2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.
Metaverse hiç şüphesiz yılın en çok konuşulan konu başlıklarından biri. Sanalı ve gerçekliği birleştirerek bir tür yeni gerçeklik kavramı yaratan deneyimler, facebook’un çatı şirket ismini Meta olarak duyurması, markaların metaverse deneyimlerine odaklanan girişimleri yıl içinde sık sık bu kelimeyi duymamıza sebep oldu. Web Summit 2021 oturumlarında da öne çıkan başlıklar arasında bulunan ve günü özetlediğimiz canlı yayınlarda gelişmelerine yer verdiğimiz metaverse başlığında yılın öne çıkan gelişmelerine birlikte göz atalım.
Nike’nin Roblox Ortaklığıyla Metaverse Adımı
Nike, Roblox iş birliğinde NIKELAND adını verdiği sanal evreniyle metaverse’e adım atıyor. NIKELAND adı verilen bu evrenin arkasında oyunun sürükleyici 3B alanının içinde sporu ve oyunu bir yaşam tarzına dönüştürme hedefi yer alıyor. Burada tabii ki hedef küçük yaştaki oyuncu kitlesiyle bağ kurmak. Bununla birlikte sporu ve yaratıcılığı teşvik edecek bir alan açmak. Nike genel merkezinden esinlenen bu geniş deneyim alanının içinde çeşitli mini oyunlar oynamak, diğer katılımcılarla etkileşim kurmak, kendi mini oyunlarını yaratmak, yaratıcılığını kullanarak bir şeyler inşa etmek ya da avatarını Nike ürünleriyle donatmak mümkün.
The Fabricant Studio ile Herkes Dijital Giysi Tasarlayabilecek
The Fabricant Studio ile herkes dijital giysi tasarlayabilecek, bu tasarımları metaverse’de giyebilecek ve NFT’ye dönüştürüp satabilecek. The Fabricant Studio, kullanıcıların metaverse’de giysi tasarlayabilmesinin yanı sıra bunları kendilerinin de giyebilmesi ve hatta satabilmesi için yaratılmış bir çevrim içi tasarım stüdyosu. Amaç bir yandan da bu alanda üretim yapmak isteyen yaratıcı insanların önünü açmak ve sanal moda tasarımını dünyanın her yerinden herkes için erişilebilir kılmak.
Gucci Artırılmış Gerçeklikte Giyilebilen Spor Ayakkabı Tasarladı
Gucci’nin Gucci Virtual 25 isimli spor ayakkabısı, artırılmış gerçeklik platformlarında ve anlaşmalı oyun uygulamalarında kullanılabiliyor. The Gucci Virtual 25, iş birliği kurulan Roblox ve VRChat gibi oyun uygulamalarında da geçerli olan bir sanal lüks ayakkabı. Ayakkabılar Wanna Kicks üzerinden sanal olarak denenebiliyor ve Gucci’nin mağazasına kıyasla daha ucuza satın alınabiliyor.
Facebook Horizon Workrooms ile Ofisi Sanal Gerçekliğe Taşıyor
Facebook’un çatı şirketinin adını Meta olarak değiştirmesi her kesimden insanın metaverse kavramı hakkında fikir sahibi olmasının önünü açan bir gelişmeydi. Bu değişimin ayak sesleri olan Horizon Workrooms ise isim değişikliği öncesi Facebook’un evrilmek istediği alanı gösteren bir gelişmeydi. Facebook’un VR ile sanal konferans odalarında uzaktan çalışmaya imkan tanıyan Horizon Workrooms adımı, gerçek hayatın sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile harmanlandığı alanları tanımlamak için kullanılan metaverse oluşturmaya yönelik bir adım olarak görülüyor. Çalışma odaları 16 kullanıcının sanal bir konferans odasında bir araya gelmesine imkan tanıyor. Her biri özelleştirilebilir avatarları sayesinde kişiler kendilerine uygun avatarı yaratabiliyor. Tek bir toplantı 50 katılımcıya kadar destekleniyor.
Gençlerle Yenilikçi İlişkiler Kurmak İsteyen Hyundai’den Metaverse Adımı
Hyundai, geleceğin mobilite çözümlerini göstermek ve genç jenerasyonlarla daha sıkı ilişkiler kurmak adına Hyundai Mobility Adventure ile metaverse evrenine adım atıyor. Hyundai Mobility Adventure, oyuncuların birbiriyle etkileşime girebileceği 5 farklı tematik alana sahip. Merkez ana kamp ve festival meyanının yanı sıra, geleceğin şehirlerini tanımlayan yeşille iç içe olan akıllı kampüs ve yarış alanı kullanıcıların ve tasarımcıların farklı deneyimler yaşamasına imkan tanıyor.
Yaratıcı İşleri Metaverse’de Sergilemek
Microsoft’tan Michael Scherotter tarafından kurulan Galeryst; yaratıcı işleri çevrim içi olarak 3B galerilerde sergileme ve aynı zamanda da sergi formatında portfolyo oluşturma imkanı sunuyor.Platform, yaratıcı insanların ücretsiz olarak 3B sanal sanat galerileri oluşturmasına olanak tanıyor. Böylece yaratıcılar, alanı başkalarıyla paylaşmadan kendi adları altında bir galeride/müzede görünürlük sağlayabiliyorlar. Sergileri yaratmak için tek ihtiyaçları olan şey ise hazır bir Adobe Lightroom koleksiyonu.
Nike Sanal Spor Ayakkabı Şirketini Satın Aldı
Nike, NFT koleksiyonları üreten sanal spor ayakkabı şirketi RTFKT’yi satın aldı ve metaverse deneyimleri için dijital dönüşümünü hızlandırdı. Nike’nin bu hamlesi sadece yenilikçi ve yaratıcı topluluklara destek olmak, dijital alandaki varlığını büyütmek ve sanal ürünler yaratmak değil. Giderek büyüyen NFT ve metaverse ekonomisi içerisinde söz sahibi olan ilk şirketlerden olmak, genç jenerasyon içerisinde marka bilinirliğini korumak ve artırmak da önemli hedefler arasında. Bu satın alma Nike’nin uzmanlığını ve gücünü RTFKT’nin NFT deneyimiyle birleştiriyor. Yaratıcıların ve sporcuların; oyun, kültür, yaratıcılık ve spor ortak paydasına buluşmasına imkan tanırken yeni bağlantılar kurulmasının önünü açıyor.
Bonus:
Markalar Metaverse Deneyimleri için Neden Roblox’u Tercih Ediyor?
Oyun içi marka aktivasyonlarını oluşturmak için benzersiz bir deneyim sunan Roblox’ta bugüne kadar Nike, Hyundai, Gucci, Warner Bros. Pictures, Vans, Netflix, Disney, BBC Studios gibi birçok büyük marka kendine ait alanlar oluşturdu. Metaverse ile ilgili projelerini birer birer Roblox’ta yayınlayan markaların tercih nedenleri oyunun kullanıcı sayısında ve büyüme istatistiklerinde gizli. Markaların neden metaverse projelerini Roblox’ta hayata geçirdiğini oyunun istatistiklerini de paylaştığımız haberimizde ele aldık.
Görsel: freepik