Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Yılın En Popüler Haberleri

[Bigumigu’da 2015] Yılın En Popüler Haberleri

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Sanat projelerinden reklam kampanyalarına, tasarımdan teknolojiye geçtiğimiz yılın en popüler 25 içeriği.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Yılın En Popüler Haberleri

2015 yılı boyunca reklamdan tasarıma, teknolojiden sanata birçok farklı alanda derlediğimiz konular arasında kimi içeriklerimiz diğerlerinden bir adım öne çıktı. Bir köşede sosyal sorumluluk, sosyal fayda gibi dünyaya ve çevreye fayda sunan çalışmalar bulunurken diğer köşede vizyoner kurgularıyla öne çıkan farklı sanat ve reklam projeleri de bu boyunca kendilerine özel bir yer ayırdı.

İşte, bu yılın en popüler 25 haberi:

İşte Lexus’un Uçan Kaykayı: Lexus Hoverboard

Lexus’un önce meraklandırıcı ön videosunu yayınladığı Hoverboard’un detaylı tanıtım videoları az önce Lexus YouTube kanalına yüklendi. Lexus’un “İmkansız olanı mümkün kılmak” felsefesini anlatmak için hayata geçirilen proje Slide adını taşıyor. Lexus’un 1 yıldan daha uzun süredir çalıştığı projede kaykayı geliştirmek kolay olmamış. İlk prototiplerden sonra Hoverboard’u sıvı nitrojen kapsülleri ve aşırı iletken (superconducting) bloklarla geliştirip, üzerinde gideceği zemini de sabit mıknatıslarla döşemeye karar vermişler.


Ortak Çalışma Alanı Evinize Geldi

Ortak çalışma alanları, Starbucks gibi cafe’lerde veya bu amaç için hizmet veren atölyelerde kendine yer buluyor. Fakat İsveç’te bağımsız çalışanlar tarafından kurulan Hoffice, ev ile dış ortam arasında harika bir denge yakalıyor. Bağımsız çalışanları eve davet ederek evi atölyeye dönüştürüyor. Tamamen ücretsiz olan bu topluluk yerel yayın yapan bir internet sitesinde yayınlanan makale Hoffice’in çalışma dinamiklerini anlatıyor. 10 – 12 kişi, bir sabah saat 10’da zili çalarak eve geliyor. Ve akşam mesaileri bitene kadar çalışmak üzere rahat bir alan seçiyorlar. Herkes kendi işiyle uğraşırken daha kolay odaklanıp fikir alışverişinde bulunabiliyor.


Umut Sarıkaya’nın Yeni Mizah Dergisi: Naber

Umut Sarıkaya’nın 2008’de niyetlendiği projesini sonunda hayata geçiriyor gibi görünüyor. Naber dergisiyle ilgili ilk bilgiler ekşi sözlük, last.fm’deki Semih Cumhuriyeti grubu ve Twitter’daki @ahlaksızve kullanıcısının tweet’i olarak öne çıkıyor. “Umut Sarıkaya’nın bir karikatürü vardı ya…” cümlesi, bir karikatürden çıkıp dergi formatına dönüşebilir. Ve hatta burada çizgi roman konseptinde seriler de yer alabilir. Perpetium Mobile videosu da bunun kanıtı olabilir.


Snickers Sokaklardaki Absürt Hataların Peşinde

BBDO New York’un hazırladığı eğlenceli kampanya, New York sokaklarında yapılan absürt hataları ortaya dökerken, Snickers’ın “Açken Sen, Sen Değilsin” mottosunu güçlendiriyor. Kampanya fikrini hayata geçirmek için, ajans ekibi kendini Manhattan ve Brooklyn sokaklarına atarak, saçmalıklardan bir demet bulmuş, yanlarına “Açken hata yaparsın” yazılı çıkartmaları yapıştırmış. Buldukları hatalar gerçekten de eğlenceli; metro istasyonunda ters yapıştırılmış balık desenli karolar, üzerinde hem “Giriş”, hem de “Girilmez” yazan bina kapısı, merdivenle ayrı telden çalan el tutma yerleri… Snickers, işte bunlar hep açlıktan deyip basmış yanlarına çıkartmaları.


Ağlayan Öğrencisini Güldüren Gökhan Öğretmen’e Türk Telekom’dan Sürpriz Tebrik

Van, Erciş’te görev yapan Öğretmen Gökhan Bulut, mesleğine, unvanına ve bunun getirisi olarak çocuklara karşı hissettiği sorumluluğu Facebook hesabından bir fotoğrafla paylaştı. Ve bu gönderi tüm doğal duygularla o kadar çok paylaşıldı ki sosyal medya üzerinde büyük bir sevgi ve takdir topladı. Türk Telekom da Van’ın Erçiş ilçesine gidip minik bir filmle teşekkürlerini iletmek için Ceyhun Yılmaz’la birlikte yola çıkmışlar.


Birbirinden Güzel Görünen Evlerdeki Aile İçi Şiddeti Bulunuz

Yeni Zelanda Sosyal Gelişim Bakanlığı’nın It’s Not Ok! isimli aile içi şiddeti durdurmak amacıyla bir süredir yürüttüğü kampanya kapsamında Home dergisiyle iş birliğine gidilmiş. FCB Yeni Zelanda’nın üstlendiği alt kampanya, Home dergisinin 58. ila 66. sayfalarına sinsice yerleştirilmiş bir makale görünümlü farkındalık kampanyası ve eylem çağrısı. Dergide 58. sayfaya geldiğinizde iyi niyetli bir tuzağın içinde olduğunuzdan haberiniz yok; tuzak sanki üst gelir grubu bir mahalledeki şık bir evin dekorasyonunun tanıtıldığı alelade bir makale gibi başlıyor.


Burger King’in Dünya Barış Günü İçin Ortak McWhopper Önerisine McDonald’s’tan Ret

Burger King, geçtiğimiz Çarşamba günü New York Times ve Chicago Tribune’de tam sayfa yer alarak, en büyük rakibi McDonald’s’a 21 Eylül Uluslararası Barış Günü için bir ateşkes ve örnek oluşturma teklifinde bulunmuştu: Burger King’in önerisine göre; iki fast food devi lezzetlerini birleştirdikleri McWhopper isimli bir ürün yaratacaklar ve bir günlük satışın geliri ise Uluslararası Dünya Barış Günü hakkında farkındalık yaratma amacındaki Peace One Day’e (Bir Günlük Barış) bağışlanacaktı. Ancak bu bir günlük barış teklifine Mc Donald’s’ın CEO’su Steve Easterbrook’tan olumsuz yanıt geldi.


Modern Kadına Tavsiye: Rahatla, Nefes Al, Bırak Gitsin

Sanctuary Spa’nın yaptığı bir araştırmaya göre İngiltere’de her 10 kadından 7’si üzerinde mükemmel bir kadın olabilmenin baskısını yaşıyor ve kadınların %80’i kendini yetersiz hissediyor. Sanctuary Spa’nın bu araştırma sonuçlarına dayanarak hazırladığı “Relax, Breathe & #LetGo” (Rahatla, Nefes Al ve Bırak Gitsin) kampanya videosu, şehir hayatının “modern” kadınlarına tekrar genç olamayacaklarını hatırlatıyor ve onları yoğun ve telaşlı hayat tarzları konusunda düşünmeye itiyor.


2 Yemek Kaşığı Tuz, 1 Bardak Su İle Sürdürülebilir Aydınlatma

SALt, Filipinler’in şebeke elektriğinin ulaşmadığı kırsal yerleşim bölgelerinde kullanılan mum, parafin ve pille çalışan ışık ve enerji kaynaklarının yerine daha çevreci, ucuz ve güvenilir bir alternatif sunuyor. Temelde sürdürülebilir bir aydınlatma alternatifi olan SALt’ı çalıştırmak için gereken tek şey, Filipinler’de bulunması oldukça kolay olan tuzlu su.


Uçurumun Ortasına Kurulmuş Kapsül Evler

Natura Vive, Cuzco yakınlarında bulunan El Valle Sagrado’nun (Kutsal Vadi) dik kayalıkları üzerine üç konaklama evi kondurmuş. Skylodge isimli, tamamı şeffaf tasarlanmış olan kapsül evler; cesur misafirlerini yerden 122 metre yükseklikte, yıldızlarla iç içe, bol adrenalinli bir deneyime davet ediyor.


Toprağa Ekilebilir Kahve Kartonları

Reduce. Reuse. Grow. projesi kahve müdavimlerinin gün içerisinde en çok temas ettiği ürüne odaklanıyor, karton kahve bardakları. Birçok kahve kartonu geri dönüştürülen artıklardan yeniden üretilse de mevcut atıkla yeniden üretmek kısır döngüyü besleyen bir mekanizma değil. Ancak Kickstarter’da fonlanan bu proje döngüyü başa sararak kartonu ağaca dönüştürüyor. Doğayı tahrip noktasında besliyor. Bünyesinde üç farklı ağacın tohumunu barındıran bardaklar bulundukları coğrafyaya bağlı kalmadan filizlenebiliyor. Her iklim yapısına göre farklı bir ağacı yeşerten kartonlar kişisel bahçe, şehir içindeki azalan toprak alana veya doğadaki bir bölgeye ekilebiliyor.


Hint Ezgileriyle Aç Bir Coca-Cola

Coca-Cola, yeni reklam filminde ünlü Hint şarkısı “Why This Kolaveri Di”yi kullanmış. Şarkının orijinal sözlerinin Coca-Cola’ya ilk ilhamı verdiği aşikar. Daha önce de aynı şarkı üzerinden, Coca-Cola’ya göndermesi olan espirili bir video yapılmıştı. Özcan Deniz ve Sıla’nın hem yaptıkları düetle hem de danslarıyla yer aldıkları reklam filminde koreografi ve görüntülerin hakkı verilmiş.


Ali Taran’ın 2015 Seçimleri İçin Hazırladığı CHP Kampanyası

Mart başında seçim kampanyası için Ali Taran’la anlaştığını açıklayan CHP’den kampanyanın ilk filmi geldi. “Milletçe Alkışlıyoruz” adlı filmde şimdilik sadece sokak duvarlarına şablonla boyanmış yazılamaları görüyoruz. Arka planda da “milletçe alkışlıyoruz” sözü akılda kalıcı bir ritmle tekrarlanıyor.


Paris’te 600 Açıkhava Panosu Ele Geçirildi: Hedef, İklim Zirvesine Katılan Liderler Ve Sponsor Markalar

Paris’te 600 açıkhava panosundaki posterler, Brandalism isimli çevre aktivistleri tarafından daha dürüst versiyonlarıyla değiştirildi. İklim Zirvesi’ne katılan liderler ve zirvenin sponsorlarını hedef alan posterleri 80 farklı sanatçı hazırlamış ve aktivistler pano görevlileri kılığına girip panolardaki posterleri tek tek değiştirmiş. Aralarında Total, Air France, Dow Chemicals, GDF Suez ve Volkswagen’ın da bulunduğu sponsor markaların iklim değişimiyle aralarındaki gerçek bağı ortaya koyan korsan faaliyet, yeni yapılan alternatif (ve daha gerçekçi) posterlerle ortaya kondu. Bu arada grubunu, posterleri astığı 600’ün üzerindeki açıkhava panosu da yine İklim Zirvesi’nin sponsorlarından JC Decaux’a ait.


Türkiye Popüler Kültürüyle Süslenmiş Oscar Afişleri

Anaakım sinema dünyasının en iyi filmlerinin seçileceği Akademi Ödülleri sahiplerini bulacak. Yüksek tansiyon ve haklarında yazılar onlarca söylentiye rağmen filmlerin tek beklentisi o minik altın adama kavuşmak. Oscar adayı filmlerin anlattığı hikayeleri samimi olarak afişlere yansıtan işlerden sonra Onur Kurnaz ve Sevil Yılmaz da Türkiye’deki popüler kültür yansımalarıyla yorumladı. Filmlerin temalarıyla yerel mîm’leri birleştiren çalışma hem gündemden hem de sosyal medyadaki işlerle besleniyor.


Görsel Efektsiz Derisini Kazıyan Bir Adamın Hikayesi

Londra Film Okulu öğrenci tarafından mezuniyet projesi olarak hazırlanan ve Maria Hummer’ın öyküsünün görselleştirildiği bir proje; “He Took His Skin Off For Me.” Sevdiği kız için kendi derisini yüzen bir adamın ilişkisinde ulaşabilecekleri en iyi noktaya gelecekleri düşüncesiyle başlıyor. Hiçbir görsel efekt kullanılmaması ve her çekim günü 8 saat yapılan makyaj filmin değerini artıran en büyük etken. Ben Aston ve Fiona Lamptey’in yapımcılığı üstlenirken projenin arkasında 2 yıllık emek ve 217 Kickstarter destekçisi yer alıyor.


Dünyada İki Tip İnsan Olduğunu Kanıtlayan İllüstrasyonlar

Lizbonlu sanat yönetmeni Joao Rocha, bu küçük alışkanlıklarımızı karşılaştırmalı olarak resmettiği bir illüstrasyon serisi hazırlamış. Rocha, illüstrasyonlarında insanları iki gruba ayırmış ve son derece minimal, net çizimlerle bu iki insan grubunun birbirine zıt alışkanlıklarını resmetmiş. illüstrasyonların en az birkaç tanesinde kendinizi bulacağınızdan eminim. Serinin diğer illüstrasyonlarını 2 Kinds of People Tumblr hesabında arşivliyor.


Tırların Arkasına Yerleştirilen Dev Monitörler Trafikte Hayat Kurtarıyor

Samsung Arjantin, Leo Burnett Buenos Aires ile birlikte hazırladığı kampanyada özellikle tek gidiş-tek geliş yollarda büyük tehlike yaratan bu duruma dahice bir çözüm geliştirmiş: The Safety Truck. Samsung tırlarının önlerine yerleştirilen hem gece hem gündüz görüşüne sahip kablosuz kameralar, tırların arkasında bulunan, dört monitörden oluşan dev ekrana tüm yol görüşünü aktarıyor ve böylece arkada seyreden sürücüler gerektiğinde güvenli bir şekilde tırları sollayabiliyorlar.


SEK’ten Hipsterları Ağlatan Soğuk Kahve

SEK, Soğuk Kahve ürünleri için BLAB tarafından hazırlanan yeni kampanyasında doğrudan bu kitleyi hedef alarak zayıf noktalarından vurmuş. Butik kahvecilerde karmaşık isimleriyle servis edilen kahveler ne kadar havalı görünse de bir hipster yanlış telaffuz ettiğinde histeri kriziyle baş başa kalabiliyor. Sabah kahvesini alıp postacı çantasıyla yürüyen hipster’ımız cekedini giymek için kırk takla atsa da karizmasını bozmadan emeline ulaşamıyor. Hele bir de entellektüel kimliği ve ana akımı reddedişiyle kendini anlamlandıran hipster’ımızın espadrillerine kahve damlası düştüğü zaman topluma karşı kurguladığı kompozisyon yerle bir oluyor.


Kolunu Duvardaki Deliğe Sokmaya Cesaret Edene, Sürpriz Dövme!

New York’taki Milk Gallery’de düzenlenen 3 günlük bir sergi ve performans sanatı kapsamında Saved Tattoo’nun dövme sanatçısı Scott Campbell ile beraber “Whole Glory” isimli bir etkinlik düzenlendi. Katılımcılar, tüm gün boyunca Milk Gallery’de bekleyerek saat 3’te yapılacak çekilişteki şanslı isimler olmayı umdu. Kazananlar ise duvar dibindeki bir sandalyeye oturup kolunu deliğin içine sokup sonucu beklemeye başladı. Adeta bir sürpriz yumurta gibi ne çıkacağı belli olmayan bir seanstan sonra Scott Campbell’ın yaptığı izometrik, nokta işi dövmelerden biriyle ayrılıyorlar.


Boyner’den Yeni Logo

Boyner, yeni logo tasarımıyla; güçlü, modern, sade ve sıcak bir imajla yeni kurumsal kimliğine kavuştu. Günümüzün evrensel tasarım öğelerini içinde barındıran yeni logo, aynı zamanda zamanla eskimeyecek, modası geçmeyecek bir nitelikte tasarlandı. Tasarlanan yeni logo, ilk olarak İçerenköy, Şaşkınbakkal ve Metrocity mağazalarında müşterilerin karşısına çıkacak. Müşterilerinin alışveriş tecrübelerini değiştirmeyi hedefleyen, yeni logosuna paralel olacak yeni mağaza tasarımı ve konsepti, ilk olarak İstinye Park mağazasında uygulanacak.


Instagram Modeli, Paylaştığı “Mükemmel” Fotoğrafların Ardında Yatan Gerçekleri Açıklıyor

18 yaşındaki model Essena O’neill, çoğu insanın hayalini kurduğu 718 bin takipçiye sahip parlak bir “Instagram kariyeri”ni ve birçok markayı avucunun içinde tutarken; bir anda hepsini bırakıp, paylaştığı “mükemmel”, “kusursuz”, “mutlu” ve “güzel” fotoğraflarının altında, fotoğraf çekimlerinin arkasında yaşadığı gerçekleri deşifre etti. Geçtiğimiz haftaya kadar Instagram’da belli bir ücret karşılığında markaların birbirinden güzel ve pahalı giysileri içinde poz verip kendi hesabından paylaşan Avustralyalı O’neill, geçtiğimiz hafta bir anda hesabından 2.000 fotoğrafı sildi ve Instagram hesabının adını değiştirdi: “Social Media Is Not Real Life.”


3. Köprüye Gizlice Tırmanan Gençlerin Nefes Kesen Videosu

Pavel Smirnov ve Özcan İpar, İstanbul’un kuzeyine inşa edilen 350 metre yüksekliğindeki 3. köprüye tırmandı ve en uç noktasından bir selfie ile bu macerayı taçlandırdı. İstanbul’un kuzey ormanlarını, doğal yaşamı ve dolayısıyla İstanbul ile çevresinde kalan tüm bölgedeki ekosistemi değiştirip bozacak olan 3. köprü; tüm olumsuz görüşlere rağmen inşa edildi ve hayatımızın bir başka acıklı manzarasına dönüştü. Köprü henüz trafiğe açılmamış olsa da bölgeye erişim alternatif yollarla gerçekleşebiliyor. Pavel Smirnov ve Özcan İpar da Türkiye’nin en yüksek köprüsü gibi “en”lerle süslenmiş bir unvanına sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kendi yöntemleriyle giriş yaptı ve başlarına yerleştirdikleri GoPro’larla filmleştirdi.


Türkçeleştirince Havası Sönen Markalar

Ogilvy İstanbul’dan kıdemli reklam yazarı Erşan Develier ve kıdemli sanat yönetmeni Burcu Günister ise bu küresel markalar Türkçeleştirildiğinde anlamlarının ve tüm marka algısının değiştiğinden yola çıkarak logolarını ve kimliklerini yerelleştirmiş. Sonuç ise Head & Shoulders gibi havalı bir isim, hayat bilgisi ders müfredatı gibi Kafa & Omuzlar’a; Bridgestone ise Anadolu’da bir yöre gibi Taşköprü’ye dönüşmüş. Endüstri gözetmeksizin yerelleşen markalar, yerel isimlerle ülkemizde faaliyet gösterseydi şu anki kadar popüler olabilirler miydi sorusu da bir merak konusu.


Türk Lirası’na Modern Banknot Tasarımları

Sanat yönetmeni Orhan Okay, Türk Lirası’na modern bir tasarım alternatifi sundu. Sanat ve tasarım açısından minimalist çizgiye yakın, modern dünya trendlerini takip eden tasarımlar aynı zamanda günlük kullanım detaylarına da sahip. Banknotları cüzdan içindeki kullanımına göre boyut-orantısal hiyerarşiyle ölçeklendiren Okay, görsellerin ve diğer öğelerin yerleşimini de altın orana göre şekillendirmiş. Banknotlar el değiştirirken yatay değil dikey hareket ettiğini gözlemleyen tasarımcı, bu detayla birlikte banknotların bir yüzünü dikey, diğerini yatay tasarlamış.

Görsel; Orhan Okay