Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​D&AD 2015 Ödülleri Sahiplerini Buldu

​D&AD 2015 Ödülleri Sahiplerini Buldu

D&AD Ödülleri’nin bu yılki sahipleri Londra’da yapılan bir törenle açıklandı.

Bu sene D&AD Ödülleri’nde Leo Burnett, 4creative, Made Thought, Marcel Worldwide ve Colenso BBDO organizasyonun büyük ödülü, Black Pencil’dan (Siyah Kalem) birer tane kazanarak, geceyi mutlu bitirdiler.

Bu sene 5 seviyede toplam 847 ödül dağıtılarak organizasyonun rekoru kırıldı. Aday işlerden 587 tanesi Tahta Kalem’e (Bronz), 207 tanesi Grafit Kalem’e (Gümüş) layık görülürken, 44 kampanya Sarı Kalem’e (Altın) ve 5 kampanya sadece alanında çığır açan işlere verilen Siyah Kalem’e layık görüldü. Sosyal projelere verilen yaratıcılık ödülü Beyaz Kalem içinse kısır bir yıl oldu ve sadece 4 kampanya ödüle layık görüldü.

D&AD Ödülleri’nde bu yıl verilen ödüllere kısaca göz atalım.

Leo Burnett, Always için hazırladığı “Like a Girl” kampanyasıyla Siyah Kalem’in sahibi oldu. Kampanya videosu YouTube’da 57 milyondan fazla kez izlenerek, yılın en çok konuşulanlarından birisi olmuştu. Kampanya, aynı zamanda, 2 Sarı Kalem, 3 Grafit ve 2 Tahta Kalem alarak gecenin en çok ödül alan işi oldu.

4creative, Film4 projesi ile markalaşma dalında Siyah Kalem sahibi oldu. Projede; klasik filmlerin sahnelerinden ilham alarak, sadece bu proje için üretilmiş ekipmanla akan film şeridi efekti yaratılmış.

Doğrudan entegre kampanya kategorisinde Siyah Kalem ödülü kazanan bir diğer kampanya, Marcel Worldwide’ın Inglorious Fruits&Vegetables için hazırladığı, yiyecek israfına karşı tüketicileri şekli bozuk meyve ve sebzeleri de tüketmeleri için teşvik ettiği iş olmuş.

Made Thought da G.F Smith için hazırlanan markalaşma çalışmasıyla Siyah Kalem kazanan ajanslar arasında.

Son Siyah Kalem sahibi iş, Yeni Zelandalı reklam ajansı Colenso BBDO’nun “K9FM” kampanyası oldu. Pedigree için hazırlanan kampanya, evde yalnız kalan hayvanlar için sakinleştirici müzik yayını yapan radyosunu tanıtarak radyo reklamcılığı dalında ödülün sahibi oldu.

Gelelim sosyal projelere verilen Beyaz Kalem’lere. Don’t Panic London, Greenpeace için hazırladığı kampanya “Everything is NOT awesome” ile bu ödüle layık görüldü. Tamamı Lego kullanılarak çekilen filmde, Greenpeace, Lego’yu Shell ile ortaklığını bitirmesi için teşvik ediyordu. Kampanya sayesinde 1 milyon imza toplandı ve birkaç hafta içinde Lego, petrol devi ile ortaklığını yenilemeyeceğini ilan etti.

Bir diğer Beyaz Kalem sahibi Droga5 oldu. Honey Maid için hazırladığı “This is Wholesome” kampanyasında 2 babalı aileler, asker aileleri, farklı ırklardan oluşan aileler kullanarak ürünlerinin “her” aile için olduğunun altını çizmişti. Reklam videosu sadece ilk gününde 1,5 milyon izleyiciye ulaştı ve videoya sosyal medyada gelen reaksiyonlar kullanılarak bir devam videosu hazırlandı. İkinci videoda, nefret söylemlerini içeren yazıcı çıktıları bir araya getirilerek büyük resimde tek kelime oluşturulmuştu: Sevgi…

Alman GGH Lowe/Grabarz&Partner’ın Beyaz Kalem’i ise ZDK Gesellschaft Demokratische Kultur için hazırladığı ırkçılık karşıtı kampanyaya geldi.

Son Beyaz Kalem sahibi Lowe, Çin. Ajansın Buick için hazırladığı, aynı zamanda geçen yıl Cannes Lions sahibi olan ilanlar, insanları otomobillerini yavaş ve güvenli kullanmaya teşvik ediyor. Kampanyada trafik kazası kurbanları ellerinde trafik işaretleri tutuyorlar.

Bu yılın en çok ödül sahibi olan ajansı, kazandığı birden fazla Sarı, Grafit ve Tahta Kalem ödülleriyle, R/GA olurken, Proter&Gamble ise en çok ödül sahibi olan reklamveren oldu. Somesuch&Co, Honda’nın “The Other Side” filmiyle Sarı Kalem’i kaparken, yarışmanın en başarılı yapım ajansı oldu. Yarışmanın öne çıkan tasarım danışmanlık ajansı ise 4 Grafit ve 2 Tahta Kalem’le Design Bridge’ti.

Başkan Ödülü, her zaman İngiliz yollarındaki trafik tabelalarıyla yaptığı işle hatırlanacak olan Margaret Calvert’e gitti. David Lynch’in üzerindeki etkisini asla reddetmeyen, Brooklynli fotoğrafçı Jeff Brown, Getty ile birlikte Yeni Bir Sonraki Fotoğrafçı Ödülü’nü aldı.

İkonik albüm kapaklarına hayat veren Vania Heymann Bir Sonraki Müzik Videosu Yönetmeni ödülüne layık görüldü.

Ödül töreninde Türkiye’den de eli boş dönmeyen iki ajans oldu: 41?29!, WWF Türkiye için hazırladığı “Son Selfie” kampanyasıyla Tahta Kalem kazanırken, TBWAİstanbul da Radikal gazetesi için hazırladığı “Silinen Haber” kampanyasıyla hem Tahta hem de Beyaz Kalem’i kaptı.

Görsel; Youtube, Vimeo, creativereview
Manşet görseli düzenlenmiştir.