Mantarın kök bölümünde yani toprağın altında kalan miselyum çevre dostu ve sürdürülebilir ürünlerin, tasarımların geliştirilmesi için alternatif bir seçenek oluyor. Hollanda Tasarım Haftası ve Milano Tasarım Haftası’ndaki sürdürülebilir mimariye yönelik mantar yapılar, mantardan üretilen deri görünümlü çantalar, kullanıcıların mantar köklerinden kendi yetiştirebileceği mantar lamba tasarımsal yaklaşımlar arasında. Mantardan üretilen doğal ve yumuşak oyuncak bloklar, mantarların darbelere karşı direnci kullanılarak üretilen mantar döşemeler ürünün ne kadar farklı yerlerde kullanılabileceğini gösteriyor.
Tekstil ürünleri için sürdürülebilir ve ekonomik bir seçenek olan miselyum, his ve görünüm olarak deriyi andıran çantaların üretiminde de kullanılabiliyor. Çevre dostu ve sürdürülebilir ürünleriyle tanınan NOS Design tarafından geliştirilen mantar kask da hem çevreci oluşu hem de güvenliği sağlayan özellikleriyle dikkat çekiyor.
Dayanıklı ve çevreci bir kask
Biyolojik olarak parçalanabilir olan kask, sürdürülebilir ve düşük maliyetli oluşuyla kendi alanındaki diğer ürünlere göre daha çevreci bir seçenek sunuyor. Bununla birlikte dayanıklılığıyla da ön plana çıkıyor. Miselyumdan dolayı kask herhangi bir çarpışma anında kuvvetin bir kısmını emerek çarpışmanın etkisini azaltıyor. Miselyumun tüm boşlukları dolduran, yapışkan ipliksi yapısı sayesinde darbeye karşı dayanıklı hale geliyor. Malzemenin ısıya karşı da dayanıklı oluşu ve nefes alabilir yapısı da öne çıkan özellikleri arasında.
Endüstriyel ürün tasarımcısı Diego Mata iş birliğinde tasarlanan mantar kaskın üretimini ana malzeme olarak miselyumu kullanan Polybion isimli bir şirket gerçekleştiriyor. Polybion’un açıklamasına göre komposlanabilen bu malzeme 30 gün içinde doğaya karışabiliyor. Gelişim çağındaki çocukların sıklıkla kask değiştirmesi gerektiği düşünüldüğünde düşük maliyetli ve çevreci kaskın değeri bir kez daha ortaya çıkıyor.
Ürün tasarımcısı Diego Mata’nın NOS Design ile ortaya çıkardığı, sürdürülebilirlik ve çevre konularını odağına alan bir diğer ürün EVERLOOP isimli diş fırçasını daha önceden yazmıştık. EVERLOOP sıradan fırçalara göre değiştirilebilir ve yüzde 100 doğada çözünebilen bambu kıllarıyla plastik atık sorununa çözüm yaratıyordu.
Bisikletler, elektrikli motosikletler ya da elektrikli scooter’lar ile birlikte artan paylaşımlı mobilite sistemleri ulaşımda alternatifler açarken ekolojik malzemelerle üretim yapan bu tarz tasarımların da gelişmesi geleneksel seçeneklerin yerine alternatiflerin çeşitlenmesine destek olması açısından da güzel bir örnek.
Görsel: NOS, Diego Mata