yapma uygulaması Layout’tan sonra Boomerang ile Instagram fotoğrafçılık uygulamalarında bir başka kategoriyi daha tekeline almış oldu.

https://vimeo.com/143161189

  • Çarşamba günü Twitter’ın geliştiriciler konferansı Flight gerçekleşti. Etkinliğin açılışında Twitter CEO’su Jack Dorsey, geçmiş dönemde geliştiriciler ile Twitter’ın arasının yakın olmadığını ve bu izlenimi yenilemek istediğini belirtti.
  • Twitter’ın mobil geliştirme platformu Fabric, Unity üzerinde geliştirilen oyunlarla kolay entegrasyon desteği sunacak.
  • Yazılımcıların geliştirdiği uygulamaların performansını test etmesini sağlayan Crashlytics, tvOS desteği ve iOS hata raporu saklama gibi özelliklere kavuştu.
  • Sosyal ağlardaki şifreleri saklamayı ve güvenli bir şekilde korumayı sağlayan Digits uygulaması tanıtıldı.
  • Ve geliştirdikleri yeni embed aracıyla daha estetik ve platformlara uyum sağlayan bir arayüz sunuyor.
  • Twitter’ın mecra kullanımı anlamında sunduğu farklı modellerden biri olan Collections için Curator isminde bir araç yayınladı. Böylece bu kolajlar daha kolay ve rahat bir arayüzle her kullanıcı tarafından oluşturulabilecek.
  • Twitter büyük çaplı etkinliklerin takibini yapan Moments adlı hizmetini de reklam verenlerin kullanımına açtı. ’Promoted Moments’ adı altında 24 saat boyunca reklam verenlere tweet, video ve başka içerikler toparlanabilecek bir kanal sağlayan sosyal ağın ilk müşterisi ise Creed adlı film oldu.
  • Twitter, Moments hizmetinin editöryel yönetimini geliştirmek içinse New York Times editörü Marcus Mabry ile anlaştı.
  • Uber’in Çin menşeli rakibi Didi, otobüs kiralama servisi Didi Bus’u duyurdu.
  • BMW, 2016 model 7 serisinin tanıtımı için Uber’le anlaşma yaptı. Uber araçlarına dönüşen 7 serisi, ücretsiz yolculuk sunarak araç konforunu deneyimleme imkanını sunuyor.

Görsel: Uber

  • Medium, kullanıcılarının markalar aracılığıyla bloglarından para kazanması için stratejiler geliştirmeye başladı. Henüz detayları belli olmayan para kazandırma stratejileri yıl sonunda veya 2016’da açıklanacak.
  • 30 Haziran’da yayınlanan Apple Music, Statista’nın yaptığı araştırmaya göre pazarın en büyük ikinci platformu konumunda. 3 aylık ücretsiz deneme süreci sonrası 30 Eylül’den itibaren ücretli servis sunan Apple Music 6.5 milyon kullanıcıyla, Spotify dışındaki tüm servislerden daha fazla ücretli aboneye sahip.

Görsel: Statista

  • Virgin America, yolcularına uçuş sırasında The New York Times’ın kürasyonunda Spotify ve ücretsiz Wi-Fi ile Netflix erişimi vermeye başladı.
  • Çin’in en büyük anlık mesajlaşma servisi WeChat, yeni iOS güncellemesiyle aynı anda 9 kişiyle video konferans yapmayı mümkün hale getirdi.
  • Ağustos ayında mobilde GIF yapmayı sağlayan bir uygulama yayınlayan Giphy, tarayıcı arayüzünü de güncelleyerek çoklu yükleme yapma, GIF üretme ve kolaj yapma özelliklerini kullanıcılarına sundu.
  • CNN, Great Big Story adlı limited şirketiyle haberleri Y neslinin video formatında paylaşılabileceği doğal reklama da uygun şekilde kurgulayacak.
  • Pazar günü gerçekleşecek MTV Avrupa Müzik Ödülleri’ne ait kırmızı halı programı ile ödül töreni, 360 derece sanal gerçeklik teknolojisinden faydalanarak yayınlanacak. Kullanıcıların cardboard başlıkları ve ödül töreninin uygulamaları üzerinden yaşayabileceği deneyim bu yılki MTV Video Müzik Ödülleri’nde de uygulanmıştı.
  • Disney film, kitap, müzik, tv dizisi kataloglarını sunduğu dijital abonelik hizmetini gelecek ay Birleşik Krallık’ta çıkartacak. DisneyLife’a ait binlerce tv şovu ve filmle Pixar yapımları da akış hizmeti sayesinde izleyicilere ulaşmış olacak.

Pazarlama

  • İsrail’deki Kfar Vitkin kentinde Humus Bar isimli bir cafe, aynı masada birlikte yemek yiyen Arap ve Musevi müşterilerine %50 indirim uyguluyor. Cafe sahibi Kobi Tzafrir, bölge insanlarını etnik kökenleri yerine insan olarak karşılıyor ve bu toplumları bir araya getirecek yegane değerin humus olduğunu belirtiyor.
  • ELLE UK’in RSA Films ile hazırladığı #MoreWomen adlı kampanyası çeşitli ülkelerde ve sektörlerdeki üst düzey yönetici pozisyonları ile başarı kazananlar arasında ne kadar az kadının yer aldığını çarpıcı şekilde gösteriyor. Kampanya kadınların #ELLEFeminism hareketine katılmasını amaçlıyor.
  • AIDS’e yakalanan kişilere destek sağlayan Avrupa’nın en büyük bağış organizasyonu Life Ball tarafından gerçekleşen 23. Viyana Life Ball için Gustav Klimpt’in ikonlaşmış eserleri gerçek modellerle yeniden yaratıldı.
  • Ad Council ve ABD Orman Hizmeti için hazırlanan “Discover The Forest” kampanyası ise sanal gerçeklikle deneyim furyasını kullanarak çocukları gerçek bir ormanda vakit geçirmeye teşvik ediyor.

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: Venture Beat