Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota’dan Geleceğin Akıllı Şehri: Woven City

Toyota’dan Geleceğin Akıllı Şehri: Woven City

Toyota'nın tanıtımını CES 2020'de gerçekleştirdiği Woven City projesi geleceğin şehirleri nasıl olmalı sorusuna cevap veriyor.

Geleceğin şehirlerinde sürdürülebilirlik, temiz enerji ve yapay zeka gibi teknolojiler etkili başlıkları oluşturacak. Bu şehirlerin prototipi denilebilecek bir proje Toyota tarafından açıklandı.

Fuji Dağı’nın yakınlarında yer alan 175 dönümlük eski fabrikasını dönüştürerek sürdürülebilir bir şehir inşa etmeyi planlayan Toyota yakın geleceğin şehirlerinin nasıl görüneceği konusunda prototip denebilecek bir projeye imza atıyor. CES 2020’de açıklanan Woven City projesi dünyanın en fütüristik yerleri arasında olmaya aday gibi duruyor.

Sürdürülebilir bir ekosistem

Woven City, geleceğin yaşam şeklini oluşturması açısından eşsiz bir fırsat sunuyor. Şehrin tasarımında Bjarke Ingels Group CEO’su Danimarkalı mimar Bjarke Ingels ile çalışacak. Mimar ve ekibinin daha öncesinde Google yeni merkez binası, New York Dünya Ticaret Merkezi, San Francisco ve Vancouver şehrinde bulunan gökdelenler gibi yüksek profilli işlerde imzası bulunuyor.

Şehrin enerji ihtiyacını sıfır emisyonlu hidrojen yakıt hücresi teknolojisi sağlayacak. Hidrojen yakıt hücrelerinin ürettiği güce ek olarak çatılar foto-voltaik panellerle kaplanarak güneş enerjisinden de faydalanılacak.

Tamamen birbirine bağlantılı bu ekosistem akıllı evler, yapay zeka, otonom, robotik ve kişisel mobilite gibi teknolojiler geliştiren araştırmacılara hizmet verecek. Karbon ayak izini minimuma indirmek isteyen Toyota şehrin yapılarında çoğunlukla ahşap malzemeler kullanıcak. Geleneksel Japon ahşap doğrama teknikleri ile robotik üretim metotları birlikte kullanılacak.

Yollarda sıfır emisyonlu otonom araçlar yer alacak

Şehrin planında caddelerin kullanımı üç farklı tipe ayrılıyor. Otonom teknolojileri destekleyecek şekilde tasarlanan yolların birinde hızlı araçlar için bir yol buluyor. Bu yolda sadece sıfır emisyonlu ve otonom araçlar kullanılacak. Elektirikli scooter ve bisiklet gibi kişisel mobilite araçları için özel bir yol ve sadece yayalar için park benzeri yürüme yolları olacak. Yollar ve şehrin çevresi doğal bitki örtüsü ve hidroponik (topraksız bitki yetiştirme) ile çevrelenecek.

Woven City geleceğin teknolojilerini geliştirmek için önemli bir merkez olacak

Toyota başkanı Akio Toyoda küçük ölçekli dahi olsa bölesine bir şehir inşa etmenin geleceğin teknolojilerini geliştirmek adına önemli bir fırsat olduğunu söylüyor. Binaların ve araçların sensörler ve verilerle birbirleri ile bağlanacağı şehirde yapay zeka teknolojisinin sınırlarını test etmek mümkün olacak.

2 bin kişiyi ağırlama kapasitesi bulunan yerleşke yaşayan bir laboratuvar işlevi görecek. Bilim adamları ve endüstri partnerlerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra Woven City’de çalışanlar ve aileleri de bu şehirde yaşayabilecek. Belki de önümüzdeki 50 yıl içerisinde yeni şehir anlayışını belirleyecek olan Woven City’nin temelleri 2021 yılında atılacak.

Görsel: YouTube, Toyota