Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [31 Mayıs]

Bigumigu Pazar Gazetesi [31 Mayıs]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Geçtiğimiz haftanın en çok ses getiren etkinliği olan Google I/O Konferansı sonrasındaki gelişmeler öyle boldu ki, Google içeriklerini hem ayrı bir derleme yazısı hem de burada birtakım maddelerle ele aldık. Jony Ive’ın Apple tasarım direktörlüğüne terfi edilmesi, Tesla’nın şarj istasyonlarını Avrupa, Doğu Asya ve Avustralya’ya kadar yayması, Uber’in yasaklı olduğu ülke listesini kabartması, Periscope’un son olarak Android’e birkaç ayrıcalık sunarak gelmesi, Facebook’un masaüstünde GIF’leri desteklemeye başladığını duyurması, Richard Prince’in başkalarının Instagram fotoğraflarını içeren sergisi önden değinebileceğimiz gelişmelerden birkaçı.

Haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında pazarlama, popüler kültür, yerel ve uluslararası gündemi de unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

  • Houston Texas’lı müzik grubu The Wheel Workers, indie müzik ile progresif altyapıyı birleştiren bir tat yaratıyor. Son albümleri “Citizens” da pop’un ve rock’ın dinamik yönlerinin birleşmesiyle doğuyor. Grubun Amerika içindeki yerel bir grup olmasının etkileri de albümü dinlerken hissediliyor. Yerellik ve kıta kültürünün uzaktaki insanlara ulaşmasını ve yerelliğin samimiyetini birinci elden deneyimleyebiliyoruz.
  • Bir sonraki grubumuz ise o yerellikten varoluşuyla uzaklaşmış bir isim. Unknown Mortal Orchestra yarı Auckland, Yeni Zelanda yarı Portland kökenli müziğinde neşeli tınıların hakim olduğu bir grup. Bu hafta yayınlanan 3. stüdyo albümleri “Multi-Love” için söyleyebileceklerimiz ise, kolay dinlenilen ve herhangi bir işle meşgulken ölümsüz sessizliğini defeden, dinleyicisinin de dikkatini dağıtmayan bir albüm. Bunun basit bir şey olduğunu düşünsek de kimi zaman bu tonu yakalamak oldukça zor oluyor.

spotify%3Aalbum%3A587Clxxo1i5flgjvS52bEC

Dizi ve Sinema

  • Bu hafta yayınlanan Game of Thrones’dan sonra ilginç bir enstantane yaşandı. Son sahnesinde muhafız olarak rol alan fakat repliği bile olmayan Elden Henson (Daredevil’in Foggy’si) Reddit kullanıcılar tarafından fark edildi. Bir anda muhafız rolüyle Foggy karakteri kıyaslanmaya başlayınca Henson duruma birinci elden müdahale etti.

Görsel; ReinhardtUK/Reddit

  • DC evrenine ait kötülerin kulaklarını çınlatan film “Suicide Squad”ın Toronto’da devam eden çekimlerinden bir dizi gelişme bulunuyor. Bu noktadan sonrasının spoiler olduğunu belirterek yeni araç ve iyi adem konseptinin uygulamaları konusunda yapılanları buradan inceleyebilirsiniz.
  • 1970’lerde Vespa’sıyla Avrupa’yı ve Amerika’yı turlayan Osman Gürsoy’un hikayesini sinemaya taşıyacak “Ordu, Texas” belgeseli Indiegogo üzerinden fon arıyor.
  • David Hasselhoff’un çektiği müzik videosuyla tanıtılan ve Kickstarter’da fonlanan retro fütürizm dolu aksiyon filmi Kung Fury’nin çekimleri tamamlandı. Filmin tamamını Youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Video Oyunları

  • EA Sports’un senelik olarak yayınladığı FIFA serisi, yeni oyununda kadın milli takımlarını da oyuna ekliyor.

  • 23 Haziran’dan itibaren piyasaya çıkması beklenen video oyunu Batman: Arkham Knight’a ait tanıtım filmine Trent Reznor’ın müzik danışmanlığı yaptığı öğrenildi. Oyun Playstation 4 ve Xbox One platformlarında çıkacak. İlk etapta Nine Inch Nails solisti kimliğiyle öne çıkan Reznor’ın önceden Darkness 2 ve Call of Duty: Black Ops 2 gibi video oyunlarının müziklerine farklı katkılarda bulunduğu biliniyor.

Dijital Yaşam

  • Disneyland’in maskotları filmdeki karakterlere ne kadar benzese de pek yakında pabuçları dama atılabilir. Disney, iki ayaklı robot teknolojisi geliştirerek filmlerindeki karakterleri gerçek dünyaya getirmeye hazırlanıyor.
  • Cep telefonlarının sürekli yeni özelliklere kavuşması ve hayatımızın ayrılmaz bir parçasına dönüşmesi kimi zaman handikap olarak da algılanabiliyor. Kickstarter’da devam eden “Light” isimli kampanya da bu karmaşa arasında sade bir mini telefon sunuyor. Halihazırdaki telefonunuza bağlı olarak çalışan kredi kartı büyüklüğündeki telefon, phubbing’den uzak deneyimler yaşatıyor.
  • Encyclopædia Britannica’nın alt kuruluşu Merriam-Webster, sözlük haznesine 1700’den fazla ifade katarken bunların arasında “net neutrality”, “click fraud”, “meme”, “photobomb”, “NSFW”, “emoji”, “WTF”, “sharing economy” gibi ifadeleri de unutmadı.
  • Belki de internetin hakkında en fazla içerik ürettiği kedisi Grumpy Cat, SXSW’te hayranlarıyla buluştuktan ve New York Times çok satanlar listesine girdikten sonra şimdi de başkahramanı olduğu bir çizgi romana kavuştu.

Görsel; Dynamite

  • British Museum “Defining beauty: the body in ancient Greek art” adlı sergisi için Periscope üzerinden canlı tur düzenledi. İngiliz tarihçi ve yayıncı Dan Snow önderliğinde yapılan 30 dakikalık yayın iOS ve Android uygulamaları üzerinden sorulara da açıktı.

Google

  • Google adına bu haftaki en önemli gelişme, geliştiriciler konferansı I/O idi. Etkinlikte öne çıkan gelişmelere yer verdiğimiz derleme dışında diğer dikkat çeken detaylar da şunlardı;
  • Android’in yeni sürümü M için geliştirilen özellikler, I/O’nun açılış konusuydu. Buna göre uygulamalar erişim izinlerini kurulum sırasında değil, iOS gibi gerektiği zaman alacak. Chrome’un mobil tarayıcısı optimize edilerek her uygulama içinde çalışan bir modül haline geliyor. Telefonun çalışma prensibinde geceleri pasif kalma gibi küçük değişiklikler yaparak batarya ömrünü uzatılıyor. iOS ve yeni nesin USB 3.0 port’larda uygulanan çift taraflı giriş tasarımı Android M ile Google’a taşınıyor.
  • OK Google ile telefonu birçok noktada kontrol edebiliyor, iletişim kurabiliyoruz. Bu bir adım daha öteye taşınarak, uygulama içlerinde arama yaparken de kullanılabilecek. Sadece uygulama olarak değil, diğer uygulamaların da bir eklentisi olarak çalışacak.
  • Android cihazların “Ayarlar” seçeneğinde Android Version kısmına uzun basıldığında o modelin kısa animasyonu ekrana geliyor. Bunu Android M versiyonlu beta telefonlarda deneyen The Verge, ¯_(ツ)_/¯ (shrug) ile karşılaşmış.


Görsel; The Verge

  • Otomobil bilgi eğlence sistemlerini kontrol etmek üzere geliştirilen ve geçtiğimiz yıl Google I/O’da tanıtılan Android Auto’nun detayları açıklandı. Android arayüzüyle telefonun bağlanması sonucu çalışan yazılım, seyir halindeyken telefonunuzun dokunmatik ekranına en az dokunacağınız şekilde tasarlanmış. Android Auto ses kontrolüyle SMS’ten bildirim kontrolüne kadar birçok ihtiyacı da karşılayabiliyor.
  • Google’da yapılan arama sonuçları arasında eğer Google Play üzerinde olan bir uygulama varsa, doğrudan indirme bağlantısıyla birlikte listeleniyordu. Google bu hizmetini iOS uygulamaları için de uygulamaya başladı.
  • Google, arama sonuçlarında artık leb demeden leblebinin yanıtını vermeye başladı. Soru cümlemizin seyrine göre popüler sonuçlardan yanıt veren servis, cümlenizi tamamladıkça uygun yanıtlarla optimize edilmiş oluyor.

Görsel; The Next Web

  • Google, Spotlight Stories isimli uygulamasıyla akıllı telefonlar için hazırlanmış kısa filmleri seri olarak yayınlamaya başlıyor. Önceden sadece Motorola cihazlara özgü olan bu servis, tüm Android kullanıcıların erişimine sunuldu. Açılışı ise Fast & Furious filmlerinin (3, 4, 5, 6) yönetmeni Justin Lin’in yönettiği “Help” isimli kısa filmle yapıldı.
  • Google’ın kıyafet ve mobilyaları birbiriyle bağlantılı ve etkileşimli yüzeylere çevirme amacı taşıyan Project Jacquard adına ilk ortağı ise Levi’s oldu.
  • Google’ın satın alma butonunu arama motoruna getirme planı iş direktörü Omid Kordestani tarafından doğrulandı. The Wall Street Journal da butonun organik sonuçlar yerine ödenmiş arama reklamlarında çıkacağını, özelliğin de ilk etapta mobil aramalarda kullanıma açılacağını bildirmişti.

Apple

  • Google’ın akıllı telefonlarda kişisel asistan servisi Google Now’ın kullanım ve erişim kolaylığına karşılık Apple’ın bir yanıt vermeye hazırlandığı tartışılıyordu. Apple’ın Today sayfası yetersiz kalsa da iOS 9 güncellemesinde artırılmış gerçeklik ve Siri’nin birlikte proaktif geliştirmeler yapacağı konuşuluyor.
  • Jeff Williams Apple Watch’ın ana yazılım geliştirme kite dair gösterimin WWDC’de yapılacağını cihaza yönelik geliştirilen ana uygulamaların ise sonbaharda piyasaya sürüleceğini duyurdu.
  • Apple’ın artırılmış gerçeklik şirketi Metaio’yu satın almasıyla Maps uygulamasına artırılmış gerçeklik özelliği kazandırma üzerine çalıştığı gündeme geldi.
  • Apple’ın tasarımında sözü geçen bir isim olduğunu bildiğimiz Jony Ive, aldığı terfiyle tasarım direktörü olmaya hak kazandı. Önceden tasarım alanında kıdemli başkan yardımcısı görevini sürdüren Ive’in terfisiyle yerini aldığı isimler mobil ve masaüstünde arayüz tasarımı ile donanıma odaklanacak.
  • iOS içinde bulunan minik bir bug yüzünden SMS ile gönderilen bir Unicode mesajı, birçok iPhone’un kapanıp baştan başlamasına neden oldu. SMS ulaşır ulaşmaz telefon kapanıp yeniden açılıyor, SIM kartına PIN’ini girdikten sonra da söz konusu mesaj okunabiliyordu.

Görsel; Twitter/Adorsed

Microsoft

  • Microsoft, Windows 10 için uygulama geliştirmeyi sağlayan Windows App Studio’ya büyük bir güncelleme yayınladı. Böylece geliştirilen uygulamalar tepkisel tasarıma daha kolay adapte olabiliyor.
  • Görsel tanımlama konusunda yapay zekayı geliştirmek ve görseldeki öğeleri algılayabilmek insanlığın veya en azından teknoloji devlerinin önünde bir engel olarak yer alıyor. Microsoft geliştirdiği görsel tanıma teknolojisiyle bu sınavın büyük kısmını geçmiş durumda.

Görsel; Engadget

  • Microsoft’un kişisel asistanı Cortana Android ve iOS cihazlarında da hizmet verecek. Yakın zamanda Windows 10 ile masaüstüne de gelmesi beklenen hizmetin, rakipleri Siri ve Google Now’a göre en büyük farkı Windows 10 destekli bilgisayarınızla Android veya iOS telefonunuzu entegre edebilmesi.
  • Sanat yerleştirmelerinden müzik performanslarına kadar birçok alanda teknolojiyi kullanılabilir kılan Kinect, Seattle Senfoni tarafından 28 dakikalık robotik piyano performansında kullanıldı.

Teknoloji Devleri

  • Netflix, Spofity, iTunes gibi internet servisleri yaygınlaştıkça bilgisayarlarımızda depoladığımız dosya boyutu da oldukça küçüldü. Bu konuda en büyük endişeye sahip şirketlerden birisi olan Sony, Blu-Ray teknolojisinin yaşaması için büyük çaba gösteriyor. Facebook’a yüklenen görsellerin robotlar aracılığıyla Blu-Ray’lerde depolanmasından yola çıkan Sony, Optical Archive Inc. isimli bir girişimi satın alarak bu işi internetin tamamına yaymaya çalışıyor.
  • Ford, yol paylaşım ve otomobil kiralama servislerinin sağladığı güçten esinlenerek GoDrive isimli bir hizmeti İngiltere’de kullanıma sundu. Sistemin temel çalışma mekaniği ise “gittiğin kadar öde” olacak.
  • Sony ve LG; Microsoft Office, Skype, OneDrive, OneNote gibi Microsoft’un temel uygulamalarını kullanıcıların Android tabletlerine yüklenmiş olarak sunacak.
  • Lenovo barındırdığı lazer projektör ve kızılötesi hareket algılayıcısıyla kullandığınız görüntü ve uygulamayı masa, duvar gibi farklı yüzeylere yansıtarak deneyimleme fırsatı sunan Smart Cast adlı akıllı telefon konseptiyle dikkat çekti.

Tesla ve SpaceX

  • Ford, elektrikli otomobillerin geliştirilmesi için Tesla ile iş birliği yaptı. Teknolojik gelişmelere erken uyum sağlamak adına atılan bu adımın içinde Tesla’nın geliştirdiği 650 patentini diğer otomobil üreticileriyle paylaşması da bulunuyor.
  • 2012’de dünyayı yenilenebilir enerji çevreleyerek fosil yakıttan uzak bir otomobil vizyonuyla yola çıkan Tesla; Kuzey Amerika’dan sonra Avrupa, Doğu Asya ve Avustralya’ya da “Supercharger” şarj istasyonlarını yerleştirmeye başladı.

Görsel; Tesla

  • Reuters’in haberine göre SpaceX ve Falcon 9, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nin askeri ve casus uydularını fırlatma konusunda yetkinlik sertifikası aldı.

Drone

  • Üç hafta önce DJI, en değerli son kullanıcı drone şirketi oldu. Accel tarafından 75 milyon dolar yatırım alan şirket, bu adımın üzerine Skyfund isimli girişimcilere fon sağlayacak bir yan şirket kurdu.
  • Bir diğer drone şirketi Airware ise Silikon Vadisi’nden başarıyla yatırım aldıktan sonra Commercial Drone Fund projesini duyurdu. Böylece drone devlerinin, drone geliştiren küçük girişimcilere yatırım fonu sağlayan yeni modeller geliştirildi.
  • Kanadalı bir mucit, geliştirdiği drone benzeri uçan kaykay ile Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki “uçan kaykayla en uzağa uçma” rekorunu kırdı. Mucit, eski rekor olan 50 metreyi 275.9 metreyle geçti.

Sanal Gerçeklik

  • Oculus, üç boyutlu haritalandırma ve dijital algılama konusunda faaliyet gösteren Surreal Vision’ı satın aldı. Satın alma, sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik arasında kurulan bağı bir adım öteye taşıyacağı düşünülen bir gelişme olarak nitelendiriliyor.
  • Oculus Rift’in gelecek yıl yaygın kullanıma kazandırılmasıyla gündeme gelen son bir detay da fiyatı oldu. CEO’su Brendan Iribe başlık ve kullanılacak bilgisayarı da dahil ederek Rift’in 1.500 dolardan fazla tutmayacağını açıkladı. Daha engin deneyimler adına ek çözümler için 1.500 doların yeterli olmadığını da ekledi.
  • Digi-Capital raporu artırılmış ve sanal gerçeklik pazarlarının beş yıl içinde 150 milyar dolara ulaşacağını öngördü. Öngörünün gerçekleşmesiyle günümüzdeki egemen olan pazarlardan mobil yazılımı geride kalacağı not edilirken, artırılmış gerçekliğin sesli arama, web tarama, film ve tv akışı gibi sanal gerçekliğin ise tamamen 3b ve etkileşimli film izleme gibi deneyimleri yaşatabileceği belirtildi.

Yerel ve Uluslararası Gündem

  • Geçtiğimiz hafta yer verdiğimiz, gündemin önemli konularından Metal Direnişi adına bu hafta sevindirici bir gelişme vardı. Renault fabrikasında çalışan işçilerin işverenleriyle imzaladıkları dokuz maddelik protokol; işten çıkarılmama teminatı, sendikal özgürlük tanıma, ücretlerin iyileştirmesi önermesiyle taleplerine cevap veren nitelikteydi.
  • OECD’nin dünyadaki işsiz ve eğitimsiz 15-29 yaş grubunu gösteren raporunda Türkiye ilk sırada geliyor. 2013 yılında yapılmış söz konusu araştırma dışında gençlik, beceriler ve işverilebilirlik üzerine hazırlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Katar’da gerçekleşecek 2022 FIFA Dünya Kupası alanın inşaatında 900 işçinin ölmesi, göçmen işçilerin pasapostlarına el konulması gibi insan haklarını istismar eden vakalar üzerine oldukça eleştirilmişti. Bu haftaysa organizasyonu destekleyen markaların logolarını içeren karşıt kampanya örnekleri göze çarptı.
  • İtalya bu hafta Uber’in yasaklandığı ülkeler arasına girdi. Haksız rekabet yaratması nedeniyle konulan yasağın temelinde özel/ehliyetsiz şoför ve yolcuların iletişim kurmasını sağlayan Uber Pop uygulaması yatıyor.
  • Silahıyla birlikte selfie çekmek isteyen Rus kadının yanlışlıkla kendini kafasından vurması ise haftanın dehşet verici gelişmelerindendi.
  • Caitlyn Cannon adlı eşcinsel feminist öğrencinin yıllığındaki sözü sosyal medyada yerini almasıyla yaklaşık 13 bin RT ile 18 bin favori kazandı. Cannon kadınların düşük ücretle çalıştırılmalarına atıfta bulunarak zengin olma niyeti için feminizme ihtiyacı olduğunu dile getiriyordu.

Görsel: Twitter

Pazarlama

  • Millward Brown, her yıl olduğu gibi, BrandZ raporuyla en değerli 100 küresel markayı açıkladı. İlk beşte sırasıyla Apple, Google, Microsoft, IBM ve Visa’nın yer aldığı listeye dair gerek bölge, ülke ve marka bazında gerekse son on yıl içerisinde çeşitli saptamalar da bulunuyor.
  • D&AD Ödülleri, Londra’da düzenlenen bir törenle sahiplerine kavuştu. Leo Burnett, Always için hazırladığı “Like a Girl” kampanyası; Don’t Panic London’ın Greenpeace için çektiği “Everything is NOT awesome” adlı kampanya filmi, Somesuch&Co ve Honda’nın “The Other Side” filmi ödül alan işler arasında yer aldı.
  • Ödül töreninde Türkiye’den de eli boş dönmeyen iki ajans oldu; 41?29!, WWF Türkiye için hazırladığı “Son Selfie” kampanyasıyla Tahta Kalem kazanırken, TBWAİstanbul da Radikal gazetesi için hazırladığı “Silinen Haber” kampanyasıyla hem Tahta hem de Beyaz Kalem’i kaptı.
  • D&AD ödüllerinin gündeme bir başka geliş sebebi de internette gördüğünüz sıkıcı reklamları kendinden onaylı yaratıcı reklamlarla değiştirmenizi sağlayan web uzantısı hizmeti oldu. Fikir reklam bloklama mekanizmasından sadece en güzel reklamları gösterecek şekilde yararlanmaya dayanıyor.
  • Brezilya’da Café Pelé için hazırlanan Lew’LaraTBWA interaktif reklam panosu, yanından geçenleri fark ediyor ve onları esnetmeye başlıyor. Sabah saatlerinde esneyen bu kalabalığın yardımına Café Pelé koşuyor ve onları kahveyle uyandırıyor.

  • Tevfik Tacar, sosyal ağlardan Line.do’yu özgeçmişini yayınlamak ve iş başvurularında kullanmak üzere kullanmış. “Beni işe almanız için 10 geçerli sebep” listesiyle, modern iletişim yöntemlerini kendi gereksinimlerine göre şekillendirmiş.
  • Rusya’nın büyük sorunlarından biri olan hızlı otomobil kullanımı ve sonucunda yaşanan trafik kazaları konusunda farkındalık yaratmak için INTOUCH, hızlı değil bilinçli ve dikkatli araç kullananın kazanacağı bir maraton düzenledi.
  • Mercedes, Türkiye’de bir ilk yarattığını belirterek, yeni modeli AMG-GT’nin motor sesini holofonik bir ortamda teste açtı. Karbonat’ın hazırladığı, ses sürüşü niteliğindeki kampanyanın websitesi üzerinden İstanbul Park, Akdeniz ve Tuz Gölü parkurlarından biri seçerek testi gerçekleştirebiliyorsunuz.
  • Vodafone Türkiye, toplantılarında ve reklam kampanyalarında kullandığı storyboard’ları boyama kitabına dönüştürdü. 32 okuldan yüzlerce çocuğun yüzünü güldüren kampanya basit bir yeniden kullanımla yaratılabilen değerin büyüklüğünü ispatladı.
  • Tic Tac, yakında vizyona girecek şirin ve kötülüğe hizmet eden Minion’lar için özel seri şekerlemeler hazırladı.
  • Pizza Hut, pizza kutularını birkaç adımda minik projeksiyon cihazına dönüşecek şekilde değiştirdi. Kutular pizzanın en keyifli olduğu an olan bir şeyler izlerken tüketme alışkanlığını kompakt şekilde sunuyor.
  • Restoran zincirlerinin al-götür servislerinde kullanıcıların yaşadığı ortak bir sorun var. Yemeği yemek için her zaman tepsi bulunmayabiliyor. Yerde, otomobilde yemeği sağa sola saçmadan yemek ise bir sınava dönüşüyor. McDonald’s ambalaj tasarımını buna göre değiştirerek altından kesip tepsi olan al-götür paketleri hazırladı.
  • Durex, iş yerinde izlenebilen bir prezarvatif reklamı yayınladı. Kama Sutra ile Sumo kültürünü birleştiren filmin hem eğlenceli hem eğitici yönü var.

https://www.youtube.com/watch?v=vjpglC9TH8E

Cannes Lions

  • Geçtiğimiz hafta Cannes Lions canlı yayınında yer alacak oturumlar için yapılan oylama sonuçlandı. MediaCom’un The Walking Dead ekibini ağırlayacağı ‘How to Survive a Zombie Attack (and Harness Cultural Trends to Grow Brands)’, Razorfish Global ve Contagious’ın sektörün geleceğini işaret eden ‘Toolkit for Transformation’, PHD’nin WWW yaratıcısı Sir Tim Berners Lee ile Mile Cooper’ı yapay zeka sohbeti üzerine bir araya getirecek ‘Sentience: The Coming AI Revolution’, Unilever’in ‘Marketing For People’, Heineken’in ‘Social Networking Since 1864’, WPP’nin politik ve çevresel kampanyalarda iletişimin rolünü irdeleyeceği ‘The Cannes Debate: Sir Martin Sorrell in Conversation with Al Gore’ ve TBWA’nin Jean-Marie Dru ile pazarlamacıları ağırlayacağı ’25 Years of Disruption: Conversation with Today’s Most Disruptive Marketers’ yayınlanmaya hak kazanan oturumlar oldu.

Sosyal Ağlar, Dijital Yayın ve Uygulamalar

  • Facebook resmi olarak masaüstü sürümünde GIF formatını desteklediğini duyurdu.


GIF: techcrunch.com

  • Facebook ABD’de restoran eleştirilerinden oluşan içerik denemelerine başladı. Bu kapsamda ilk etapta Bon Appetit, Conde Nast Traveler, Eater, New York Magazine ve the San Francisco Chronicle ile anlaşan sosyal ağ deneme aşamasına binlerce restoranı dahil etti.
  • Sosyal ağ mobil ödeme hizmetini ise New York ve çevre bölgelerde hizmete açtı. Mesajlaşmalarda ödeyeceğiniz ücretin üstüne tıklayarak ödeme ekranına ulaşabileceğiniz gibi grup mesajlaşmalarında da belli bir arkadaşınıza ödeme yapabiliyorsunuz.
  • Facebook’un Instant Articles hizmetinin beraberinde Google ve Yahoo’nun haber okuma uygulaması Flipboard’u satın almayı niyetlendikleri öğrenildi. Uygulamaya önceden Twitter da 1 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu.
  • Twitter, Audience Insights adlı yeni analiz aracıyla kullanıcıların ilgi alanları, yaşam tarzları, satın alma davranışları, tv izleme alışkanlıkları ve demografik bilgilerini toplayarak reklam verenlerin hedef kitlelerini daha iyi saptamalarına yardımcı olacak.
  • Üçüncü şahıs Twitter uygulamalarında alıntı tweetlerin gösteriminde yaşanan sıkıntı API güncellemesiyle çözüldü.
  • Meerkat’ten sonra Periscope da bu hafta itibariyle Android uyumlu sürümünü kullanıma açtı. Android sürümünün, iOS’tan farklı olarak, yeni takipçi kazanma ve takip ettiğiniz birinin canlı yayın yaptığını öğrenme için bildirim almanızı sağlayan seçeneklere de sahip olduğu öğrenildi. Dosya yüklemeye gerek kalmadan yayını tekrardan oynatabilme, kaldığınız yerden yayını izleyebilme de Android sürümünün sunduğu ayrıcalıklardan.
  • En son politik içeriklere yer verme anlamında ciddi planlar yaptığını bildirdiğimiz Snapchat bu hafta da Snap Channel adına planlama ve geliştirme programının sorumlusu olarak Fox’un eski komedi yöneticisi Marcus Wiley’i işe aldı. Wiley 13-34 yaş grubuna yönelik müzik ve/veya senaryolu daha özgün kısa programlar geliştirmekten sorumlu olacak.
  • Snapchat CEO’su Evan Spiegel ekrana basmaya gerek kalmadan video izleme deneyimi vermek için çalıştıklarını söyledi.
  • Buzzfeed CEO’su Jonah Peretti televizyon kanalı kurmakla ilgilenmese de video içeriğini özgün bir şekilde televizyonla buluşturabileceklerinin sinyalini verdi.
  • Mart ayında kapandığına yer verdiğimiz önde gelen teknoloji websitelerinden Gigaom, 15 Ağustos’ta yayın hayatına geri dönüyor. Austin merkezli girişim Knowingly tarafından satın alınmasıyla websitesinin teknolojiyle daha adil ve refah bir dünyaya döndüğümüzü vurgulayan içeriklere devam edeceği bekleniyor.
  • Anlık mesajlaşma uygulamaları arasında güvenli ve çoklu platform desteğiyle öne çıkan Telegram, GIF ve özel sticker desteğinden sonra üçüncü parti eklentilerle de tanışmaya başladı. Aniways, geliştirdiği uygulamayla birlikte Telegram’da yazdıklarımızı emoji ve GIF’e dönüştürebiliyor.

Görsel; Aniways

  • Shazam şarkı tanıma işlevine film, kitap, dergi ve reklamları da katacak. Üzerinde Shazam logosu veya ilgili QR kodu bulunan söz konusu ortamlara telefonunuzu tutup fotoğrafını çektiğinizde ilgili websitesi, video veya başka bir adrese yönlenebileceksiniz. Aralarında SELF, Sports Illustrated, Wall Street Journal, Esquire’in bulunduğu 11 partnerin herhangi birine bir görsel sorduğunuzda ise hakkında ekstra bilgi edinebiliyorsunuz.
  • Uber işitme engelli sürücüler için uygulamasına özel seçenekler kazandırıyor. Şimdilik Chicago, Los Angeles, San Francisco ve Washington’da test edilen özellikler sürücüye araç talebini ışıkla bildirme, yolcuya da gitmek istediği konumu not etmeyi kapsıyor.
  • Hollandalı bir grup bağımsız tasarımcı tarafından geliştirilen Fontstand uygulaması tasarımcılara ve tasarım öğrencilerine son derece uygun koşullarda yeni yazı tipleri deneme ve kiralama imkanı sunuyor. “Yazı tipleri için iTunes” şeklinde nitelenen uygulamadan Mac OS X kullanıcıları yararlanabiliyor.
  • OS X platformunun popüler görsel manipülasyon yazılımlarından Pixelmator, kaliteli bir Photoshop ikamesi olarak öne çıkıyordu. Bu hafta ise Pixelmator for iPhone ile bir Apple platformuna daha adım attı.
  • Android, Chrome OS ve YouTube’dan aşina olduğumuz, Google’ın yazı tipi olarak bilinen Roboto açık kaynağa kazandırıldı.
  • Kindle da özel yazı tipi Bookerly’i iOS sürümüne kazandırarak ilk defa Amazon dışı cihazlarda kullanıma açtı.

Popüler Kültür

  • Samsung Marvel ile anlaşarak Iron Man hayranlarına özel bir model çıkartıyor. Telefon Samsung Galaxy S6’in kasası tamamen Iron Man’in zırhıyla özdeşleşen ve içinde de seriye özel duvar kağıtları barındıran modeli olarak niteleniyor. Henüz fiyatı belli olmayan model yıl içinde sadece Güney Kore, Hong Kong ve Çin’de piyasaya sürülecek.

https://www.youtube.com/watch?v=wB6MId15cpo

  • ABD’li bir geliştirici, tamamen Marvel çizgi romanlarına odaklanmış bir arama motorunu hayranların kullanımına açtı. Marvel’ın açık API’si üzerinden geliştirdiği iMarvel, hem karakterleri hem de çizgi romanlarıyla 70 yıllık tarihi barındırıyor.
  • AirBnB verdiği ilanla Conan O’Brien’ın 3 Haziran’daki şovuna çıkıp bir geceliğine çok yüksek dar bir alanda kalma imkanını değerlendirmek isteyen adaylar arıyor.
  • Stephen King yapıtı “It” üzerine planlanan Hollywood uyarlamasının yönetmeni Cary Fukunaga filmden çekilme kararı aldı. Uzun zamandır yapım öncesi aşamasında olan filmi iki bölümde çekme fikrinin bütçe nedeniyle askıya alınmasıyla yönetmen projeyle ilişiğini kesti.
  • Geçtiğimiz haftalarda bahsettiğimiz, Facebook’un gerçek ad politikasını gözden geçirme adına LGBT topluluğuna verdiği sözü tutmaması üzerine gündeme gelen #MyNameIs kampanyası ve Haziran’da gerçekleşecek protestoya Ello da destek verecek.
  • Yeniden fotoğraflama yöntemiyle çağdaş sanatta yer kazanmış Richard Prince başkalarının Instagram fotoğraflarından oluşan sergisiyle oldukça tepki çekti. Kişilerin fotoğraflarını izin almadan kullanması en büyük eleştiri nedeniyken bu durumdan rahatsız olmayan da var.
  • Fotoğraflardan birinin 90 bin dolara satılması ise dikkat çeken ve eleştirilen bir başka noktaydı. Pin-up fotoğraf alanında bilinen websitelerden Suicide Girls kurucusu Missy Suicide ise 90 bin dolara satılan işin baskısını alıp 90 dolara satışa çıkardı. Fikri mülkiyetten ziyade ev dışında herhangi bir şeye 90 bin dolar verebilecek birini tanımadığını söyleyen Missy Suicide’ın hareketi Prince tarafından zekice bulundu.

Görsel: Twitter

Müzik

  • YouTube kullanıcısı Shelby Mitchusson’ın işitme engelliler için Eminem’in Lose Yourself parçasını işaret diliyle söylediği video haftanın en çok konuşulan çalışmalarından biriydi. Video geçtiğimiz Eylül’de çekilmiş ve Reddit’te yayınlanmıştı; fakat çalışmanın yüzeye çıkması günümüzü buldu.

https://www.youtube.com/watch?v=fnAofkVHZOQ

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: CollectorDaily