Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaratıcı İşleri Metaverse’de Sergilemek

Yaratıcı İşleri Metaverse’de Sergilemek

Microsoft'tan Michael Scherotter tarafından kurulan Galeryst; yaratıcı işleri çevrim içi olarak 3B galerilerde sergileme ve aynı zamanda da sergi formatında portfolyo oluşturma imkanı sunuyor.

Gerçek dünyada sanat ve tasarım piyasasının pek de demokratik olduğu söylenemez. Yalnızca sermaye sıkıntısı olmayanlar sanatına zaman ve bütçe açısından yeterli yatırımı yapabilir. Bunun dışında doğru kişileri tanıyanlar, belirli bir çevreye sahip olma avantajını taşıyanlar da yine bu piyasada avantajlı konumdalar. Bu şanslı insanlar, galeri ya da müzede çalışmalarına yer bulmakta veya kişisel sergi açmakta zorlanmayacaktır. Ancak sanal dünya neyse ki bu sistemin daha eşit bir hale gelmesi için yavaş yavaş işleyişi değiştiriyor. Bu yolda atılan adımlardan biri de Galeryst.

Galeryst portfolyonuzun sergilenme biçimini bir üst seviyeye taşıyor

Galeryst çevrim içi portfolyonuzu bir tür sergi gibi sunmanızı sağlıyor. Platform, yaratıcı insanların ücretsiz olarak 3B sanal sanat galerileri oluşturmasına olanak tanıyor. Böylece yaratıcılar, alanı başkalarıyla paylaşmadan kendi adları altında bir galeride/müzede görünürlük sağlayabiliyorlar. Sergileri yaratmak için tek ihtiyaçları olan şey ise hazır bir Adobe Lightroom koleksiyonu.

Platform, 30 yıllık kişisel sanat koleksiyonunu sergilemek için bir alan isteyen Microsoft teknik program yöneticisi Michael Scherotter tarafından tutkuyla hayata geçirilen bir proje. Proje, bu ihtiyacın doruk noktada olduğu pandemi döneminde ortaya çıkmış. Aşağıdaki videoda Scherotter’ın kendi anlatımıyla platform hakkında verdiği bilgileri izleyebilirsiniz.

80 parça eser sergilemek ücretsiz

İçerik oluşturucular, 80 parça eserden oluşan tek bir çevrimiçi galeriyi ücretsiz olarak açabiliyor. Bunun ötesine geçmek isterlerse ücretli paketlere geçiş yapmaları gerekiyor. Örneğin beş kişisel galeri ve 5.760 görsel için ayda 4 dolar, 30 galeri ve 96.000’den fazla fotoğraf için yılda 217 dolar ödeyerek devam edebiliyorlar.

Galeryst, Lightroom ile uyumlu. Böylece kullanıcı çalışmalarını Adobe uygulamasında düzenleyip tek bir koleksiyon olarak platforma yükleyebiliyor. Böylece de pratik bir şekilde eksiksiz bir galeri oluşturabiliyor.

“Galerist’te, herhangi bir sanatçının sanat eserlerini dünyayla paylaşmak için çevrim içi olarak güzel bir 3B sanal galeri oluşturmasını sağlamak istiyoruz. Küresel pandeminin dünyanın çoğu yerinde sanat galerilerini ve sergileri kapatmasıyla birlikte bu alanda bir fırsat gördüm” diyor Scherotter.

Ben bu haberi hazırladığım sırada Galeryst’e girmekte birkaç kez sıkıntı yaşadım. Ardından da ne yazık ki site tamamen sunucu hatası vermeye başladı. Siz bu haberi okurken site hala düzelmemiş olursa kaydedip daha sonra deneyebilirsiniz. Göz atmak/denemek isteyenler buradan siteyi ziyaret edebilir.

Görsel: YouTube