Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Duvardan Sayfalarıyla Graffiti Kitabı

Duvardan Sayfalarıyla Graffiti Kitabı

Graffiti sanatçısı Tunç Dindaş, nam-ı diğer Turbo, 35 yıllık graffiti yolculuğunu her sayfası gerçek duvarı andıran özel bir kitapla taçlandırıyor.

Tunç Dindaş, nam-ı diğer Turbo, Türkiye’nin ilk graffiti sanatçısı olarak biliniyor. Graffiti sanatçısı Mr. Besk’i konuk ettiğimiz Evdeki Yaratıcılar serimizde de adını andığımız ve işlerine vurgu yaptığımız Turbo, graffiti serüvenine 1985 yılında başladı. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi, festival ve etkinlikte yer aldı.

35 yıllık süreç boyunca sokak duvarları Turbo’nun çizimleriyle renkleniyor. Şehrin belliği olarak nitelendirebileceğimiz bu işler zaman içerisinde duvarların boyanmasıyla birlikte kayboluyor. Sokağa yapılan ve sonrasında kaybolan bu işleri belgelemek isteyen Turbo, Rafineri imzası taşıyan proje ile birlikte bu eserleri bir kitapta topluyor.

turbo

Kağıt sayfalar yerine duvar sayfalar

Turbo’nun graffiti sanatında 35. yılını kutlayan Grafitti Book (Graffiti Kitabı) adı verilen proje kapsamında Turbo’nun duvarlara çizdiği eserler kitapta toplanıyor. Ancak bu işler kağıt sayfalarda değil ait oldukları mekanda sergileniyor. Ekip, duvarı betonu tuğlayı kullanmak ve sokağın dokusunu yansıtmak istiyor. Bu nedenle kitabın her sayfası için bir duvar yaratılıyor. Diorama tekniğiyle her bir sayfa gerçek duvara çevriliyor. Graffitiler UV baskı yöntemiyle duvarlara işleniyor. El işçiliğiyle ciltleme yapılıyor ve bir kitabın hazırlanış süreci böylelikle son buluyor. İnce detaylarla çevrili her bir sayfa kendine özgü bir hikaye oluşturuyor.

Turbo’nun 35 yıllık graffiti yolculuğunu içeren Graffiti Kitabı, sanatçının kişisel sayfası üzerinden özel sipariş üzerine elde üretiliyor ve satılıyor. Kitaplar tamamı diorama tekniğiyle hazırlanmış şekilde ve kapakları diorama, iç sayfaları özel kağıda basılmış şekilde iki türde satışa sunuldu.

turbo turbo

Künye

Ajans: Rafineri Reklam Ajansı
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Ayşe Bali, Emre Kaplan
Yaratıcı Yönetmen: Can Erdoğan
Kreatif Ekip: Aybars Gürlü, Emre Onacak, Selim Burunkaya
Baskı Sorumlusu: Yusuf Turhan
Mücellit: Merve Midilli
Fotoğraf: Barış Önder Güler – P Blok

Görsel: Instagram, Tunç Dindaş, Rafineri