Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Drone’larda 8K Dönemi EVO II Serisi ile Başlıyor

Drone’larda 8K Dönemi EVO II Serisi ile Başlıyor

Autel Robotics'in CES 2020'de tanıttığı EVO II Series isimli katlanabilir drone modelleri 8K çözünürlüğe kadar video kaydı alabiliyor.

4K çözünürlük desteği sunan ekranlar yerini yavaş yavaş 8K çözünürlüğe bırakıyor. CES 2020’de tanıtılan Samsung’un çerçevesiz 8K QLED modeli çözünürlüğü yüksek televizyonlara örnek verilebilir. Her ne kadar yüksek çözünürlüklü televizyonları yakın gelecekte evlerde görme şansımız bulunmasa da ilerleyen süreçte 8K çözünürlüğün yaygınlaşması ile yüksek kaliteli içeriklere de duyulan ihtiyaç artacak.

EVO II ile drone’larda 8K dönemi

Zero Zero Robotics‘in V-Coptr Falcon’u gibi piyasaya çıkan hemen hemen her drone modeli artık 4K çözünürlüklü video çekim özelliğine sahip. Ancak 8K’nın yaklaşması ile ilerleyen süreçte artık bu özellik yeterli kalmayabilir. Autel Robotics de CES 2020’de tanıtımını gerçekleştirdiği üç drone ile gökyüzünde 8K çekim yapabilen drone’ların dönemini başlatıyor.

EVO II Serisi (EVO II Series) olarak geçen drone’lardan EVO II, 8K video ve 48 megapiksel fotoğraf çekebiliyor. 120 Mbps kayıt yapabilen drone ISO 100-3.200 arasını kullanabiliyor. Uçan ve uçmayan ilk tüketici sınıfı 8K kameralardan biri olacak kamera 35 mm merceğe ve f/1.8 gibi geniş bir sabit diyaframa sabit. Bu kameranın düşük ışıklı ortamlarda çekim yapmasına olanak sağlıyor.

EVO II Dual termal kameraya sahip

Bir diğer model EVO II Pro 1 inç boyutlarındaki 20 megapiksel CMOS sensörü sayesinde 6K çözünürlüklü video çekebiliyor. Modelin f/2.8’den f/11’e kadar ayarlanabilir diyaframa sahip olması sahnedeki alan derinliğinin kontrol edilmesine imkan tanıyor. 8K özelliklere sahip bir kamera olmasa da kameraya gelen ışık miktarının ayarlanabiliyor oluşu dinamik fotoğrafçılık için avantaj sunuyor. Bu modelde ne yazık ki 48 megapiksellik fotoğraf çekemiyor. Ancak 20 megapiksellik çekim kalitesi görüntü kaybı yaşamadan büyük baskıları almaya yetecek kadar kalite sunuyor.

Serinin son modeli EVO II Dual termal kamerası ile daha çok kurumsal bir ürün olma özelliğini taşıyor. Modelde 0,5 inçlik CMOS sensörünün yanında FLIR Boson sensörlü termal kamera yer alıyor. 8K çekim yapabilen drone, termal kamera özelliği sayesinde işletme sahipleri ve ilk müdahale ekipleri için ideal bir seçenek gibi duruyor.

Drone’ların hızı 70 km/s’e kadar çıkabiliyor

7,100mAh pile sahip drone’lar 40 dakikalık kesintisizi uçuş süresine sahip. 12 adet sensörü ile otonom sürüş gerçekleştirebilen EVO II Serisi, bu sayede engelleri fark edebiliyor. Obje algılama ve takip yetenekleri sayesinde aynı anda 64 farklı nesneyi tanımlayabiliyor. Uygun hava koşullarında drone’ların hızı saatte 70 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Böylesine kamera özelliklerine ve hatırı sayılır havada kalma süresine sahip serinin profesyonel çekimlere uygun olduğunu söylersek hata etmiş sayılmayız. 8 GB’lık hafıza ile gelen modellerin hafızaları harici olarak arttırılabilecek. Dahili ekreana sahip kumandası ile 9 km menzil içerisinde kontrol edilebilen drone’ların fiyatları ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

Görsel: Autel Robotics