Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota’nın İnek Gübresiyle Hidrojen Yakıtlı Otomobil Savunması

Toyota’nın İnek Gübresiyle Hidrojen Yakıtlı Otomobil Savunması

Hidrojenle çalışan yakıt pil teknolojisinin kötü şöhretine karşın Toyota Mirai modelini inek gübresiyle tanıttı.

Hidrojenli yakıt pille çalışan ilk otomobili yapmasa da günümüzde fikrin en büyük savunucusu olarak Toyota’yı düşünmemiz hiç de yanlış olmayabilir. Söz konusu teknolojinin verimine genel olarak pek inanılmadığı hatta Elon Musk tarafından da geçmişte saçmalık, birebir “bullshit”, olarak nitelenen yanını düşününce Toyota’nın ABD pazarında çıkaracağı Mirai modeli için ikna edici bir hamle yapması farz olacaktı.

Toyota tam da bu kötü şöhrete karşı hidrojenin çevredeki bolluğu nedeniyle verimli bir yakıt maddesi olabileceğini inek gübresi kullanarak gösterdi. Super Size Me, The Greatest Movie Ever Sold gibi yapımların yönetmeni Morgan Spurlock tarafından çekilen kısa filmin adı tam da Musk’ın geçmişteki yorumuna sağlam bir gönderme yapan türden: “Fueled by Bullshit”.

Bağımsız network ajanslardan Droga5 New York tarafından yaratılan “Fueled By Everything” adlı seri, tanıtıcı nitelikteki kısa filmlerine devam edecek.

Marka, 2010 yılında Tesla’yla RAV4 modelinin elektrikli modelini yapmak için anlaşma imzalayıp geçen yıl bundan vazgeçip odağını yakıt pilli otomobil üretimine çevirmişti. Şimdilik az sayıda üretilen Mirai için artacak talep doğrultusunda gelecek yıl 2000, 2017 içinse 3000 araç üretmeyi amaçlıyor. Nascar yarışına katılan ilk hidrojen yakıtlı yarış arabası da yine Toyota Mirai oldu. Yarış dün Richmond’da gerçekleşmişti.

Toyota’nın Fuel Cell Sedan modelini ise Nisan ayında yaklaşık 40 bin Euro’ya Japon pazarında satışa çıkaracağını duymuştuk. Kısa süreli etkili, uzun süreli ise pek işlevsel olmadığı düşünülse de Toyota’nın kararlığının arkasına Japon hükümetinin desteğini alması kayda değer görünüyor.

Görsel; Youtube