Farklı yapılarda drone’lar çeşitli görevler için kullanılabiliyor. Zero Robotics tarafından tanıtılan iki pervaneli V-Coptr Falcon ve Autel Robotics’in EVO II Series isimli katlanabilir drone modeli yüksek kaliteli çekimler sunarken, Caltech’teki araştırmacılar tarafından üretilen LEONARDO drone ve robot özelliklerini bünyesinde barındıran kompakt bir yapıya sahipti. Sanatçı Katsu ve Tsuru Robotics iş birliğiyle geliştirilen Katsuru Beta drone’u graffiti yapabiliyor, HiPeRLab araştırmacıları tarafından geliştirilen flying batteries ise başka drone’ları havada şarj etmek üzere geliştirilmiş bir drone’du.
Böylesine çeşitli özelliklere sahip farklı alanlarda kullanılabilen drone’ların arasında yer alabilecek bir başka yetenkli cihaz Dronut X1. Bir bilim kurgu filminden çıkmış gibi duran minik bir uzay aracına benzeten Dronut X1 fiziksel özellikleri ve kabiliyetleriyle ön plana çıkıyor.
Pervanesi gövdesinde saklı çapı avuç içi büyüklüğünde bir drone
Boston merkezli şirket Cleo Robotics tarafından geliştirilen drone özellikle iç mekan operasyonları için tasarlanmış. Yaklaşık 425 gram ağırlığındaki minik drone çok dar alanlardan geçebiliyor. GPS’siz ortamlarda LiDAR ve veri toplayan sensör paketi sayesinde önündeki engelleri fark edip kaçınabiliyor.
Cleo Robotics tarafından patenti alınan thrust vectoring (itme vektörü) teknolojisi sayesinde drone uçuş sırasında sabit durabiliyor. Android uygulaması aracılığıyla Wi-Fi üzerinden uzaktan kontrol edilebilen drone bir kilometrelik bir kontrol menzili sunuyor.
Dronut X1’i pervaneleri etrafını saran yapı sayesinde kırılmalara karşı daha dayanıklı hale geliyor. Bu kompakt yapı sayesinde pervanenin insanlara ya da nesnelere zarar vermesinin önüne geçiliyor. Yaklaşık 13 santimetre çapındaki drone’un karbon fiber kaplama dış yapısı dar alanlardan geçerken herhangi bir yere çarpması durumunda çarptığı bölgeden sekmesine ve yoluna kazasız bir şekilde devam etmesine de imkan tanıyor.
Çarpışma direnci ve sürüşü güvenli hale getiren özelliklerin yanı sıra Dronut X1 yazılıma ve yapay zekaya da önem veriyor. Düşük ışık ve karanlıktaki sürüşler için LED farlar destek verirken Qualcomm Snapdragon tarafından desteklenen otonom navigasyon teknolojisi video verilerini toplama gecikmesini minimuma indiriyor.
Dronut X1, yapısı, boyutları, verimliliği ve özellikleriyle farklı endüstriyel alanlarda çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Cleo Robotics’in kurucusu ve CEO’su Omar Eleryan da Dronut X1’in hizmet edebileceği alanların oldukça çeşitli olduğunu vurguluyor. 40 dakikalık tek bir şarj süresinde 12 dakikalık uçuş gerçekleştiren drone’un fiyatı da kullanım amaçları doğrultusunda belirleniyor. Son kullanıcıdan daha çok endüstriyel ve askeri amaçlar için geliştirilen Dronut X1’in fiyatı 9.800 ABD Doları.
Görsel: Cleo Robotics