Adidas okyanustaki plastik atıklarla yarattığı futbol formaları ve spor ayakkabılar yaratarak çevre girişimi Parley for the Oceans ile iş birliğini sürdürüyor. Öte yandan Adidas’ın 2005’te kendi bünyesine dahil ettiği Reebok da Cotton + Corn girişimi ile sürdürülebilir yaklaşımını ortaya koyuyor.
Tarım Bakanlığı onaylı ayakkabı
Reebok, Cotton + Corn girişimini moda endüstrisinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak misyonuyla geçtiğimiz yıl kurmuştu. Bu girişimin ilk ürünü NPC UK Cotton + Corn ile Reebook, ayakkabılarda kullanılan petrol bazlı kauçuk ve köpük tabanlara alternatif olarak biyoplastik tabanlı spor ayakkabıyı öne sürüyor. Daha basit bir dille ifade etmek gerekirse ayakkabı tabanının yapımında bitkiler kullanılmış. Tabanda büyük oranda mısır kullanılmış, ayrıca iç taban hint yağından elde edilmiş. Ayakkabının dokuması ise % 100 pamuktan yapılmış. Genel tabloya baktığınızda spor ayakkabının %75’i biyolojik materyalden elde edilmiş. Hatta Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) onaylı bir ayakkabı.
Reebok inovasyon başkanı Bill McInnis, ayakkabının titiz bir test ve geliştirme sürecinden geçirildiğini ve kullanıcıya verdiği hissin diğer ayakkabılardan farksız olduğunu belirtmiş. Cotton + Corn’un yapımında renklendirici malzemeler bulunmuyor. Dolayısıyla doğal/tebeşir rengine sahip. Ayrıca % 100 geri dönüştürülmüş ambalajlarda satıyor.
Cotton + Corn büyük ilgi görmüş olmalı. Çünkü şu anda Reebok’ın internet mağazasına bakıldığında stokların tükenmiş olduğu görülüyor.
Görsel: Reebok Cotton + Corn