Karantinayı en hazırlıksız şekilde deneyimlediğimiz geçen kışın ardından tasarımcılar evdeki yaşam kalitesini yükseltecek çözümler için kolları sıvadılar. Hareketsiz yaşamın etkilerini azaltacak türde çalışma odası mobilyaları ve evden çalışma kapsülleri bu yeniliklerin en dikkat çekici olanlarıydı. Bu süreçte oyun tutkusunu egzersizle birleştiren 360 derece koşu bandı Omni One gibi muhteşem ürünlerle de karşılaştık. Kışın kapıda olduğu şu günlerde Manuva adlı tasarım da evdeki yaşamın kalitesini artıracak çözümlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Manuva dağ sporları yapan bir ekip tarafından geliştirildi
Bazılarımız karantina dönemini kent merkezlerinden uzakta doğaya yakın alanlarda geçirme şansına sahip olabilir. Ancak hâlâ kentlerde yaşamak zorunda olan tırmanış tutkunları da var. Manuva, tırmanış egzersizlerini aksatmak istemeyen bu kentli grup için tasarlanmış özel bir kapı barı. İnternette sıkça rastladığımız kapıya monte edilen barfiks çubuklarını anımsatıyor.
Manuva’nın en güzel tarafı, tırmanış için tasarlanan diğer egzresiz aletlerinin tersine hiçbir duvara sabitleme işlemi ya da alet kullanımı gerektirmeden monte edilebilmesi. Evinizde değişiklik yapmak istediğinizde kolayca çıkararak başka bir noktaya takabilirsiniz. Tasarımcı ekip de tırmanış yaptığından kendi deneyimlerine dayanarak bu ürünü tasarlamaışlar. Kendilerinin de karantina döneminde severek kullanacağı bir ürün geliştirmeyi hedeflemişler. Robert Moore, Jacob Griffiths ve Hugo Martin tarafından tasarlanan ürün Kickstarter’da yalnızca 1 hafta içinde fonlanarak başarısını kanıtlamış.
Tutuş aralığı 15 mm’den 60 mm’ye kadar ayarlanabiliyor. Üstteki iki adet 20 derecelik eğimli kısımlar ise antrenmanları bir üst seviyeye çıkarmayı sağlıyor. Tırmanışla ilgilenmeyenler bile Manuva’yı stresi azaltmak ve egzersiz rutinin farklı bir noktaya taşımak için kullanabilir. Delme, vidalama veya kalıcı sabitleme işlemleri olmadan monte edilebildiği için uzun yolculuklarda kullanıcının yanında götürebileceği bir ürün.
Tamamen ayarlanabilir olan Manuva, çeşitli kapı genişliklerine uyacak şekilde yapılmış. Eloksallı alüminyumdan (% 100 geri dönüştürülebilen çevre dostu bir metal) yapılan modüler iskeleti, taşıma ve saklama için kolayca ayrılabiliyor. Aletin diğer kısımları, hafif ve sağlam olmasını sağlayan Kavak ağacından yapılmış. Minimalist bir yaklaşımla şekillendirilen kavak aynı zamanda aleti görsel olarak şık hale getirmiş. Önemli ölçüde daha az suya ihtiyaç duyan ve hızlı büyüyen bir ağaç olduğundan sürdürülebilir bir seçim olduğu vurgulanıyor. Bu malzeme, kullanıcının ellerinde de hasar yaratmıyor. Duvarları korumak için aletin arkasına çevre dostu mantar pedler takılmış. Ürünün ambalajında da geri dönüştürülmüş karton ve kalıplanmış kağıt hamuru kullanılarak sürdürülebilir bir ambalaj tasarımı yaratılmış.
Görsel: Kickstarter