Dünyanın en tanınmış iletişim ajanslarından Wunderman Thompson’ın bünyesindeki Innovation Group, her yıl olduğu gibi yeni yılı kapsayan The Future 100 raporunu yayınladı. The Future 100: 2023 adlı çalışma, tüketici davranışlarındaki değişimin yanı sıra kitlelere yayılarak akım haline gelmesi beklenen yaratıcı yenilikleri ve gelişmeleri paylaşıyor.
Bu yıl dokuzuncusu yayınlanan rapor, 10 farklı konuda 10 ana trendi baz alarak 100 farklı eğilimi inceliyor. Wunderman Thompson Intelligence Küresel Direktörü Emma Chiu raporla ilgili “”Zorlu bir ekonomi, siyasi istikrarsızlık ve çevresel bozulma devam ederken tüm işaretlerin kasvetli ve kaotik bir görünüme işaret etmesi gereken bir yılda, markalar için sonsuz fırsatların olduğunu gördük.” yorumunda bulunurken, insanların süregelen zorluklara karşı halen neşe ve dayanıklılık göstermeye devam ettiklerine dikkat çekiyor.
Chiu ayrıca Wunderman Thompson Intelligence tarafından “Joyconomy” olarak ortaya atılan “Feel-Good Feeds” ve “Ageless Play” gibi trendlerin yükselişinin, tüketici arzularına karşılık verecek markalar için ilham verici fikirler barındırdığını belirtiyor. “The Future 100: 2023” raporunda konu başlıklarında öne çıkanları sizler için Türkçe olarak özetliyoruz. 226 sayfalık raporun tamamına Wunderman Thompson internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Kültür, Teknoloji ve Metaverse, Seyahat ve Konaklama, Markalar ve Pazarlama, Yiyecek ve İçecek, Güzellik, Perakende, Lüks, Sağlık kategorilerinde öne çıkan trendler şöyle:
WTFx100!
.
The Future 100 Report: 2023’ is now live – get our latest research on 100 bitesize trends to put on your radar and drive growth in the year ahead!
.
Download here 🔗 : https://t.co/RY49LhBwPb
.#WunThompson #WTFx100 #Future100 #Future1002023 pic.twitter.com/iYvioM94gI— Wunderman Thompson (@WunThompson) January 18, 2023
Kültür
AR’ın Yükselişi ve Toplulukların Gücü
Metaverse çeşitli marka aktivasyonlarıyla giderek daha fazla hayatımıza yerleşirken, AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisi de bu anlamda öne çıkmaya devam edecek. Hollandalı teknoloji yayıncısı Bright’a konuşan Apple CEO’su Tim Cook, internetsiz hayatı hayal etmek bugün nasıl zorsa, AR olmadan önceki hayatı hayal etmenin de giderek zorlaşacağını söylüyor. Dijital etkileşimde sürükleyici deneyimlerin çeşitlendiğini göreceğimiz önümüzdeki döneme, dijital ve fiziksel dünya arasındaki sınırların iyice bulanıklaştığı yeni bir gerçeklik baskın şekilde hakim olacak.
Önceki yıllarda bireysel influencer’lara odaklanan The Future 100, bu yıl topluluğun gücüne dikkat çekiyor. Rapora göre dijitalde saflar sıklaşıyor ve web3 tabanlı yaratıcı topluluklar dijital ekosistemi dönüştürüyor. Kendi kripto para birimine sahip, markalar ve kreatifler için üretim yapan bir içerik topluluğu olan Pools ile metaverse platformu oluşturmak için içerik geliştiricileri bir araya toplayan bir diğer topluluk Mona bu konuda dikkat çekilen örneklerden ikisi. Ekim 2022’de yapay zekâ destekli Creative Cloud uygulamalarını duyuran Adobe’un Başkanı David Wadhwani de, içerik oluşturucu ve geliştiricilerle iş birliğini desteklediklerini açıklamıştı.
İklim Değişikliğinin Kültürel Etkileri
Küresel iklim krizi, kullanıcı davranışlarını değiştiren önemli bir etken olarak ortaya çıkarken, fiziksel ve mental sağlık için doğa odaklı yaşamak yeni gerçekliğimiz haline geliyor. Özellikle pandemi sonrası artan ruh sağlığı ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına yönelik ilgi sürüyor. Bilinçli tüketiciler alışkanlıklarını gözden geçirerek doğaya duyarlı markaları tercih etmeye devam ediyor. Bu noktada söylemlerden çok eylemler hem tüketici hem de markalar nezdinden önem kazanıyor.
Wunderman Thompson Intelligence’ın 2021 yılında gerçekleştirdiği bir anket çalışmasına göre Z kuşağı katılımcıların yüzde 72’si iklim değişikliğinin etkileri konusunda kaygılı; yüzde 70’i ise iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yaşam tarzlarında köklü değişiklikler yapmaya hazır. Bu eğilimin bir uzantısı olarak video oyuncuları, sosyal medya influencerları gibi dijital içerik üreticiler ekran dışındaki hayatı işaret eden doğa ve çevre odaklı içeriklere artık daha fazla alan ayırıyor ve aktivist bir yaklaşım benimsiyor. Örneğin TikTok’taki bir çevre topluluğu olan #ecotok yaklaşık 835 milyon görüntülemeye sahip. Arkadaşlarıyla birlikte New Orleans’ın ilk cam geri dönüşüm fabrikasının kurulmasına öncülük eden Franziska Trautmann, Z kuşağı aktivistlerden biri.
Epic Games’in kuraklık gibi çevresel zorluklarla mücadele ederek doğada bir yaşam alanı kurulması üzerine kurgulanan Timberborn oyunundan bir görsel
Dijital Dünyadaki Mülkiyet Sorunu
Dijital dünyada oluşturulan içeriklerin sahipliği bir süredir tartışılan bir konu. İçerik üreticilerin sosyal medya hesaplarını üyelerine ait ilgi alanına dayalı kulüpler halinde yeniden düzenleyen bir topluluk olan Niche, dijitaldeki aidiyet sorunsalına yeni bir yaklaşım getiren şirketlerden biri. Future 100’e göre son olmayacak. Örneğin dünyanın ilk NFT restoranı Flyfish Club‘ın CEO’su David Rodolitz, “Esas olarak üyeliğe değil, sosyal deneyim kiralama olanağına sahipler.” sözleriyle kendi yaklaşımlarını özetliyor. Dijital içeriklerin mülkiyetiyle ilgili özellikle NFT’ler yeni iş modeli potansiyelleriyle paradigmayı değiştirecek.
Cesur Renklerin ve Zanaatkârların Dönemi
Çarpıcı, parlak ve cesur renklerin mutluluk ve iyimserlikle bir ilgisi var. 2023 yılının rengini Viva Magenta olarak açıklayan Pantone, alışılmadık bir zaman için alışılmadık bir gölge olarak tanımladığı rengin iyimserliği ve neşeye atıfta bulunduğunu ifade etmişti. Valentino’dan Jean Paul Gaultier’e lüks moda mutluluğun renklerini hemen benimsedi ve 2022-23 koleksiyonlarında geniş bir renk paletiyle bu eğilime karşılık verdi. Belirsiz ve zorlu zamanlara rağmen güçlü bir enerji patlamasına benzeyen canlı renklerin kullanımı pek çok alanda karşımıza çıkabilir.
Sanayileşerek gelişmiş ekonomiler birer birer tökezlerken önümüzdeki dönem fabrikasyon üretimi bir kenara bırakarak el emeğinin artan değerine, zanaatkârların ve mikro girişimcilerin yükselişine şahit olacağız. ABD’de şimdiden bir akım haline gelmiş durumda. Her üç kişiden ikisi zanaat gerektiren yeni işlere yöneldiğini belirtiyor. Vogue’un Eylül 2022 tarihli sayısında yer verdiği pazarlama uzmanı Delsy Gouw, tığ işi hobisini tam zamanlı bir işe dönüştürdüğünü anlatıyor.
Sanal Sahiplikler
1990’ların popüler sanal evcil hayvanı Tamagotchi’yi hatırlayanlar için metaverse evrenindeki dijital hayvan sahipliği fikri yabancı sayılmaz. Önümüzdeki dönemde çeşitli örneklerini görmeye devam edeceğimiz bu konudaki önde gelen şirketlerden biri olan Tiny Rebel Games tarafından oluşturulan Petaverse Network, Ethereum üzerinden kedi beslemeyi mümkün kılmak için çalışırken; üç boyutlu köpekler geliştiren The Digital Pets Company, yapay zekâ destekli NFT olarak doğrulanmış köpekler yaratıyor.
Teknoloji ve Metaverse
Engelli bireyler için teknoloji ve erişimi kaynaştıran techessibility kavramı, teknolojik tasarımlarda daha fazla yer bulacak. Örneğin Instagram Mart 2022 itibarıyla videoda otomatik yazı oluşturma seçeneğini içerik oluşturucular için varsayılan standart haline getirdi. Dünya genelinde 1 milyar insanın çeşitli fiziksel engellere sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu noktada uygulamalar ve cihazlarda kapsayıcılık tasarımın temel çıkış noktalarından biri olacak.
Daha Gerçekçi Avatarlar, VR Flört ve Sivil Toplum Hareketi Olarak Web3
Dijital yaşam tarzları geliştikçe insanlar sanal dünyadaki kimliklerine yönelik daha fazla kafa yoruyorlar. Bunun çeşitli örneklerine 2022 yılı boyunca Bigumigu’da yer vermiştik. Gelişen avatarlarla birlikte daha ayrıntılı sanal kimlikler inşa etmek mümkün olacak. Öte yandan BeReal’ın yalnızca günün belli zamanları paylaşıma izin vermesi gibi belli ritüellere sahip uygulamaların kullanıcıları yakalamada başarılı olacağı tahmin ediliyor. Bu eğilimin iyi bir adaptasyon örneği olarak ünlü kelime oyunu Wordle, yalnızca Perşembe günleri bir flört uygulamasına dönüşerek bekarları oyun üzerinde eşleştiriyor ve sohbet etmelerine izin veriyor.
Yeri gelmişken flört uygulamalarında eğilimin sanal gerçeklik (VR) teknolojilerine doğru kaydığını ekleyelim. Rapor, başarılı uygulama örneklerinden biri olan VR flört uygulaması Flirtual‘a atıfta bulunuyor. Flirtual CEO’su Anthony Tan’a göre diğer dijital platformlara kıyasla VR’da aşık olmak daha kolay.
Web3’teki satın almalar fiziksel dünyadaki sosyal sorunlara destek olmaya devam edecek. Nisan 2022’de Epic Games ve Xbox, Ukrayna’daki insani yardım çabalarını desteklemek amacıyla 144 milyon dolar topladıklarını duyurmuştu. Markalar metaverse çalışmalarını toplumsal iyilik için bir güce dönüştürebilirler. Önümüzdeki dönemde Web3 teknolojileri ayrıca bankacılık ve ödeme sistemleri ile navigasyon teknolojilerini de dönüştürmeye devam edecek.
Pozitif Enerji ve Sürdürülebilirlik
Film ve sinema gibi eğlence sektörlerinde artırılmış gerçeklik kullanımı birbirinden gelişmiş deneyimler sunmaya devam edecek. Bu eğilim izleyicilerin içeriklerle olan etkileşim şeklini de dönüştürme potansiyeliyle Future 100’e göre markalar açısından fırsatlar sunuyor. Bilhassa Twitter’ın başarıyla körükleyerek yarattığı toksik ortamın aksine rapora göre uygulama geliştiriciler, dijital dünyada pozitifliği destekleyen yeni platformlar geliştirmek için çalışıyor. Bu trend bağlamında uygulama ve platformlar akışlarını iyileştirerek iyi hissettiren akışlar oluşturmak için kendilerini yeniden formüle ediyorlar.
Markaların gerçek hayatta dillerine pelesenk olan sürdürülebilirlik, metaverse evreni için de önemli bir trend olarak öne çıkıyor. Crypto Climate Accord’un kurucularından biri olan Ripple, 2030 yılına kadar karbon ayak izini sıfırlamayı hedefliyor. Gucci, dünyanın ilk büyük küresel karbon nötr blok zinciri olan XRP Ledger üzerine inşa edilmiş sürdürülebilir bir kripto çözümünden ödeme kabul ediyor. Burberry, herhangi bir kripto madenciliği gerektirmeyen ikinci NFT koleksiyonunu Haziran 2022’de Blankos Block Party’de piyasaya sürdü.
Seyahat ve Konaklama
Ne Kadar Benzersiz ise O Kadar Tercih Edilebilir
Pandemi sonrasında insanlar arasında cruise gemileriyle çıkılan uzun deniz yolculukları gibi hayatlarında sadece bir ya da birkaç kez deneyimleyebilecekleri seyahatlere ilgi arttı. Benzersiz seyahat deneyimi arayışı, markaları da benzersiz deneyimler kurgulamaya itiyor. Bunun en başarılı örneklerinden biri düzenlediği bir yarışmayla dünyanın en absürt 100 evinin inşa edilmesine neden olan Airbnb. Airbnb’nin projesinin detaylarına bu haberimizden göz atabilirsiniz.
Bunun yanı sıra iklim değişikliği seyahat alışkanlıklarını değiştiren önemli bir unsur olarak burada da karşımıza çıkıyor. Gezegen giderek daha fazla ısınırken ve son yılların en sıcak kış mevsimlerini yaşarken soğuk iklimli destinasyonlara talep artıyor ve geleneksel tatil konseptleri giderek farklılaşıyor. Fiziksel dünyada artan mobilite, metaverse evreninde de kendini gösteriyor. Renault, sanal otomobil üretimi için The Sandbox ile ortaklık kurarken; Volvo, yeni elektrikli aracını 2022 yazında metaverse’te piyasaya sürdü. Mercedes, ilk sanal gösteri otomobilin lansmanını geçtiğimiz yıl gerçekleştirdi.
Global Wellness Institute 2022 verilerine göre 2025 yılına kadar küresel sağlık turizminde en hızlı büyüyen alanın cinsel sağlık olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde cinsel sağlığa yönelik workhop ve atölyelerin yer aldığı seyahat ve konaklama teklifleri tüketiciler nezdinde yoğun bir taleple karşılık bulacak. Future 100’e göre 2023 yılının üç trend destinasyonu ise Fas, Kyoto ve Tanzanya.
Gerçek dünyadaki konaklama şirketlerinin metaverse evreninde birer şubelerini açarak metatravel trendindeki yerlerini aldıklarını göreceğiz. Örneğin tasarım odaklı bir otel olan Leven, 2009 yılında Manchester’da açtığı ilk otelinin ardından ikinci otelini 2022 yılında Decentraland’de açtı. Londra’da eski metro istasyonları ve tünellerin yeniden inşa edilerek Londra Ulaşım Müzesi olarak ziyaretçilere açılması veya Çernobil’e düzenlenen turlar gibi daha önce erişilemeyen alanların ulaşılabilir hale gelmesi seyahat alanındaki dikkat çeken eğilimlerden bir diğeri. Wunderman Thompson’a göre seyahatseverlerin yüzde 73’ü konfor alanlarından çıkarak sınırlarını zorlamak istiyor.
Markalar ve Pazarlama
Sanal Marka Elçileri, VIP NFT’ler, Web3’te Marka Güvenliği
Geçtiğimiz yıl modadan fast-food’a çeşitli sektörden çok sayıda markanın web3 girişimlerine ve metaverse projelerine şahit olduk. İlk giriş yapan olmanın cazibesini kaybettiği bu yeni oyun alanında markaların yeni dönemde gelişmiş stratejilere ihtiyaçları olacak. Bu noktada sanal marka elçileri, web3’te yenilik peşindeki markalara yardımcı olabilir. Konuklara QVerse aracılığıyla rehberlik eden Qatar Airways’in yeni kabin ekibi üyesi “metahuman” Sama gibi.
Eylül 2022’de outdoor şirketi Patagonya’yı dünyaya bağışladığını açıklayan milyarder Yvon Chouinard’ın bu kararı, geri kalan tüm markalar için Dünya’ya karşı olan sorumluluklarına ilişkin yeni bir çıta belirledi. Görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir karar olan bu adım, dönüşmeyi reddeden markalar için bir anlamda etkili bir baskı unsuru oldu. Çevreye duyarlılığın yanı sıra kapsayıcılık, temsiliyet çeşitliliği ve aynı anda hem gerçek hem sanal dünyada birden fazla duyuya hitap ederek deneyimler sunmak Wunderman Thompson’ın markalar için öngördüğü trendlerden bazıları.
Bunların yanı sıra özel ve sınırlı üretim VIP NFT’ler marka sadakatine yeni bir boyut getirecek. Nike Virtual Studios’un Başkan Yardımcısı Ron Faris, “Sanal bir ayakkabıya baktığımızda sadece ayakkabıyı görmüyoruz. Bu, bir gün fiziksel bir ürün için ön siparişin kilidini açabilecek bir ayakkabı veya sahibine bir gün tasarımcılarımızla özel bir sohbet imkanı sağlar. Sanal bir ürün satın almanın sonu olmadığını öğreniyoruz.” sözleriyle satın alma yolculuğunun marka deneyiminin yalnızca başlangıcı olduğuna dikkat çekiyor.
Gartner araştırma şirketi 2026 yılı itibarıyla her 4 kişiden birinin günde en az bir saatini metaverse evreninde geçireceğini tahmin ediyor. Bu gibi tahminler, markaların marka güvenliğini başka bir boyutta değerlendirmelerine neden oluyor. Aralarında Rolex, Hermès, CVS, Coca-Cola, Nike ve Mastercard’ın bulunduğu büyük şirketler metaverse üzerinde marka, logo ve dijital varlıklarını koruyabilmek için gerekli tescil başvurularını yaparak bu bağlamda hukuk birimlerini yeniden yapılandırıyor.
Kapsayıcılık ve Herkes için Oyun Zamanı
Markalar için kapsayıcılık tasarımda da kendini gösterirken, önümüzdeki dönemde engelli bireyler için uyarlanabilir ve erişilebilir ürünler geliştirmek veya mevcut ürünlerini onlara uygun şekilde yeniden tasarlamak önem kazanıyor. Örneğin kahvaltılık gevrek markası Kellogg’s Avrupa genelindeki ürünlerine Navilens kodları ekledi ve mısır gevreği kutuları üzerindeki besin değerlerinin telefonla kolayca taranarak görme engelliler tarafından okunabilmesini sağladı.
Future 100 raporunun en başından beri vurgulanan ve teması sayılabilecek kadar atıfta bulunulan neşe, Ageless Play trendiyle markalar için işlerine biraz çocuksuluk ve eğlence katmaları gerektiği anlamına geliyor. Zira salgını, savaşı, ekonomik krizleri derken son yıllarda tatsız zamanlar yaşayan yediden yetmişe herkesin biraz oyun ve eğlenceye ihtiyacı var. Örneğin McDonald’s geçtiğimiz Ekim ayında çocuk menüsü Happy Meal’in yetişkin versiyonunu piyasaya sürdü.
Yiyecek ve İçecek
Uçuk, Doğa Merkezli, Dijital ve Özel Üyelikli Deneyimler
Lav akıntısında kavrulan yemekler, volkanik mutfak deneyimleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu yıllandırılan 2 bin şişe Petrus ile seyahat ve konaklamada sınırları zorlayan deneyimler, yeme-içme sektöründe hayal gücünü zorlayan uç ve yaratıcı deneyimlere evriliyor. Örneğin OceanSky Cruises 2024 yılında Kuzey Kutbu’na gurme tur düzenlemeyi planlıyor. Bunun yanı sıra yeni lezzetleri metaverse evreninde piksel piksel tatmak isteyenler için yeni girişimler mevcut. İlk olarak Mayıs 2022’de Fortnite’ta kullanıma sunulan Coca-Cola Zero Sugar Byte, taze metaverse lezzetlerinden biri. Future 100’e göre bu alandaki örnekler ve yeni yorumlar artarak devam edecek.
Özellikle Z kuşağının düşük düzeydeki alkol tüketme alışkanlığına dikkat çeken rapor, azalan alkollü içecek talebinin alkolsüz içeceklerde daha rafine ürünler geliştirilmesine ve bar konseptlerinde farklılaşmaya neden olacağını belirtiyor. Yemek yarışmalarına olan kültürel ilgi ise konsept değiştirerek devam ediyor. Hulu platformunda yayınlanan Chefs vs. Wild programı gibi mutfakla doğayı bir araya getiren maceracı içerikler ön plana çıkacak.
Yalnızca özel üyelerine kişiselleştirilmiş olarak hizmet veren clubstoranlar, ultra elit yemek deneyiminin yeni adresi olurken; yayın platformlarıyla alıştığımız abonelik seçenekleri fine-dining konseptinde yaygınlık kazanacak. Yıllık ücret karşılığında 12 çeşitten oluşan lüks bir omakase ziyafeti için yılda en az dört rezervasyon zorunluluğu bulunan özel üyelerine hizmet veren Miami’deki Haiku, bu trendin örneklerinden biri.
Meksika mutfağının önemli bir parçası sayılan ve Orta Amerika’ya özgü achiote ağacının tohumlarından elde edilen turuncu-kırmızı renkte bir çeşni olan Annatto, Japon mutfağının popüler malzemesi Sansho karabiber ve Amerika kıtasına özgü kafeinli bir bitki olan Yaupon 2023 yılında dünya mutfaklarında daha sık göreceğimiz trend malzemeler arasında yer alıyor.
Rusya ambargosu nedeniyle Avrupa’da baş gösteren enerji krizi, mutfaklarda da kendini gösteriyor ve şefleri yeni pişirme yöntemlerine eğilmeye teşvik ediyor. Az elektrik kullanarak ya da hiç kullanmadan çeşitli fermentasyon yöntemleriyle sunulan yemekler yaygınlaşıyor. Bunun yanı sıra giderek daha fazla restoran geri dönüşüm konusuna eğilerek bu alanda harekete geçiyor. İsveç’in Göteborg kentinde Vrå restoranı bunlardan biri. Restoran yerel tasarımcı Carolina Härdh tarafından gıda atıklarından üretilen mobilyaları kullanıyor.
Güzellik
Vücudumuzun biyolojik saati olarak bilinen sirkadyen ritim, güzellik trendlerinde öne çıkarken markalar ürün geliştirmede cildin gün içinde bulunduğu farklı aşamaları dikkate alıyor. Ürünler uyku gibi sirkadyen ritmin unsurlarının tetikleyerek aktif hale getireceği şekilde formüle ediliyor. Zihin ve cilt arasında bağ kuran markalar, kendisini tükenmiş hisseden tüketicilere hitap ediyor. Örneğin 2020 yılında piyasaya çıkan Selfmade adlı kozmetik markasının kurucusu Stephanie Lee, psikodermatolojinin bir bilim dalı olduğuna dikkat çekerek markasını “duygusal açıdan zeki ilk kişisel bakım ürünü” olarak tanımlıyor.
Güzellik kategorisinde bitkiler ve mantarlardan üretilen içerikler yaygınlaşırken cilt bakımı giderek sağlık bakımı ile eşanlamlı hale geliyor. Kompostlanabilir ambalajlar, sanal parfümler, bitki bazlı ve biyoteknolojik ürünlerle retinol alternatifi olan Rambutan bu alanda öne çıkan trend ve eğilimler arasında yer alıyor.
Perakende
.SWOOSH adlı yeni platformuyla Nike gibi hem fiziksel hem dijital dünya için müşteri deneyim alanları yaratmak; konuşmayı metne dönüştürme teknolojisinden yararlanan Starbucks gibi kapsayıcı teknolojilerden yararlanarak erişilebilirliği artırmak; fiziksel alanlarda Nisan 2022’de Londra’daki mağazasını tamamen suni pembe kürkle kaplayan Balenciaga ve Paris’teki Louvre’da gerçek boyutlu bir oyuncak yarış pisti yaratan Louis Vuitton gibi sürreal ve sofistike tasarımlara imza atmak; bir pazar yeri olarak Web3’ü benimsemek; küresel çapta artan yaşam maliyetleri nedeniyle onarım hizmeti sunan H&M gibi sunulan ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik çözümler sunmak Future 100’deki perakende trendlerinden.
Future 100’e göre sanal perakendenin geleceği, zorlaşan ekonomik koşulların markaları yeni çözümler üretmeye itmesiyle hayli yaratıcı olacak. Öte yandan pandemi ile hız kazanan hızlı teslimat seçenekleri mağazacılıkta alacakaranlık devrini çoktan başlattı. Örneğin Fransa’da teslimat şirketleri tarafından kullanılan gölge mağazalar dükkan yerine depo olarak yeniden sınıflandırıldı. Mastercard, Şubat 2022’de danışmanlık hizmetlerini kripto para birimi, NFT’ler ve açık bankacılığı kapsayacak şekilde genişletti. Bu gelişme daha fazla şirketin bu alanda daha fazla farkındalık edinmeye çalışacağı anlamına geliyor. Markalar için önümüzdeki dönem dijital finans okur yazarlıklarını geliştirme zamanı diyebiliriz.
Lüks
Kripto ödemelere kucak açan lüks markalar; Avrupa tarafından getirilen herhangi bir malzemeden kaçınarak “sömürgeden arındırılmış” bir menü sunduğunu belirten The Sioux Chef’in ünlü Minneapolis restoranı Owamni gibi hikayesi olan konseptler; yalnızca Amazon’da yetiştirilen malzemelerle yemek yapan Venezuela’daki Alma Cocina Latina restoranı gibi nadir bulunan ürünlerle hazırlanan ve yerel üreticiyi destekleyen işletmeler; Finlandiya sağlık teknolojisi şirketi Oura ile iş birliği yaparak uyku ekonomisine yatırım yapan Gucci gibi markalar Future 100’deki lüks trend örneklerinden. Ayrıca Burberry’nin Gece Canavarları Macerası ile kendini gösteren galaktik görünümün önümüzdeki dönemde lüks markalarda sıkça görüleceği tahmin ediliyor.
Lükste, sağlık kulüpleri “sosyal kişisel bakım toplulukları” olarak konumlanırken first-class deneyimi benzersiz menülerle yeniden oluşturuluyor. Dior, en iyi müşterilerini Seine nehrinde kaplıca gezilerine davet ederken, Chanel 2023 yılında Asya’da özel konseptli butikler açmaya hazırlanıyor. Dünyanın daha zor erişilebilir bölgelerinde açılacak fine-dining restoranları, niş ve benzersiz yemek deneyimlerini birer keşif gezisine dönüştürmeye hazırlanıyor. Cruise gemilerin üzerine inşa edilen konutlar, lüks bir göçebe yaşam tarzı sunuyor.
Sağlık
Future 100’e göre yaşam koçları, nefes uzmanları, seks terapistleriyle özellikle pandemi sonrası dönemde her zamankinden daha fazla kendimizle ilgileniyoruz. Bu bağlamda ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakları güçlendiren prebiyotik pazarı küresel çapta büyürken, zihinsel enerji veren takviye ürünlere ve duygu durumunu yükselten egzersiz türlerine talep artıyor.
Sağlık seyahatin giderek önemli bir parçası haline gelirken oteller gibi konaklama şirketleri sağlıkta artan talebi Next Health adlı şirketle anlaşarak müşterilerine sağlık hizmetleri sunan Hawaii’deki Four Seasons Resort gibi karşılayabilir. Rapora göre ayrıca önümüzdeki dönemde kültür-sanat pek çok sağlık sorunu için bilimsel anlamda bir ilaç olarak ortaya konurken, şirketler arasında dinlenme izinlerini, menapoz sürecine özel sağlık tesislerini daha sık duyabilir, meditasyon uygulamalarının daha küçük demografik kitlelere göre şekillendiğini ve sunduğu yoga-meditasyon deneyimi ile Roblox’un şaşırtıcı şekilde bir şifa merkezi haline geldiğini görebiliriz. Ayrıca giderek daha fazla insanın rağbet göstermesiyle çevremizde herhangi bir yerde kısa süreliğine bir inzivaya katılanlar artabilir.
İş
Kapsayıcılık ve çeşitlilik iş dünyasının önemli gündem maddelerinden olmaya devam ederken yönetim kurullarında daha sık sanal yöneticiler ve sanal CEO’lar göreceğiz. Son dönemde Silikon Vadisi ve Wall Street’in başını çektiği dev işten çıkarma dalgalarıyla istihdam gerçek hayatta gerçek bir sorun olmayı sürdürürken, Future 100’e göre dijital iş gücünde artış yaşanması kaçınılmaz.
Serena Williams örneğindeki gibi pek çok sektörde çalışanlar, farklı motivasyonlarla emeklilik sonrası öncelikleri değişerek farklı alanlarda aktif kalmaya devam edecek. Williams’dan söz etmişken onun yıllarca mücadele ettiği bir konu olan eşit işe eşit ücret gibi çalışanlar arasında ayrımcılığı ortadan kaldırarak fırsat eşitliği yaratan uygulamaların Alibaba ve Wallmart gibi büyük şirket örneklerinde olduğu gibi pek çok şirkette yaygınlaşması bekleniyor.
25 metrelik yüzme havuzu ve çatısındaki 200 metrelik koşu parkuru ile Google’ın Londra ofisinin iş dünyasındaki ofis tanımını değiştireceği kesin. Teknoloji devi Amazon da, dolambaçlı bir açık hava yürüyüş parkuru içeren ikinci merkezini hali hazırda ABD Virginia’da inşa ediyor. Bir yandan binlerce kişilik işten çıkarmalar sürerken, genel merkezlere beş yıldızlı ofis trendi hakim oluyor. Uzaktan ve eşzamansız olarak çalışma trendi pandemiden bu yana ivmesini korurken, Microsoft gibi şirketler bu çalışma koşulları ile uyumlu araçlar geliştirmeye devam ediyor. Gerek ekonomik koşullardan gerek yalnızlıktan dolayı yaş haddinden emekli olan bireyler de rapora göre çoğunlukla iş yaşamına dönmeyi tercih ediyor. Pek çok şirket artık çalışanlarına zihinsel sağlık ve finansal okur yazarlık programları sunuyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Wunderman Thompson, Twitter, Instagram